!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
02
дек
26
 

Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват злоупотреби с лекарства

Здравният министър посочи, че става въпрос за източване бюджета на НЗОК със стотици милиони

Събота, 02 Декември 2017 | 18:52:36
26

„От около пет месеца МВР заедно с Министерство на здравеопазването, в координация с премиера и под наблюдението на прокуратурата осъществяваме наблюдение над сектора  на здравеопазването с цел превенция и пресичане на недобри практики в няко

„От около пет месеца МВР заедно с Министерство на здравеопазването, в координация с премиера и под наблюдението на прокуратурата осъществяваме наблюдение над сектора  на здравеопазването с цел превенция и пресичане на недобри практики в някои болнични заведения”. Това каза днес на извънреден брифинг министърът на втрешните работи Валентин Радев.  По-рано днес пък министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно съвещание с финансовия министър Владислав Горанов и здравния – Кирил Ананиев, като поводът бе именно злоупотреби в държавните и  общинските болници.

„В ГДБОП създадохме специално звено за работа във връзка със специализираните задачи в сферата на здравеопазването. Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се  осигуряват значителни средства без това да води до  съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения. Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики” добави той.

„Специализираната прокуратура води и наказателно производство срещу тези недобри практики, които водят не само до нарушаване на законния ред и създават и опасност за хората. В процеса на разследването вчера стана ясно, че става въпрос за организирана  престъпна група , занимавала се с икономически престъпления, свързани пряко с паралелен износ на лекарства”, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че действията по разследването продължават за се преустановят подобни практики с наказателна репресия.

Вчера  са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Операцията е проведена в градовете София, Шумен, Сливница и Пловдив. Предмет на разследването са данъчни престъпления с лекарства за онкоболни и деца, както и  пране на пари.  В хода на действията по разследването, вчера при претърсване са иззети лекарства на стойност милиони левове, като точната стойност предстои да бъде уточнена.  Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност вероятно над 500 хил. лв, уточни прокурор Иван Гешев и посочи, че част от лекарствата  са живоспасяващи и животоподдържащи, за онкоболни, за деца, срещу тежки ревматоидни заболявания.“Като цяло  говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за  страни от Европейския съюз, част – са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че организираната престъпна група е от 7 души, според данните към момента, те са задържани за 24 часа. Изяснена е част от схемата на действието им – посредством определени „изкупвачи“ от болнични заведения и аптеки, „доставките“ от медикаментите са постъпвали в склад на групата за окрупняване.„Станаха ясни проблеми както в законодателството, в някои наредби, така по отношение на етичните качества на някои медицински лица, тъй като е ясно, че медикаментите няма как да се появят на „черния пазар“, ако те не са изведени от болнични заведения и аптеки. Ще предприемем действия във връзка с информация и за други схеми за злоупотреби с лекарствени средства и обществото ще научи резултатите през идните месеци“ , каза Спиридонов.

„За източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове става въпрос в случая, средства – предназначени за лечението на българските граждани и пациенти, които имат нужда  основно от онкологично лечение”, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че целият обем медикаменти, установени при акцията е предназначен за страни от Западна Европа, като там са продавани на цени четири пъти над българската стойност. В системата на здравеопазването предстои реформа, която да предотврати подобни схеми. В сътрудничество с националните служби дейностите за подобряване на услугите в доболничната и извънболничната помощ, както и  в областта на медицинските изделия ще продължат, категоричен бе министър Кирил  Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5%rM

ЖУРНАЛИСТ 06.12.2017 16:18:10

Престъпни групи има навсякъде в БГ здравеопазване. В ДПБ КАРЛУКОВО се закупуват АНТИДЕПРЕСАНТИ без да се приемат пациенти с диагноза Депресия.

Гост 04.12.2017 11:08:23

За да видят защо там все няма друг.

Гост 04.12.2017 11:12:15

За РЗОК-Смолян ли?

Див каскет 03.12.2017 22:54:24

Откога една най-нагла и вулгарна кражба, в случая на бялата мафия се нарича "недобра практика"?

аз 04.12.2017 11:02:56

Искаш да кажеш на фармацевтичната мафия!

Див каскет 04.12.2017 18:52:58

Без да е намесен лекар, няма как.

Срам и позор 03.12.2017 22:39:41

Значи някакъв лекар, някаква болница и някаква аптеки са вдигнали сериозно отчетите си пред НЗОК. Там обаче са си човъркали носовете и не разбрали. Или пък може би едни суми са текли към определени служители в НЗОК и районни каси и обикновените служители мишкували и се озъртали за някоя и друга трохичка. Как можа толкова да се поквари тоз народ?

