!
Сряда, 24 Април 2024
15
март
5
 

Спешни нормативни промени гарантират лечението на украински граждани у нас

Вторник, 15 Март 2022 | 17:48:53
5

Спешни промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване са обсъдени днес на среща между здравният министър проф. Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здрав

Спешни промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване са обсъдени днес на среща между здравният министър проф. Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов и председателя на Комисията по здравеопазването към Народното събрание доц. Антон Тонев, съобщиха от МЗ. Измененията целят да осигурят медицинска помощ в обема и качеството, гарантирани на българските граждани, на всички украински граждани със статут на временна закрила, лицата с двойно гражданство и българските граждани, които пристигат от Украйна.

Към настоящия момент Министерството на здравеопазването е създало организация за оказване на медицинска помощ при спешни състояния на всички лица, пристигащи от Украйна. Спешната медицинска дейност се извършва от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделния на лечебните заведения, финансирани от държавния бюджет.

По-късно по време на на извънредната неформална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (EPSCO) по отношение осигуряването на адекватни медицински грижи на всички лица, пристигащи от Украйна, министър Сербезова заяви, че за да можем да бъдем максимално полезни и ефективни, от съществено значение е държавите членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, вида на заболяванията или нараняванията, вид на необходимата медицинска помощ – специализирана или високоспециализирана.

"Това ще даде възможност за навременна и точна оценка от компетентните здравни органи относно възможността да приемат пациенти и да отговарят адекватно на техните нужди", каза тя. 

В дневния ред на Съвета „Координираният и солидарен отговор на ЕС на здравните последици от войната в Украйна“ беше единствената точка. В рамките на заседанието държавите членки на ЕС споделиха вижданията си относно най-добрия подход за хуманитарна подкрепа и за защита капацитета на здравните системи на държавите във връзка със ситуацията в Украйна.

„Тези дни всички ние сме солидарни с украинския народ. България вече осигурява лекарства, превръзки, санитарни материали за Украйна. Работим в тясно сътрудничество с производители на лекарствени продукти и търговци на едро, както и с украинския и с българския Червен кръст. В контакт сме и с украинската диаспора у нас. България е отворена за украинските граждани, които търсят спасение от войната и оказва максимална подкрепа на нуждаещите се. Имаме ясна национална уредба, като създадената координация в рамките на правителството гарантира нейното прилагане", каза проф. Сербезова.

Според министъра Механизмът за гражданска защита на ЕС остава основният канал за България за отговор на исканията за помощ.

По думите й оценката за разпределението на пациентите е сложна и се основава на редица фактори като местоположение, специфика на лечебните заведения, наличен кадрови ресурс и т.н. В този смисъл прецизна оценка най-ефективно биха могли да извършват отделните държави членки. „Излизаме от COVID криза, която изчерпа нашите здравни системи и здравни бюджети. В настоящия момент подкрепата на ЕС, в т.ч. и финансова, е от изключителна важност за държавите членки", посочи още министър Сербезова.

В позицията на България акцент беше поставен и върху необходимостта от мерки по отношение на ваксинопрофилактиката на заболявания като морбили, туберкулоза, хепатит В и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k8bj

Гост 16.03.2022 10:54:02

Сега НУР -вете ще се заменят с РУБ (работа с украински бежанци)

руSSки фашисти 15.03.2022 19:51:26

Руските военни разстреляха трима тийнейджъри до Чернигов Срещу тях са открили огън от руска военна колона Трима невинни тийнейджъри станаха жертви на руската агресия в украинската Черниговска област, съобщи Униан с позоваване на шефа на Черниговската областна прокуратура Сергий Василин. Престъплението е извършено в с. Мохнатин. Две от убитите момчета са братя-близнаци, третият загинал е 19-годишен младеж. "Според показанията на свидетел, там е преминавала колона с руска военна техника: 7 бензиновоза, 3 КамАЗа с боеприпаси, съпровождани от бойни пехотни машини (БМП). Тайм са се движели и местни жители, стреляли са по тях от БМП." – разказва Василин.

Позиция 15.03.2022 21:16:34

Истината трудно ще излезе наяве! Огромни са технологичните възможности за фабрикуване на реалистични фейк-новини, репортажи, видеоклипове колажи.... Журналистиката, с доказаната си продажност, алчно ги продава на политиците, които безсрамно ги използват, както им е изгодно! Страдат обикновените хорица, и украинци и руснаци, които имат глупостта да умират в братоубийствена война за икономическите и политическите интереси на своите и чужди олигарси. А те нямат интерес от прекратяване на войната от която печелят милиарди! За това е прав ББ, че "Тази война ще продължи дълго". Минските договорености са мъртви, а сегашните преговори ще се точат безкрайно. До окончателното уреждане на конфликта, за де не продължават да умират и страдат хора, може би решението е временна намеса на ООН и разделяне на воюващите с демилитаризирани зони, в които да се разположат "Сини каски"!

ГОСТ 15.03.2022 19:27:50

Колко да са спешни. В Румъния и Полша бежанците се лекуват от две седмици. На 28.02 румънците издадоха Наредба за това.

Един 15.03.2022 21:37:01

В МЗ дирекции те Правна и Медицински дейности са без всякакъв капацитет, освен това хората там са без сърца и чувства за състрадание. Така, че не очаквайте да и. Ма наредба или друго работещо решение за бежанците.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Кондева: Само с решение на съда може да се сменя полът у нас
24.04.2024 16:36:32

Министър Кондева: Само с решение на съда може да се сменя полът у нас

При съдебно решение може да се обсъжда провеждането на хормонална терапия при лица, желаещи да см ...

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...