!
Вторник, 23 Април 2024
18
апр
 

Спасиха човек с един ампутиран крайник от пълна инвалидизация

Вторник, 18 Април 2023 | 15:44:06


В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация, съобщиха от лечебното заведение. 75-годишният Никола постъпва в болницата със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак,

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация, съобщиха от лечебното заведение.

75-годишният Никола постъпва в болницата със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак, който има и му помага да се придвижва. Той е с изразена болкова симптоматика, не може да стъпва, да се изправя, нито да спи нощем.

Десният му крак е ампутиран през 2020 г., след многократни реконструкции в различни лечебни заведения. Той има поставена протеза на ампутирания крак и е развил нормално движение от гледна точна на самообслужване.

Съдовите хирурзи установяват, че оросяването на левия крайник е критично и съществува сериозен риск от ампутация.

След направените изследванията става ясно, че Никола има запушване в аортно-илиачния сегмент т.е. артериите, които са отговорни за захранването на крака и се намират в корема не работят. Пациентът е и с малка аневризма на абдоминална аорта и новооткрит процес в пикочния мехур, който предстои да бъде лекуван. Той е и с множество придружаващи заболявания като захарен диабет, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, дислипидемия, преживян инфаркт.

Поради всички тези обстоятелства възстановяването на целия кръвоток на крайника е доста сложно, но лекарите от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия успяват да запазят крака на пациента. Хирурзите предприемат три последователни операции, защото след всяка интервенция се наблюдава ретромбоза и се налага реконструирането на все по-голям сегмент от артерии. По време на първата операция те отпушват аортно-илиачния сегмент, при втората правят байпас от феморалната артерия към задколянната артерия, а при третата извършват цялостна реконструкция на артериите от ингвиналния лигамент, прикачат наново байпаса, преодоляват запушването и възстановяват напълно виталността на крайника до степен със запазени пулсации.

Така след три хирургични манипулации, Никола е със спасен крайник и вече се рехабилитира активно в болницата. Той е раздвижен до степен на изправен стоеж. Предстои активно лечение и проследяване на новооткрития процес в пикочен мехур в тясна колаборация със съдови хирурзи, поради рискът от поредна ретромбоза предвид всички рискови фактори.

Сега Никола се възстановява под грижите и наблюдението на екипа на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия. Той е благодарен на лекарите, спасили единственият му долен крайник и на сестрите, без чиито грижи не би могъл да се възстанови напълно.

Лекарите предупреждават, че след една преживяна ампутация на крайник, рискът от последващо влошаване или ампутация на друг крайник се увеличава. Това е така, заради заболяването „генерализирана атеросклероза“. Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, характеризиращо се с отлагане на мастни вещества и холестерол в стените на артериалните съдове и по този начин, причиняващо стеснение или запушване на съда. То не обхваща в частност, изолирано само един сегмент, а може да порази целия артериален басейн, в това число артериите на горни и долни крайници, коронарните артерии, отговорни за захранването на сърдечния мускул, мозъчните артерии и тези, които са отговорни за кръвоснабдяването на вътрешните органи. Затова засилената профилактика и превенция на тези заболявания, както от кардиолози, така и от съдови хирурзи е от изключителна важност и не трябва да бъде подценявана.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qewW


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...