!
Понеделник, 22 Април 2024
18
дек
33
 

Проф. Григор Горчев:

Случи се най-страшното – вкара се клин между лекар и пациент

Здравеопазването е високотехнологичен продукт, който е много скъп и това трябва да се осъзнае

Сряда, 18 Декември 2019 | 11:35:36
33

„Неприемливо е да се делят болниците на частни и държавни. Пациентът не го интересува в каква болница отива, важно е да му се реши проблема. Това е въпрос, който се повдига само при нас, в България. Никой не говори и за качеството на здравеопазва

„Неприемливо е да се делят болниците на частни и държавни. Пациентът не го интересува в каква болница отива, важно е да му се реши проблема. Това е въпрос, който се повдига само при нас, в България. Никой не говори и за качеството на здравеопазването, а само за пари. А пациентът иска качествена услуга. Дошло е времето, когато трябва да говорим за квалификация, да говорим за качествена високо-технологична здравна услуга. Разберете, медицината е нещо много скъпо. Ние говорим вече за персонализирана медицина, а в момента се занимаваме с неща, които са дребнотемие. Трябва да се мисли в по-широк план“. Това каза пред БНТ управителят на УМБАЛ „Св. Марина“-Плевен проф. Григор Горчев по повод последните скандали в системата.

„В съвременните общества не се говори за пари, говори се за качество на услугата. Никой не знае колко получава другия, всеки получава спрямо своята квалификация. Има много млади медицински сестри, които получават повече от тези с дълъг трудов стаж, но те са квалифицирани, те са специализирали в чужбина и дават един висок продукт. Здравеопазването е високотехнологичен продукт, който е много скъп и това трябва да се осъзнае. Не може да се връщаме 30 години назад и да има пак тежка уравниловка – всеки да получава едно и също без значение дали работи или не. Това няма как да стане“, каза проф. Горчев по отношение на исканията на протестиращите медицински сестри.

„Не знам какво разбирате, когато говорите за медицински сестри, защото при тях има разделение. Не знам какво стана с Асоциацията на специалистите по здравни грижи, подкрепя ли ги или не. Това е нещо важно, защото лекарите са с друго становище. Създава се изкуствен проблем между лекари и сестри, а това е много голям проблем, защото нашата работа е екипна. Ние не можем без тях и те без нас и когато има такова разделение, което се създава по този начин, рано или късно това ще рефлектира върху качеството на лечение на пациента. Нужно е да се оздрави системата, да има консенсус, да има екипна работа, да има разбирателство, защото на никого не е нужно това разделение в момента“, каза проф. Горчев.

Той подчерта, че доверието лекар и пациент е категорично разклатено. „Понеже съм работил в Западна Европа – там никога не се позволява да се вкара клин между пациента и лекаря. Това, което се случва тук сега, е най-страшното. Както се вкарва клин и между лекарите и сестрите. Това е изкуствено създадено. А особено страшно е ако това се политизира. Намеси ли се политиката в здравеопазването и медицината, това е катастрофа“, уточни проф. Горчев.

По отношение за обвиненията за нерегламентирано доплащане в болниците, той заяви, че доплащането е нещо съществено и нужно в лечебните заведения. „Не се говори за доплащане за лекарства, което е много по-съществено, а се говори за доплащане в болниците. При високите технологии няма как да няма доплащане. Продуктите, консумативите са на същите цени, на които ги продават в Западна Европа – Касата няма как да ги поема. Ако една пътека струва Х пари, Касата може да поеме 80%, останалите 20% са доплащане от пациента. Трябва да има обаче ясни критерии, държавна регулация кое как да се доплаща. Държавата трябва да бъде регулатор на доплащанията, но без тях не може“, каза проф. Горчев.

По думите му в момента системата е поставена под стрес. „Тя е в постоянен стрес и на нея не й е нужен този допълнителен стрес. Трябва да се даде време на системата да се успокои, защото се правят стъпки по отношение на стабилизирането й. Трябва да се даде време на МЗ, на НЗОК по промяната на финансирането на системата, което е наложително да се случи. „Трябва да се промени самата система на финансиране. Реформата ще бъде много непопулярна, ще има една-две години на непопулярни мерки, но това трябва да се случи. Правилният модел е НЗОК да има конкуренция. Трябва да има втори стълб. Трябва да има финансова зависимост на пациента от услугата. Трябва да се увеличи и здравната вноска“, категорично заяви проф. Григор Горчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GNPE

Гост 13.01.2020 21:42:50

стар доктор 19.12.2019 09:10:17

Когато НЗОК спре да сключва договори с измислените частни болници с по 16 легла ще се реши проблема в българското здравеопазване. Не може гореизказващият се да работи на държавна служба и да е шеф на частна болница. Това е защото преди да има НЗОК вкараха търговците в храма на медицината. Трябва ни нов Спасител за да ги изгони от там.

