!
Четвъртък, 28 Март 2024
24
апр
 

Спешни мерки за психиатрията у нас поискаха специалисти

Секторът е в клинична смърт

Вторник, 24 Април 2018 | 15:46:51 Полина Тодорова


Психиатрията в България се намира в клинична смърт. Това обявиха представители на Асоциацията на експертите по психично здраве и Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията на пресконференция на тема „Психиатрията – изоста

Психиатрията в България се намира в клинична смърт. Това обявиха представители на Асоциацията на експертите по психично здраве и Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията на пресконференция на тема „Психиатрията – изоставеното дете на българското здравеопазване”.

Според Албена Дробачка от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация България изостава драматично в областта на психичното здраве и грижата за психично болните, което се отразява както на тях самите, така и семейства им. По думите й у нас липсват извънболнични грижи и рехабилитация, които да дадат възможност на болните да се интегрират и социализират. Тя беше категорична, че са нужни спешни мерки за промяна на системата за психични грижи у нас.

Специалистът по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов обърна внимание на финансирането на психичното здраве у нас, като посочи, че за него се заделят едва 2% от общите разходи за лечение. Броят на психиатриите в България е най-нисък на глава от населението сред страните от ЕС, отбеляза още той, като уточни, че в България съществуват 11 държавни психиатрични болници и 12 центрове за психично здраве, които се финансират по коренно различен начин. Проф. Мариов беше категоричен, че без драстично и бързо намиране на мерки нищо в сектора няма да се промени. Той алармира и че броят на специализиращите психиатрия е крайно недостатъчен.

„Психичното здравеопазване в България днес е борба – борба за грижите за болните и борба за оцеляване на професията“, заяви Теменужка Коларова от Асоциацията на семейства за партньорство в психиатрията. Тя изтъкна, че у нас липсват програми и специалисти за комплексно лечение на психично болните и в резултат рехабилитацията и социализацията се прехвърлят като грижи на семейството. Коларова се спря и на липсата на центрове за дневна грижа за хората с такива проблеми и посочи, че всяка община би трябвало да има подобна структура. Според нея е нужна и ревизия на законодателството в посока на ратифицирането на европейските социални норми, които да осигурят социална закрила, достоен и независим живот на хората с психични разстройства.

Повдигнат бе и въпросът за нуждата от промени в трудовото законодателство, свързано с хората с психично здраве. Според представители на асоциациите е нужно за тях да бъде предложена възможност за работни часове вместо работни дни, което ще позволи по-голяма гъвкавост, защото много от тях не биха могли да работят на пълен работен ден. Предложение в тази насока е и промяна на статута на хората с увреждания и за тях да бъде отделен минимален процент от местата за трудоустрояване сред останалите хора с увреждания.

По време на пресконференцията беше прочетено писмо от директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълбова, според която у нас липсват адекватни и модерни условия в грижите за психично болните. „Положеното вече не е драма, а катастрофа“, заявява още д-р Гълъбова. Тя предупреждава и за недостиг на лекари, социални работници и други специалисти, нужни за грижите за психично болните.

Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че средствата, отделяни за сектора, са обидно ниски. Няма страна в ЕС, която да отделя толкова малко и за лечение, и за рехабилитация за гражданите си, независимо от какво боледуват те, посочи тя. Според д-р Джафер освен финансирането е нужно да се промени и отношението на обществото и на институциите към хората с психични проблеми. Тя пое ангажимент да постави тези въпроси пред комисията по здравеопазването, както и да провери защо са се забавили законовите промени, свързани със запрещението на психично болните.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@9ZX


Всичко за коронавируса
Още новини
Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...