!
Петък, 01 Декември 2023
07
февр
24
 

Специализантите държавна поръчка ще работят не в университетски, а в малки болници

Четвъртък, 07 Февруари 2019 | 14:49:19 Ирина Пекарева
24

Специализантите, чието обучение е финансирано от държавата, ще бъдат задължени да работят не в университетската болница, в която е преминала специализацията им, а в малка болница от дадения регион, заявила нуждата от съответния специалист. Това стана я

Специализантите, чието обучение е финансирано от държавата, ще бъдат задължени да работят не в университетската болница, в която е преминала специализацията им, а в малка болница от дадения регион, заявила нуждата от съответния специалист. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

Предложение за такава промяна направи депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова, която посочи, че това е пропуск на Наредбата за специализациите. „Нека да се направи организацията така – давам пример: Една малка болница, болницата в Провадия или ДКЦ-то има нужда от невролог. Нека то се заяви тази бройка, тя мине към „Света Марина”, университетската болница във Варна, но след това четири години тече специализацията, съответно държавата финансира тази специализация, защото има нужда от такъв специалист. Но след това не лечебното заведение „Света Марина” да назначи за четири години лекаря, а това лечебно заведение, което е поискало поръчката за специализация. Защото за съжаление малките лечебни заведения нямат акредитация да могат да извършват специализации“, коментира проф. Клисарова.

В отговор здравният министър увери, че това вече е предвидено и в окончателния вариант на наредбата, която в момента търпи промени и е на етап обществено обсъждане, такъв текст ще бъде включен. „Предвиждаме да допълним този текст, като се даде тази възможност, която вие предложихте. Това наистина е необходимо, защото лекарите ни трябват в лечебните заведения, където има недостиг на специалисти. Така че това ще бъде отразено в окончателния вариант на наредбата“, увери Ананиев.

От думите му стана ясно още, че след влизането в сила на Наредба 1 за специализациите броят на лекарите, напускащи страната, трайно намалява. „През последните 10 години е налице явна тенденция за намаляване броя на издаваните от МЗ удостоверения, необходими за упражняване на професия лекар в чужбина на български граждани. Намалението е над три пъти – от 655 през 2008 г. до 203 за 2018 г., като особено интензивно е то след влизането в сила на Наредба 1, когато броят на удостоверенията намалява два пъти“, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k#9Q

Анестезиолога 14.02.2019 00:44:24

Хах, Кирчо Ананиев пак изби рибата :-) И той, и ГЕРБ-аджиите защо забравят, че Република България е пълноправен член на ЕС? А фундамент на ЕС е свободата на придвижването: на хора, стоки и капитали... Значи, ако аз съм специализант-че в Св. Марина във Варна, не мога да продължа да работя в болницата, на която съм дал 4-5 години от живота си, на практика безплатно, а трябва да отида в Провадия, но ако реша да отида в Остенде, ще ми хванат дедовия? Ха сетете се, какво ще избера?

Поклон ! 08.02.2019 22:55:13

"Аз започнах своята затворническа одисея при диктатора Вълко Червенков - най-жестокият тиранин след Георги Димитров и Антон Югов. Продължих и при Тодор Живков, който по жестокост отстъпва на първите двама, но не и по своята перфидност и подлост. Станалото преди 23 г. е дело на същите червени шамани, които 45 години наричаха кървавия си режим “демокрация” и “народна власт”,но никога не дадоха право на същия този народ да се произнесе за политиката на властта им и нейните дела. Затова и “демокрацията”, която настана след 1989 г., не е никаква демокрация, а плутокрация, рай за “червените капиталисти” - довчерашни гробокопачи на същия този капитализъм. Нито демокрацията им е демокрация, нито вълчата им пазарна икономика е пазарна. До вчера бяха собственици на държавата, което значи и на държавната собственост, днес – частни собственици на националните богатства, създавани от трудовият ни народ векове наред. Всичко се диктува от червените олигарси и мафиоти. Всички властващи партии след промяната са производни на Партията с голямо име – БКП. ...Цялата ни политика като държава и народ се движи и направлява от бившата комунистическа номенклатура и ДС, надянали мантията на демократи. Те са старата - нова управляваща класа. Няма сектор в икономиката, културата, медиите, където да не се ръководят от същите червени шамани или техните синове и внуци. Жертвите на комунистическия терор са обезправени, както бяха обезправени по времето на комунизма. С мизерни пенсии, те изживяват в мизерия и несгоди своите старини. Отиват си подобно на героите от национално освободителните ни борби след Освобождението, а в България се разпореждат новобогаташите – бай Ганьовци. Така бе и след 9 септември. Борците срещу реакцията и личния режим на цар Борис бяха обявени за реставратори на същия този режим, а съюзниците на Хитлер и нацистите - станаха архитекти и строители на новата комунистическа тоталитарна държава. Така е и днес!" Г-н Тодор Кавалджиев, Вицепрезидент на Република България

