!
Събота, 04 Май 2024
05
ян
3
 

Специалисти искат признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата

Българското дружество по бариатрична хирургия обяви своите приоритети

Вторник, 05 Януари 2021 | 17:30:00
3

В условията на световна пандемия от COVID 19 хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея. За това предупреждава председателят на новосъздаденото Българско дружеств

В условията на световна пандемия от COVID 19 хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея. За това предупреждава председателят на новосъздаденото Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия доц. Константин Гроздев, хирург в УМБАЛ "Александровска".

Специалистите от сдружението подчертават, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението.

През 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. Това е една от причините и в България 60% от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

Бариатричната/метаболитната хирургия е ново направление в коремната хирургия, което включва различни хирургични техники за лечение на затлъстяването. Нещо повече, тя е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарния диабет тип 2, което води до превенция на безплодието и развитието на онкологични заболявания, до понижаване на общата смъртност на населението и до значително намаляване на общите разходи за здравеопазване. Освен това, пациентите с коронавирусна инфекция,  претърпяли бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност.

Въпреки това, този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България, отбелязват специалистите.

Те припомнят, че на 16-ти септември миналата година беше създадено Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия по инициатива на специалисти от водещи в страната болници - УМБАЛ “Александровска” ЕАД - София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ “Софиямед”.

Основните цели на сдружението са да обедини усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната/метаболитната хирургия в България като основен метод за лечението му, включително и за финансиране на бариатричните/метаболитните операции от НЗОК. Задача пред новото дружество ще и да работи и съдейства за признаване на затлъстяването за хронично заболяване от държавата, както и да работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия. Специалистите си поставят още за цел да създадат национални препоръки за извършване на този вид операции, за да се повиши нивото и качеството им.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qyWk

Михаела Маркова 17.01.2021 10:58:57

Искам консултация

ПОЗИЦИЯ 07.01.2021 00:16:56

Бариатричните/метаболитните операции не са ли инвалидизиращи и осакатяващи необратимо за цял живот заблудените шишковци? И не е ли супернахално, на всичко отгоре, това да се заплаща и от НЗОК? Тези операции не нанасят ли дълбоки и доживотни нарушения в механизма на храносмилането, от които няма начин човек да не отслабне до омършавяване? Имам усещането, че не се казва цялата истина? Наред с многословно описаните, съмнително многопосочни положителни ефекти, няма ли да настъпят и дълбоки и непредвидими нарушения в минералната, витаминната, хормонална обмяна, анемия и др., които ще изискват ТЕЛК-ово решение и доживотно, трудно контролирано и скъпо заместващо лечение?. Всичко това не само не ще подобри, а ще влоши до отчаяние качеството на живота, което вече би граничило с престъпление! Затлъстелите няма ли да са по-щастливи дебели, отколкото мършави, но страдащи и отчаяни? МЕЖДУ ЛЕКАРИ, ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, НЗОК, Е НЕОБХОДИМА ЗАДЪЛБОЧЕНА, ЧЕСТНА И МНОГОСТРАННА ДИСКУСИЯ НА ВСИЧКИ "ЗА" И "ПРОТИВ", КАТО СЕ ЗАГЪРБЯТ КОМЕРСИАЛНИТЕ СЪОБРАЖЕНИЯ, КОИТО ПРОЗИРАТ ЗАД ГОРНОТО ЕДНОСТРАННО ИЗЛОЖЕНИЕ!

пенсионерка 07.01.2021 15:57:48

Подкрепям ПОЗИЦИЯТА. До затлъстяване водят натрупаните в клетките токсини в резултат на нарушена обмяна на веществата, която се появява при понижена функция на щитовидната жлеза и нейните хормони заради дефицита на йод. Но докато висшите здравни чиновници продължават да твърдят, че в страната няма дефицит на йод, защото се произвежда и продава само йодирана сол, кардиолозите и гореспоменатите специалисти ще имат поле за дейност. В България един ендокринолог отговаря за здравето средно на около 20 000 души, а детски почти няма. Резултати от изследване съгласно Заповед на МЗ № РД -28-204/19.11.2012 г. показват, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус». Което означава, че новородените ще са вече с хипотиреоза и т.н.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...

Анна-Мария Велкова: За мен акушерската професия е изкуство
04.05.2024 09:55:33 Невена Попова

Анна-Мария Велкова: За мен акушерската професия е изкуство

Анна-Мария Велкова е завършила столичното 18 СУ и специалността „Акушерка“ в Меди ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...