!
Вторник, 28 Ноември 2023
04
юни
7
 

Специалистите по здравни грижи окончателно получиха право на самостоятелни практики

БСП: Затвърждава се тенденцията да се раздробяват лечебните заведения на „дюкянчета“

Четвъртък, 04 Юни 2020 | 15:09:56 Надежда Ненова
7

Специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, рехабилитатори могат да създават собствени медицински практики, в които самостоятелно, без наблюдение, да изпълняват лекарски предписания. Това беше записано окончателно в Закона за ле

Специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, рехабилитатори могат да създават собствени медицински практики, в които самостоятелно, без наблюдение, да изпълняват лекарски предписания. Това беше записано окончателно в Закона за лечебните заведения, след като депутати приеха измененията и допълненията към закона на второ четене днес.

Здравните специалисти могат да откриват амбулатории за здравни грижи, които могат да бъдат индивидуална или групова практика за здравни грижи.  Съответно могат да ги откриват като физически лица - лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори или като еднолични търговци или еднолични търговски дружества, регистрирани от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори, като в тези случаи едноличният собственик ще управлява и представлява лечебното заведение.

В Закона е уточнено, че индивидуална практика за здравни грижи се организира и осъществява от лекарски асистент, медицинска сестра, акушерка или рехабилитатор, които имат минимум три години стаж в съответната професионална област, и които се регистрират по реда на чл. 40. Групова практика за здравни грижи се осъществява от търговско дружество или кооперация, учредени от лекарски асистенти и/или медицински сестри и/или акушерки и/или рехабилитатори, като и тук изискването е за минимум три години стаж в съответната професионална област и регистрация. Практиките за здравни грижи може да извършват дейности и в дома на пациента, когато състоянието на пациента налага това.

Регистрацията се извършва в РЗИ, като в 10-дневен срок от постъпването на заявлението, регионалната здравна инспекция извършва проверка за спазване на здравните изисквания и утвърдените медицински стандарти от лечебното заведение, проверява за наличието на лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели (когато лечебното заведение ще използва медицинско оборудване с източник на йонизиращо лъчение) и издава удостоверение. В случай, че в лечебното заведение не са спазени здравните изисквания и/или утвърдените медицински стандарти или на лечебното заведение не е издадена лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, РЗИ дава предписания и определя срок за отстраняването на неизправностите, който не може да бъде по-дълъг от три месеца.

„Това е основната, фундаменталната, промяна, която законодателят е предвидил в този закон. Съгласен съм напълно, че в България съществува нужда от тези специалисти, но трябваше да бъде регламентирана по по-професионален начин. Сега на практика се затвърждава тенденцията да се раздробяват десетки лечебни заведения на „дюкянчета“. Ще се получат гафове. Не си позволявайте да прекрачвате по този начин границата. Възможностите на телемедицината са достатъчни, съществуват и други начини, по които да се извършват тези дейности, без да се прекрачва допустимата граница“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Има лечебно заведение, в което медицинските сестри могат да работят самостоятелно и това е хосписа, но там болните трябва да бъдат приети. Сега даваме възможност тези грижи да се правят вкъщи, а пациентите да не се хоспитализират. Питам обаче - защо в тези лечебни заведения пренебрегваме лекаря. Без неговите назначения, заведенията не могат да работят, защо лекарят не може да участва в създаването на този тип лечебни заведения. Освен това не е ясно какъв тип данъчен субект представляват физическите лица, които откриват амбулатория. Няма стандарт за действие на това лечебно заведение, не е ясно и какъв вид данъчен субект са“, заяви и доц. Георги Йорданов.

„Това предложение касае механизма, по който се създават лечебни заведения на медицински сестри и т.н. За лекарите, възможността да създават лечебни заведения за извънболнична помощ съществува в закона и не смятаме за необходимо да ги описваме отново“, отговори председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.  

„Вие не правите разлика между физическо лице и лечебно заведение.  Лекарят няма право да учредява такъв лечебно заведения. Правите юридически бълвоч и ние ще бъдем потърпевши от това“, репликира доц. Йорданов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YM@C