ЗЕМЕДЕЛЕЦ 09.02.2019 13:04:57

"ПОКЛОН", какво общо има писанието ти с темата за специализантите? За умрелите или "добро" или "нищо"! Не виждам какво "добро" за България беше твоят кумир! На политическия небосклон беше "нищо" - не светило, а черна дупка. Вице-президенствуването му бе случайно и безлично!

09.02.2019 15:26:37

Доста общи неща има, другарю "ЗЕМЕДЕЛЕЦ"! Минал ли покрай земеделците и ти, червен ватнишки чугун...

Потърпевш 09.02.2019 23:22:22

Типични за българската действителност са оказалите се, неподозирано неизброими, "ПОБОРНИЦИ"/но след 1878 г./, "АКТИВНИ БОРЦИ"/но след 1944 г./, и "РЕПРЕСИРАНИ"/но след 1989г./ - все шушумиги, спотайвали се и без никакви заслуги за големи обществено-политически промени, но безсрамно и кресливо претендиращи за социални и икономически привилегии. Отврат!

Гост 09.02.2019 02:08:53

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++= А по темата: Ами, това е въведено в много държави, без държавни поръчки, платено образование и който иска да си плаща. Няма как да гониш някой да ти връща парите като замине в чужбина. Платено образование и банкови заеми. Банките имат финансови регламентирани инструменти да гонят длъжниците, а корумпираните политикани нямат. Едва ли има нормален лекар, който иска да се развива и да бъде потопен в корупционна клоака. Да не откриваме топлата вода, какво се казва. По света, но не и у нас, има работещи схеми за образование. Образованието е платено. Край на държавните поръчки. Финансиране на образованието чрез стипендии от болниците и безлихвени заеми през банките. Степенно опрощаване на заема при работа на определено място в болниците, които пожелаят и имат възможност. За определено време и/или опрощаване на част или целия заем при отличен успех. Финансиране на обучението чрез стипендии от клиники, болници и т.н. с договор за работа....

Гост 08.02.2019 21:55:25

А бе този ви ебава. 21 ви век в Европа. Тъп народ, тъп министер, тъпи избранници. Тъпи коментатори. Простотия от всякъде. Обещават на избирателя лекари слуги на народа. Айде стига ви търгувахте.

Гост 08.02.2019 10:03:07

Значи и Клисарова едно време като е завършила медицина са я принудили насила да стане асистент в МУ Варна.Горката,как са я унижили само!Тя сигур е искала в Провадия, ама министъра казал "Йок! " Намъчила се е завалията!

СУДЖУЦИТЕ 08.02.2019 13:54:39

Ще има кандидати и за Провадия. Ще им осигурим по 3 кубика дърва за огрев (с намаление), топъл обяд от социалните понеделник и петък и безплатен автобусен транспорт (в събота, всеки нечетен месец).

Шуши 08.02.2019 00:56:49

Ако направят тази глупост и задължат със закон всички специализанти по държавна поръчка да работят в "малки болнички" - това просто ще накара младите колеги скорострелно да се изнасят в чужбина веднага след завършването. Другите, които имат средства да оцелеят 4-5години и имат някой зад гърба си ще минат на варианта - платена специализация, което пак ще нагуши университетските болници, а малките ще го ... ду***.С трици маймуни ще ловят...чугунени кратуни.