Гост 19.12.2019 09:40:37

Да бе, секретарят на Коминтерна да сочи с пръст кой да работи и кой не. Всички медици на каторгата безплатно. Търговия и печалби само за пролетариата- неговият труд струва пари.

Мартин 19.12.2019 07:27:50

Дейба боклука ти дейба

Доц. Славчев, тройкаджията 18.12.2019 22:36:03

е само върха на айсберга на "научната измет", наплодена изкуствено от ГЕРБ-цели семейства-хабилитирани некадърници... Има ли НАУЧЕН ДАНС, КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?! Или отново сме проспали проблема, който рефлектира върху здравеопазването като цяло?!!!

Гост 18.12.2019 22:56:42

Повечето некадърни фамилни псевдонаучни хабилитати получават високи оценки. Колеги екзаминатори споделят как внимават с въпросите - да не объркат набедения отличник. Абе горния, забавен си ми. Не коментираш способностите на колегата по същество, а неща преди 20 години. Достатъчно време човек да се развие или да изостане.

Алина Велева 18.12.2019 22:05:57

Когато НЗОК спре да дотира частните болници ще се реши проблема. И стига тролове са приказвали за комунисти ..... преди десети ноември имаше качествено БЕЗПЛАТНО ПО КОНСТИТУЦИЯТА здравеопазване.Вие вкарахте търговците в болниците ...и сега ТД искате само пари и вдигане на здравни вноски и доплащания. Не получавайте от държавата ..... и ще видим кой ще влиза при вас ... А колкото до Народа .... чака ви Народен съд .... нека ви мъчи съвестта ...... У когото я има .....

edin 25.12.2019 20:35:06

Нещо ви хлопа дъската ,а от написаното лъха НЕ мнение на колега ,а на служител в ДС.

Гост 19.12.2019 08:20:23

Работил съм и по това време .И тогава бяхте недоволни комунистически парцали.

Неуважаема другарко, 18.12.2019 22:35:18

Беше безплатно и мизерно. Оперирахме без ръкавици, а когато ги доставиха през деветдесетте размерите бяха произволни. Гнилият запад отдавна беше въвел стандарти за безопасност. Медицината беше изостанала поне с десетилетие. Нямаше модерни лекарства, но всички бяха щастливи в затвореното ни общество. Много мога да пиша. Сега не се цени възможността за модерна медицина, а болката идва от манталитета да не си плащаш високоспециализирана услуга. Виж плочкаджията може да те обрули ама той е работническа класа. От 8 години оперирам само платено.

Другата гледна точка 18.12.2019 22:30:37

Другарко Велева, какво значи НЗОК "дотира" частните болници??? Я ми обяснете по-подробно това? И как ги дотира? Като плаща за труда им 5 до 10 пъти ПО-МАЛКО отколкото се заплаща този труд в Западна Европа ли?

Гост 18.12.2019 20:42:49

Повсеместната герберастка простотия противопоставя лекарите и медицинските сестри срещу пациентите. С какво отвращение и неподплатено високомерие, бяха приети сестричките от тиквения простак и шайката около него!

Гост 18.12.2019 20:18:55

Сетихте се, че без сестри не можете. Ама и да ви работят за без пари най добре. Иначе на обидени ми се правите. Хем богатеете на гърба им, хем се цупите. Сестрите се оказаха повече мъже от вас докторите и не се противопоставят лекари и сестри, а свръх богати лекари и едвам свързващи двата края сестри и честни лекари.

БЛС-Въоръжено Крило 18.12.2019 19:56:56

Забелязвате ли ,че мутрокомунистите 10 -15 години говорят за нерегламентирани доплащания, но никой нито комунягите от БСП , нито комунягите от ГЕРБ бидейки в управлението, имайки законодателна инициатива, имайки лостовете на управлениeто, техни министри и премиери НИКОГА не са регламентирали доплащанията, нито са искали да ги регламентират. Защото никога не са и желали да се остойности лекарския труд за да се види какво трябва да се доплаща. Най лесно е за гнусните болшевики да обявят пред плебеите си ,че това е НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО, тоест не трябва да се случва, даже нещо повече -внушението ,че е незаконно. Типични комуняги,сър с типични милиционерски манипулации на съзнанието на простата им тълпа. Хем жалко ниско финансиране на сектора, хем не трябва да има доплащания. Тоест да се харесаме на пролетарската тълпа да им е безплатно, хем да не качваме здравната вноска, хем да не даваме пари за европейско ниво на финансиране. Комунистически рай.

any 18.12.2019 13:24:24

И тройкаджията на випуск 1996- Варна, Славчев, да направиш доцент- е това е грозно. Прасета от Търговище- идват ли?