Гост 05.06.2020 09:00:03

Според Корнелия Нинова у нас скоро ще се осъзнае, че не може болниците да са търговски дружества и затова те трябва да са държавен приоритет. Гост 31.05.2020 19:27:58 "А всички, които търсят под вола теле и казват, че държавата иззема бизнеси, ще попитам означава ли това, че държавата няма право да има и държавни болници? Ако не бяха те, България как щеше да се справи с коронавируса?”, запита Валери Симеонов по Нова телевизия. Гост 01.06.2020 15:27:09 стар доктор 30.05.2020 12:01:41 Принципите на либералния пазар са крайно противопоказни за прилагане в някои основни сфери на обществения живот като образованието, здравеопазването и спорта. Сега имаме частни училища, частни болници и спортни клубове които са "търговски дружества". Понастоящем много от създателите на Търговския закон /вкл. проф. Огнян Герджиков/ разбират тази грешка и считат че в тези сектори трябва да има повече държава. Съгласен 30.05.2020 04:37:17 Трябва да се преоцени досегашната стратегия на държавата в сектора здравеопазване. Време е за това да се застъпи за по-силна роля на държавта за разрешаване на евентуална нова втора пандемична вълна Гост 30.05.2020 04:27:34 В България от близо две десетилетия се разработва една незавидна система на здравни грижи и здравеопазване. Това започна с учредяването на НЗОК и с въвеждането на регистрацията на болничните здравни заведения по търговския закон. Постепенно се стигна до възможност на частните търговски дружества да инвестират в сектори, които носят повече приходи при опериране с публични средства от здравно-осигурителния фонд. Това доведе до рязкото намаляване на броя на реално обслужваните легла в другите обществени или публични болници. Така страната се изправи неподготвена да посрещне каквато и да било епидемична криза, поради намаление и броят на леглата в отделенията за инфекциозни болести. Наред с това се стигна и до драстично по-малък брой лекари, които да специализират било в сферата на инфекциозните болести или било в сферата на епидемиологията като здравни експерти в РЗИ към МЗ.ч

чукча 05.06.2020 12:00:19

Нито един сектор, който у нас е обявен за държавен приоритет не е прокопсал!

БЛС-Въоръжено Крило 05.06.2020 10:07:31

Простаците ,които пишат ;държава разбирайки или не разбирайки под това понятието правителство са също толкова тъпи ,както тези които казват на всеки автомобил Риното Особено когато става въпрос за политици ,които очевидно са вторично неграмотни. Държава е философско понятие , а не отговорен субект за нещо си. И никъде на Запад не се употребява по този примитивен начин. Иначе за комунистическите тъпотии как държавата това ,державата онова тук всеки ден пишем. Държавата, правителството, партията на власт са кръгла НУЛА без индивидуалната инициатива и интерес на отделния човек ,който не е роб в демократично общество. Да правиш неща в ущърб на личността за целите на обществото (уж) се видя колко е успешно с падането на уродливия комунизъм. С две думи обобщено от простотиите на другаря Гост 05.06.2002 09.00 - няма да направите НИКАКВО здравеопазване и няма да остане НИКОЙ тук, ако продължавате да се гаврите с лекарите, другарки и другари и продължавате с декларативните неща как някой трябва да ви работи без пари за целите на обществото било то бяло,черно или маймунско племе

Гост 04.06.2020 19:04:53

Медсестриоте в UK имат право на самостоятелни практики в рамките на компетенциите им, но тук ще измрат от глад. Бай Ганьо не иска да плаща на докторите ,та ще вади пари на медсестрите. Тoва е толкова фалшиво, смешно и лицемерно като ТПК Напредък да стане акционер на SpaceEx и да се пусне активно в Космоса със своя разработка. В здравеопазване при комуняги пари за достоен труд не се изкарват, всичко е поза на мутрокомунистите как се грижат за медсестрите и им давеат нови възможности. Виж ако си направят някой женски футболен нотбор, може и да намерят финансиране. У нас ритнитоковците са на почит. И певчаките на партийни форуми.

чукча 04.06.2020 17:48:07

Отивам да си взема пуканки и ще наблюдавам с интерес кви ще ги вършат заведенията за грижи.

Гост 04.06.2020 16:55:42

Кои по точно медицински стандарти ще се проверяват!?

Гост 04.06.2020 16:01:50

да бе да си разкриваш амбулатория ( със всичката бюрокрация и формалности) за да може мутрите да те имат за ЕТ и да те дерат с данъци ли ? Я се договаряйте с пациентите за медицински манипулации и услуги у дома с директни плащания кеш без идиотската власт да ви граби пак. Този номер го приложиха на докторите и никой не изкара някакви съществени пари от тази фатка на управляващите комуняги. Бачкаш за данъци ,къща никога няма да си направиш с честен докторски труд. Така е в скапаните посткомунистически страни със Семашко Грижата им е за пълнене на фиска ,а не за здравни услуги и достойно заплащане. Инжекция десетарка и те така. Който иска.


Всичко за коронавируса
Още новини
Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК
28.11.2023 13:30:19

Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК

С 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 „въздържали се“ законопроектът ...

Проф. Хинков:
28.11.2023 13:01:01

Проф. Хинков: "Пирогов" е в лошо финансово състояние, одит показва финансови нарушения

Одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва фи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...