МЛАДЕЖ 07.02.2019 23:58:18

"Специализантите, чието обучение е финансирано от държавата, ще бъдат задължени да работят......" АНАНИЕВ И КЛИСАРОВА В КОЙ ВЕК ЖИВЕЯТ!? ТАКА И ЩЕ СИ ИЗМРАТ С КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧИП В ГЛАВИТЕ! МОЯТА РОДИНА ВЕЧЕ НЕ Е БЪЛГАРИЯ, А ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ! МОЙ ПАРЛАМЕНТ Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ! МОЯТА СТОЛИЦА НЕ Е СОФИЯ, А БРЮКСЕЛ! БАЩА МИ Е ЮНКЕР, МАЙКА МИ Е МОГЕРИНИ! АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН, А ЕВРОПЕЕЦ! ИЗПОВЯДВАМ ЕВРОГЕЙСКАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА! КЪДЕТО ИСКАМ ТАМ ЩЕ СЕ ОБРАЗОВАМ, РАБОТЯ И ЖИВЕЯ И НИКОЙ И ЗА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАДЪЛЖАВА! НИМА ДВАТА МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ ОБРАЗОВАНИ В БЪЛГАРИЯ, А РАБОТЕЩИ В ЕВРОСЪЮЗА, ЩЕ ВРЪЩАТ ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО СИ? ЗАЩО СЕ ПРЕДВИЖДА ДА СЕ ДИСКРИМИНИРАТ САМО ЛЕКАРИТЕ! САМО ЗАРАДИ ТАЗИ ЩУРАВА ОТЖИВЕЛИЦА АНАНИЕВ ДОКАЗВА, ЧЕ НЕ Е В ЧАС И ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!

Николай Тасев 09.02.2019 10:59:42

Браво,точно...

Гост 08.02.2019 00:20:24

Естествено! ОСТАВКААААА!!!!!!

6666 07.02.2019 22:14:32

С комунистическите си идеи проф.Клисарова, като клисар, ще "бие камбаната" на здравеопазването в България! Фамилията и приляга!

Чичо Скруч 07.02.2019 19:57:34

министър Горанов да предвиди необходимия финансов ресурс за обезщетения по предстоящо решение на Съда по правата но човека в Страсбург нарушение ва правилата за свободно движение на хора ,стоки и капитали,и дискриминация по професионална принадлежност

Гост 07.02.2019 16:40:39

Ще ви работи специалист в Провадия само ако заплащането му е 10 000 лева месечно , колкото е на новоназначен районен прокурор. Иначе ще му фанете топките га драсне към Германия Егати нещастните бузлуджански боклуци. Нищо не може вече да спре тоталното бягство на младите лекари в чужбина. Давайте още с болшевишките простотии

Гост 07.02.2019 16:37:16

Пичове що се ‘абите! Плащате си специализацията и се оправяте както намерите за добре. Никой не ви задължава да специализирате държавна поръчка. Ще има и платена специализация.

Гост 07.02.2019 21:39:03

Никой няма да специализира в българия бе аланкоолу при предложение за 20пъти по-високо заплащане в Германия. (вече ще пиша българия с малка буква, това просто е една безподобна комунистическа дупка)

Гост 07.02.2019 19:52:17

Ами ще си я платим,ама на червните тикви няма да робуваме.После комунистическите изчадия да не лаят,че държавата ни е изучила.

Гост 07.02.2019 16:29:32

Вместо да направят финансово привлекателно специалистът да работи в Провадия,тези изроди комунистически вадят старата система на принуждаване.Пещерен комунизъм цари в българското здравеопазване.Що не задължите и футбалерите да ритат 10 г у нас за 700 лв,бе изроди червенотиквени.

Лека корекция 07.02.2019 17:47:10

Футбалерите (в качеството си на новия "елит" на нацията, заедно с плеймейтките) ритат кълбото за поне 15-20 пъти повече от 700 лв. месечно...**** "Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно." **** Какво да правиш, въпрос на ценностна система на Обществото!!!

Гост 07.02.2019 15:34:40

Затворете границите,опаковайте ни в лагер..без заплати! Ейй,комунистическия мерак не им минава ,брей!!!!

Специализантите 07.02.2019 15:34:31

Чугунените комунизъм продължава да живее в здравеопазването! Кога ще измрат най-после носителите му? Къде са евроценностите за свободата? Всички страни в ЕС сме една държава! Какви са тези задължения и ограничения!

Гост 07.02.2019 15:06:17

А що не задължите и другите професии тогава да остават в България доживот? И не е ли по-просто и по-лесно да направите така, щото лекарската професия да стане привлекателна за практикуване ТУК и СЕГА в България, а не младите лекари да бягат? Или старият кагебистко-сталинистки табиет "мачкай лекарите!" работи и сега, покрит със сикаджийско-"патриотична" овча кожа?


Всичко за коронавируса
Още новини
Под 1% е безработицата сред завършилите „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“
01.12.2023 16:17:38

Под 1% е безработицата сред завършилите „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела н ...

И Гърция въвежда безплатна предекспозиционна профилактика на ХИВ инфекция
01.12.2023 15:25:26

И Гърция въвежда безплатна предекспозиционна профилактика на ХИВ инфекция

Лекарство за предекспозиционна профилкатика (PrEP) на ХИВ вече ще бъде достъпно и в Гърция при сп ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...