!
Събота, 27 Юли 2024
31
дек
2
 

Смъртните случаи от коронавирус в Източна Европа надхвърлиха 1 милион

Русия вече е на второ място в света след САЩ по брой починали от инфекцията

Петък, 31 Декември 2021 | 11:39:03
2

Смъртните случаи от коронавирус в Източна Европа надхвърлиха 1 милион по обобщени данни към 30 декември, а вариантът омикрон все още не е завладял изцяло региона, предаде Ройтерс. Три от петте държави, отчитащи най-голям брой смъртни случаи в Европа, с

Смъртните случаи от коронавирус в Източна Европа надхвърлиха 1 милион по обобщени данни към 30 декември, а вариантът омикрон все още не е завладял изцяло региона, предаде Ройтерс. Три от петте държави, отчитащи най-голям брой смъртни случаи в Европа, са от Изтока - Русия, Полша и Украйна, показват статистическите данни.

В Източна Европа е съсредоточено 39% от населението на региона, тук са отчетени и доста повече от половината от смъртните случаи, свързани с COVID в Европа, отбелязва агенцията. Броят на смъртните случаи в Източна Европа достигна 1 045 454, в сравнение с 1 873 253 за цяла Европа.

Регионът включва Беларус, България, Чехия, Унгария, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна. Сравнително малко случаи на омикрон са открити в Източна Европа, за разлика от Западна Европа, където всеки ден новите регистрирани заразени с варианта чупят рекорди.

Полша вече отчете 794 смъртни случая, свързани с COVID. Това беше рекордно високо ниво за четвъртата вълна на пандемията, въпреки че броят може да е бил завишен поради забавено докладване около Коледа.

Д-р Михал Сутковски, говорител на Колежа на семейните лекари в Полша, обвини за случващото се претоварената здравна система, нарастващите такси, липсата на знания и относителното нежелание на хората да се ваксинират, в сравнение със Запада, което, според него се отнася и за уязвимите групи.

"За съжаление, омикрон наближава. Рано или късно ще дойде и тогава броят на смъртните случаи може да се увеличи драстично“, каза той и добави, че все пак е забелязал нарастващ интерес към ваксинацията през последните седмици.

Ситуацията в Русия обаче е изключително тежка. Страната изпревари Бразилия и вече се нарежда на второ място в света с най-голям брой смъртни случаи поради пандемията след САЩ. Това показват данните на руската държавна статистическа служба Росстат за 30 декември.

Росстат съобщи, че през 87 527 души са починали от причини, свързани с коронавирус през ноември, което го прави най-смъртоносният месец в Русия от началото на пандемията. Русия е ваксинирала почти 55% от населението си с поне една ваксина, според здравния министър Михаил Мурашко.

Анна Попова, ръководител на Руската държавна служба за защита на потребителите, изрази загриженост относно потенциалното въздействие върху пандемичната обстановка на продължаващите 10 дни новогодишни празници.

„Имайки предвид предстоящите новогодишни празници, когато контактите между хората вече се увеличават, рисковете от разпространение на новия щам омикрон със сигурност ще се увеличат“, заяви тя в началото на тази седмица.

Чешката република и Унгария водят класацията по ниво на ваксиниране в региона. И в двете източно европейски държави близо 64% от общото население на двете страни са получили поне една доза ваксина.

Украйна остава с най-нисък процент ваксинирани, там само около 33% от жителите й са получили първа доза, по последни данни на платформата Our World in Data.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1Jm%

Подкрепям на 100% 02.01.2022 10:09:08

Подкрепям на 100%, Подкрепям на 100%, Подкрепям на 100%!!!!!!!!!!!!!11

един 01.01.2022 02:20:49

няма как да не надхвърлят милион смъртните случаи в Източна Европа , безплатното здравеопазване ,безхаберие ,липса на здрави осигуровки в масата население и безплатния им достъп до всички нива водят до едно , активно неваксиниране ,защото им се заплашвало здравето ,от там огромно разпространение на вируса и масов мор .Я недей се ваксинира в САЩ или Западна Европа и чакай някой после да ти поеме безплатно лечението на ковид в болниците , няма такива случаи ,ако не си ваксиниран , време е отговорността , при отказ от ваксина да се поеме от пациента , а лечението му да е напълно заплатено на всички нива , но не от данъкоплатеца ,а лично от пациентите , които в 80% от случаите нямат нито лев лична вноска в НЗОК , ползват привилегии и данъците на онези 20% ,които си дават паричките за здраве ,а накрая за тях няма нищо .


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...