!
Вторник, 23 Април 2024
22
авг
11
 

Проф. Асен Балтов:

Случаят с д-р Иванова е показен за работата на "Пирогов"

Сряда, 22 Август 2018 | 12:15:19 Надежда Ненова
11

12 литра кръв са прелени на 35-годишната д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Това съобщи националният консултант по Спешна медицина проф. Стоян Миланов на пресконференция днес. „Д-р Иванова е 33-ти ден в

12 литра кръв са прелени на 35-годишната д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Това съобщи националният консултант по Спешна медицина проф. Стоян Миланов на пресконференция днес. „Д-р Иванова е 33-ти ден в Клиниката по интензивно лечение на „Пирогов“, като отбелязваме трайна тенденция в подобряване на състоянието и жизнените й показатели. Може да се каже, че тя вече се нуждае от интензивни грижи, а не от интензивно лечение“, каза проф. Миланов.

Той уточни, че за този период са извършени 12 оперативни интервенции, за които са й прелети 12 л кръв, над 3500 мл прясно замразена кръвна плазма и 1000 мл тромбоцитен концентрат. „Кръводарителските акции много помогнаха, а за нас са изключително важни. За нея не са ни отказвани кръвни продукти, но понякога в други случаи се е налагало да чакаме, заради което сме отлагали интервенции“, допълни проф. Миланов.

Припомняме, че кръводарителски кампании за д-р Иванова първо организираха от Алекснадровска болница, а след това и от „Пирогов“.

„Д-р Иванова вече е контактна и адекватна. В момента е в реанимация, за да бъдем по-спокойни ние и за да бъде по-добре обезболена. Искам да благодаря на колегите, които са свършили прекрасно своята работа. Това, което е най-важно, е, че тук се използва един нов подход при лечението на такива тежки травми, който позволява ние постепенно да възстановим функциите и живота на пациента във вида, в който всеки би искал да изглежда, когато напуска една болница. Това не е единственият такъв случай – това е показен случай за работата на „Н. И. Пирогов“ и неговите екипи, които се отзовават винаги и правят всички по силите си“, каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„По отношение на ортопедичната травма - д-р Ирена Иванова беше с политравма, което е засягане на редица органи и системи. От ортопедична гледна точка най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние правим тук е, че използваме една сравнително нова концепция за контрол на ортопедичната травма, която е сравнима с центрове в Европа, САЩ и Канада. Чрез тази концепция се прави минималното, за да се стабилизира състоянието на пациента, ако е с много тежка травма", обясни проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплескс в „Пирогов“.

"След това вече правим големите оперативни интервенции, които в крайна сметка дават качеството на живот. Нашата ортопедия и травматология в областта на спешната травма е флагман на България“, допълни той. „Тазовият пръстен първоначално е опериран със специфична C-клампа, което отнема 5 минути. Всички останали фрактури са фиксирани с външни фиксатори, което общо като интервенция отнема 35 минути“, разказа още той.

Проф. Балтов обобщи, че очаква възстановяването на лекарката в близките месеци, като целта на екипите в „Пирогов“ е инвалидизацията на д-р Иванова да бъде сведена до нула.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mYtv

лили 29.08.2018 22:46:33

За пациентите правя това, което ми повеляват правилата за добра практика. За колегите винаги добавям и много от добротата си . Хайде сега по кой закон ще ме осъдите?

Теменужка 23.08.2018 06:24:55

Хиляди благодарности на докторите от Пирогов!На д-р Иванова пожелавам бързо оздравяване и повече акъл в главата! Дали ако беше обикновен човек , щяха толкова грижи да се положат?

Потърпевш 22.08.2018 23:15:25

Каква е гаранцията, че утре д-р Иванова няма пак да скочи или да бъде хвърлена от още по-висок етаж? И кой ще възмезди чудовищните разходи и усилия на обществото по лечение след такова безотговорно отношение към собственото здраве - по признание на гаджето и били се напили, а може и с наркотици да са се насмъркали!

Гост 22.08.2018 23:33:40

Колежка е и ще направим невъзможното. Такива като теб ги оставяме да ги помилва Господ.

Ами.... 23.08.2018 19:53:56

Сигурно, щом някой не ви е колега,го оставяте да си мре!Какъв цинизъм!Невъзможното сте длъжни да правите за всеки един пациент!Не да ги делите на колеги и всички останали!

Ало,госта! 24.08.2018 19:03:07

Да, ти, който не си бил длъжен да ни лекуваш!А защо си станал лекар,да срамиш тази благородна професия??Не,мерси! Няма нужда от такива като теб!С подобно мислене и манталитет-далеч едва ли ще стигнеш!

Е,не! 24.08.2018 12:01:36

До долния умник: А чакате и си просите пари от нас,дето не сте ни били длъжни с нищо!?!?Ние пък защо сме длъжни да ви даваме под масата? Абсолютно отвратително и долно изказване!Лекари!!!!!Срам!!!!!! Селски търгаши,нищо повече!

Гост 24.08.2018 10:29:08

За всеки плювач и неблагодарник ли? Никога. Не сме ви длъжни с нищо.За колегата-винаги.

Потърпевш 23.08.2018 01:16:25

До нареклия се "Гост"! Не казвам, че не трябва да се направи и невъзможното! И не само защото ти е колежка, но и за всеки пострадал! Но КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ солидарен модел на здравеопазването ни е порочен, защото насажда безотговорност! Българинът дава луди пари за да увреди здравето си - за алкохол, цигари, наркотици, нездравословен начин на живот и т.н. Не плаща здравни осигуровки, и като закъса заради своята безотговорност, без да му пука, обременява обществото с огромни разходи за своето лечение! На това трябва да се сложи край! Само така парите на НЗОК ще стигат за съвестно внасящите здравни осигуровки, а тарикатите без осигуровки или виновно увредили си здравето да си заплащат по европейски цени оказаните медицински услуги, които сега за сметка на хуления, бит, обиждан и мизерстващ български лекар. "Гост", който навярно си мизерстващ лекар, в САЩ лекарят е уважаван и всред най-богатите в обществото, но не при нашия Семашковски модел на здравеопазването!!!!

Shimon 22.08.2018 13:36:54

Подвижници на благочестието сте, скъпи пироговци и щастие е за мен и семейството ми, че там работят мои най-близки хора!!! Бъдете изобилно и вечно благословени!!!

М СЕСТРА 24.08.2018 15:51:23

КАКВО ЗНАЧИ НЕ СМЕ ВИ ДЛЪЖНИ С НИЩО.......НАЛИ УЧИТЕ МЕДИЦИНА ПО ЖЕЛАНИЕ ЗА ДА СПАСЯВАТЕ ХОРАТА ПО ПРИНЦИП НЕ САМО КОЛЕГИТЕ СИ? ИЛИ СЕ ПОВРЕЖДАТЕ ДОКАТО УЧИТЕ ПОВЕЧЕТО ДОКОЛКОТО ЗНАМ ВИ ЗАВЛАДЯВА ГРАНДОМАНИЯТА И СТАВАТЕ СБЪРКАНИ......СИРАКОВ ОТ ВМА И ЦОНЧЕВ ОТ ТОКУДА СА ЕДНИ ОТ ВАС ВИСОКОПАРНИ И НАДУТИ ПУЯЦИ ! УВРЕДЕНИ СА САМИТЕ ТЕ А НИЕ ЧАКАМЕ ОТ ТЯХ ЛЕЧЕНИЕ БОЖЕ ОПАЗИ1


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...