!
Неделя, 03 Март 2024
06
окт
7
 

София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

Неделя, 06 Октомври 2019 | 11:10:48
7

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към бг неврохирургия дойде от Дъблин. Там  преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургични

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към бг неврохирургия дойде от Дъблин. Там  преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). Новината съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски, д.м.н.  по време на годишната конференция на дружеството в Правец. XXVIII Национална конференция на Българското дружество по неврохирургия се проведе в периода 4-6 октомври 2019 г.

След оспорвана битка, София беше избрана за домакин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които успя да „надвие" българската неврохирургия са повече от сериозни. След тайно гласуване София успя получи доверието на общото събрание. Другите кандидати бяха  Барселона и Тел Авив.

София 2022 е резултат от месеци на упорит труд и неуморните усилия на екип от неврохирурзи и ивент мениджъри, благодарение на които София 2022 ще затвърди мястото на страната ни като водещ фактор в областта на науката. Това показва високата оценка, която световно признатите неврохирурзи дават на колегите си от България.

Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.

 „Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да Ви съобщя новината, че София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, колеги и приятели, сме всички ние.", обърна се към делегатите на конгреса проф. д-р Николай Габровски, д.м.н.

Всяка година една европейска столица бива определена за домакин на престижния форум. Така след тежка надпревара се обявява коя страна ще председателства форума след 3 години. През този период предстои сериозна и наситена с множество отговорности работа, а дейността му се следи зорко за спазване на високите стандарти на асоциацията.

Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е сред най-престижните научна формации в света и е безспорно водеща в Европа. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за Европейска диплома по неврохирургия. София беше домакин на такъв курс през 2016г. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.

Отзвукът в съсловието:

Проф. Борислав Китов – професор по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив:

Подобна новина е голям успех за усилията, за ръководството на БДНХ и за председателя му. Това е признание за нашата школа по неврохирургия.

Проф. Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Марина" – Варна:

Определям го като голямо постижение и голямо признание за българската неврохирургия и медицинската общност в България като цяло. Целият елит на неврохирургията в световен мащаб ще пристигне в София. Това е много значимо за нас като специалисти и се случва в момент, когато авторитет на съсловието ни е подложен на натиск, а доверието към българските лекари е силно намалено. София 2022 – домакинството на EANS дава възможност това да се промени и да се затвърди високата оценка, която получаваме навсякъде по света.

Проф. Венелин Герганов – Клиника по неврохирургия, International Neuroscience Institute, Хановер, Германия и Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов":

Решението на EANS да проведе годишния си конгрес в София през 2022 е израз на доверие и признание. Доверие към хората, стоящи зад проекта и към институциите, които трябва да ги подкрепят. Признание за това, че медицината в България, в частност неврохирургията, е на европейско ниво. България е на световната сцена!

Полк. Проф. Тихомир Евтимов - Началник клиника по неврохирургия, ВМА:

Мисля, че тази година можем да я отчетем като година с доста постигнати успехи на БДХН. Най-голям успех за мен е спечелването на кандидатурата на София за домакин на Европейския конгрес по неврохирургия през 2022 г. Неимоверни усилия от страна на дружеството, важното е, че всичко завършва с успех. Това издига престижа на българската неврохирургия. Да сме домакин на подобен форум е било мечта на всички, на поколения неврохирурзи. Спомням си усилията на проф. Брусарски, на проф. Къркеселян, на проф. Романски. Всички те се бориха българската неврохирургия да заеме своето достойно място в европейската и в световната неврохирургия. За съжаление, част от тях вече не са сред нас.  Това е признание, което е много важно в дейността на дружеството.

На снимката е проф. Николай Габровски, д.м.н. - председател на Българско дружество по неврохирургия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DsBj

Браво 11.10.2019 19:33:59

Какви хора сме, бе! Някой малко да се понаже, да постигне нещо и веднага ще го охулим! Събрали се най-големите ни специалисти и постигнали едно голямо признание и всички повече разбират от тях и плюят ли плюят!

В пострес съм 11.10.2019 14:46:37

Ти да видиш какво било нивото на бг лекар и то днес, в 21-ви век... С андрешковската мисъл, демонстрираща душевната принадлежност на останалите "коментатори" , едва ли ще се стигне много далече...било то и до 2022-ра. Жалко, че доктор доктора охулва!!!

Antoaneta Malewa 07.10.2019 09:42:59

Дано има време проф. Николай Габровски, д.м.н. - председател на Българско дружество по неврохирургия да се научи колко е скъп живота на децата ни, за да го цени!! Срам ме е да чета!!!

Антоанета Малева 07.10.2019 09:41:40

Дано има време проф. Николай Габровски☝☝

познавач 07.10.2019 00:08:42

Стига сте ни карали да се смеем. Локацията на конгресите няма нищо общо с постиженията на страната в съответната област. Затова сме на това дередже, защото т.нар лидери са лъжци кат Баце. А и къде ще се проведе, в смешното НДК ли?

Гост 06.10.2019 17:49:47

Този е изключително алчен и себичен човек, склонен да влиза в схеми, да изпълнява поръчки, да манипулира и да заплита интриги...

плазмодии 06.10.2019 12:31:15

„Българският лекарски съюз имаше готовност за протест. Имаше едни ясни искания, които могат да създадат по-добри условия за работа през предстоящата година. По време на преговори с Министерството на здравеопазването и НЗОК по-голямата част от тези искания бяха постигнати”. Това заяви за „Събуди се” председателят на Българското дружество по неврохиругия и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...