Гост 18.12.2019 15:24:36

Хайде холан. Знаем как се пишат отлични оценки в този университет. Някои "професори" са опасни за живота. Има дисертации пълни с грешки. Дори международни публикации основани на лъжи. Между другото не познавам Славчев, но имам информация, че резултатите му с много добри, а това прави лекаря.

any 18.12.2019 13:19:19

Много добър лекар е Горчев- но и той я подкара през просото, още преди години при Първанов. Не може да обещаеш на пациентка, че ще я оперираш и след упойката... Добре , че е Томов да му пази задника, не може да му се отрече, че обучи 5-6, по същата причина. Не става Горчев, само с пари не става...

Пациент 18.12.2019 13:16:31

Професоре, искането за справедлевост не е "ДРЕБНОТЕМИЕ"! Та в коя цевилизована страна на болниците се плаща за брой минали през нея пациенти? Колкото повече-толкова по-добре! А не трябва ли за Вашия труд да се съди-малкото болни, добра Ваша/на всички лекари/ работа и това е мерилота за качественото здравеопазване! Всички лекари се правите на обидени! Може да не съм съгласен с всичко изнесено от сестрите, но в повечото неща, това е истина! В стремежа си ръководителя на болницата, началник отделение, за да си съдържи трудно набрания персонал, търси непрекъснато източници на приходи! Как? Чрез диспечерните ДКЦ! Н-к отделение е и на кабинет в ДКЦ и веднага си търси пациенти за попълване на празните вече в отделението легла! Чрез лъжливи диагнози и т.н. т.н. Вие много добре знаете как!

Гост 18.12.2019 13:00:01

Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!! Хайде започна се с МБАЛ "Св. Пантелеймон" София

Гост 18.12.2019 18:59:01

Глупави червени примитиви като теб вероятно ще мрат в държавна болница в стая с 8 легла в опикани одеяла от предния пациент. Само и само да си начешат пролетарската омраза към интелигенцията и неистовото желание никога да не плащат лекарския труд. Така както са ви учили правешките червени свини

Гост 18.12.2019 13:18:50

Частните болници може да ги закриете само с пистолети, м@ка ви мръсн@! Казвам го , без да работя в частна болница! По-скоро на магистралата Пловдив - Стара Загора ще и се изправят сами бабуните и вълните (километри наред, и в двете посоки), отколкото да закриете частните болници!

Гост 18.12.2019 18:48:53

Достатъчно е НЗОК да не подпише договори с тях и ръждясалото им оборудване, трета ръка, ще се разпадне за миг, а персоналът ще се освободи от тази ангария. Има няколко изключения, които заслужават пациетското доверие и преклонение.

Гост 18.12.2019 19:03:16

И мухльо ти ]е чакаш за прием в държавна болница ,като закрият частните. 5-10 месеца докато ти излезе реда в листата на чакащите. Така или няма да дочакаш или ще трябва да отидеш в Турция да те лекуват и опънат едно хубаво финансово ,защото там не им дреме за комунистическите ви постановки . В Австрия глупако няма държани болници например. Добре за австрийците ,че не са толкова тъпи като вас червените парцали.

Гост 18.12.2019 13:03:34

Стига вече бе трол. Не щем Семашко.

? 18.12.2019 12:41:43

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачеджиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва предколедно? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?

Гост 18.12.2019 19:55:36

Хубав въпрос. С много болка и горчилка. Дано има Бог.

Гост 18.12.2019 12:18:01

Пациентът го интересува в каква болница отива, защото е важно за него не само да му се реши проблема, но и колко ще му струва а това в частните болници винаги е повече.

Гост 18.12.2019 12:16:55

и този професор девалвира в наште очи.. жалко..

Гост 18.12.2019 20:00:05

В алчните ви за безплатни неща пролетарски очи. Според вас комунягите лекарите които буквално си знаят цената не са добри доктори. Важно е да дава безплатни неща. Бидейки мангали по душа се наричате най-нагло българи.

Гост 18.12.2019 19:49:33

А в нашите не е.

въпрос 18.12.2019 12:10:26

Kачествена високо-технологична здравна услуга ли е да се оперира миома 4х4 см с АГ робот Да Винчи

Гост 18.12.2019 12:06:47

„Неприемливо е да се делят болниците на частни и държавни", а кое е приемливото в България да има от 130 частни болници от които 30 са истински болници а останалите са 100 "перачници", които източват касата.

Гост 18.12.2019 11:46:54

Трябва, трябва, ама...! Надали.


Всичко за коронавируса
Още новини
Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве
22.04.2024 12:18:01

Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве

С 8-10 години по-кратко живее българския мъж от средно европейския, при жените това е с 6-8 годин ...

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ
22.04.2024 11:42:01

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ "Пълмед"

Екипът на Отделението по урология в университетски медицински комплекс "Пълмед“ обявява пре ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...