Браво на тези "лекари"! 03.12.2017 22:24:03

"Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, сочат данни на разследващите. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина." Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

Гост 03.12.2017 19:16:58

От това следва, че този старец, гений на финансовата мисъл ще управлява повереното му министерство и ще взема управленските си решения не законосъобразно, а по целесъобразност /разбирай целесъобразността ще се определя от лични и корпоративни интереси/. Е да, нема такава държава и такива министри. Да живее Бащицата Махно.

Гост 03.12.2017 18:07:57

Ананиев, като председател на надзора на касата освобождаваше по целесъобразност определени лекарства и фирми от отстъпки. Ето това е точене на касата с милиони. Просто прочетете решенията на НС на НЗОК. Срещу какво ли?

Гост 03.12.2017 22:03:41

Ананиев от години наглежда да не би случайно болниците и медицинските центрове на неговите дружки от ДС да получат два пъти по-малко бюджет от предходната година. Вижте плащанията към някои знакови болници и ще ви стане ясно що за председател на Надзорния съвет на НЗОК е имало.

Гост 03.12.2017 15:10:17

Ако органите бръкнат и в бутиковите болници, ще ги припризная. За начало да започнат със СБР Несебър. Голяма работа, че част от патрЕотите ще тръгнат срещу коалицията с Боби.

Дано 03.12.2017 16:14:11

Дано да бръкнат,а и крайно вече време,в РЗОК-Смолян,за да проверят отличника от конкурса-старият,нов и единствен от 18 г. Директор!

Гост 03.12.2017 19:10:01

То там май няма и други кандидати. За какво да ходят, само за парлама, я ?!

Гост 04.12.2017 11:10:18

За да видят,защо там все няма друг!

Гост 03.12.2017 16:04:37

И СБР-Рудозем,и СБР "Орфей" Девин.

Гост 03.12.2017 12:35:23

И тъпите пенсионери

Гост 03.12.2017 13:54:52

Тях ще ги държат щото за едната заплатка са готови да свършат мръсната работа и да изпълнят мокрите поръчки.

Гост 03.12.2017 09:01:43

Всички тези кражби стават с любезното съдействие на служители на здравната каса. Там защо няма извършени арести?

Шумен 03.12.2017 17:14:46

Ами за съжаление си прав, става със съдействие на началниците и бездействието на подчинените им. Ама управия няма, същите директори за които се знае, че самите те са на входа и изхода на РЗОК- та тези дни станаха отново директори. Няма по кадърни от тях, такъв кокал пуска ли се? Нищо, че повечето от тях и "за чеп за зеле не стават". Х`м, всъщност стават, щом печелят така конкурси...., ние не ставаме, че го позволяваме. Плочев дреме, той нали имената им не знае, за него са нови......

Гост 03.12.2017 11:31:40

Щото в касата останаха само протежетата.

гост6 03.12.2017 05:46:51

елате и разследвайте втора градска болница - управителя и главната счетоводителка така също и транспортна болница

Гост 02.12.2017 19:47:45

Част от цитираните лекарства - Симбикорт, за ревматологичните лекарства са за извънболнично лечение. Но понеже размера на паралелния износ според официалните данни е 400 млн искат да кажат, че с тази акция са ликвидирали проблема.

БГ 02.12.2017 19:37:07

Какви са тия стотици милиони дето са източени според здравния министър, като се има предвид че в Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ са заложени 225,6 млн. лв. Демек всички пари от параграфа са източени или работата е "Посмали Манго" ?!

Гост 02.12.2017 19:05:45

Хайде след пушилката дето я вдигна Боко да видим и нормативни промени ограничаващи паралелния износ. Щото 90 % от него не е съпроводен с данъчни престъпления.

Гост 02.12.2017 19:00:11

за сектора продължава да се осигуряват значителни средства без това да води до съществено подобряване на услугите МИЛИЦИОНЕРИ И ФИЗКУЛТУРНИЦИ КОМЕНТИРАТ неясен за тиквичките им сектор без да видят къде се намират в световните класации по разходи за здравеопазване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Търнев: В експертните центрове по редки болести се работи с ентусиазъм, без помощ от институциите
29.02.2024 16:38:19 Невена Попова

Проф. Търнев: В експертните центрове по редки болести се работи с ентусиазъм, без помощ от институциите

Има остра необходимост от актуализиране на Наредба 16 за условията и реда за регистриране на редк ...

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас
29.02.2024 15:59:34

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ изплетоха 1000 мартеници за УМБАЛ Бургас

Ученици от бургаското ОУ „Елин Пелин" сътвориха 1000 мартеници и 500 картички с пролетни по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...