Петък, 17 Август 2018
10
май
 

Спешното отделение в МБАЛ-Враца няма да спре да работи

Четвъртък, 10 Май 2018 | 19:46:43 Надежда Ненова


„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи", заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Министърът заяви, че е намерен работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

Вчера стана ясно, че има реална опасност МБАЛ-Враца да остане без спешно отделение. Причината е в масовото напускане и ползването на отпуск по болест на голяма част от медицинския и немедицински персонал, което прави невъзможно да бъде спазен предварителният график за месец май 2018 година. Началникът на спешното отделение д-р Тихомир Донов заяви в отворено писмо, че е възможно на част от дежурствата до края на месеца да няма нито лекар, нито медицински специалист, нито санитар. „Това прави невъзможно извършването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна дейност по отношение на спешно болните пациенти, потърсили помощ в СО и пряко застрашава здравето и живота на хората“, заяви д-р Донов.

„Дори и да отсъстват някои от хората, работещи в Спешното отделение, е създадена организация те да бъдат заместени, за да не се нарушава работният процес. Хората, които ще работят там, ще бъдат както от самата МБАЛ-Враца, така и от съседни болници“, каза министър Ананиев.

Министърът съобщи, че днес в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ „Христо Ботев" Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов" Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

Здравният министър съобщи още, че в момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф, за да се възстанови инвазивната кардиология в МБАЛ-Враца.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ASYy

чик-чирик 15.05.2018 19:23:24

Това, което се върши с мед. персонал във Враца и Ловеч е престъпление срещу здравеопазването. Не може един човек да е жертвал години от живота си заради тази "държава", за да се научи да помага на хората и да го държиш без пари, на фона на глада за медицински кадри в световен мащаб. Заради простотията си местните политици и бяла мафия гонят зорлем кадрите си от България или от родните им места и после се чудят защо сме първи по смъртност в Европа, защо лекарите искат пари под масата и над масата. Ами вие ни направихте такива, да си едноличен търговец, при условие че Конституцията гарантира безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените, има нещо много сбъркано и гнило в цялата тая работа. И ако аз съм на колегите вместо да чакам подаяния щях да кандидатствам за работа в чужбина. Според закона бежанец е човек, който се намира в чужда държава, защото се страхува за живота си в родината си и е подложен на гонения заради идеите, които проповядва, при това не е важно дали наистина ги проповядва, важното е организацията или тези, които го преследват, да вярват, че ги проповядва. Колко човека се разпознаха като бежанци в родината си?

един 13.05.2018 08:07:28

тези измислени министри и зам министри вместо да ходят и да обещават да вземат да отидат за 24 часа в Румъния и да си препишат как се прави здравна реформа ,как спешна помощ и как заплатите на сестрите в цялата страна са 2500 начална ,а на лекар от 3000 до 7000 лв в зависимост от квалификацията ,как в спешна помощ всичко е организирано перфектно и с хеликоптери ,подготовка и линейки ,а системата работи с по малко пари от тук и не се краде ,защото всеки си знае мястото ,а не нещата да зависят от някакви изсипани партийни кадри назначени в касата и постоянно да ни обясняват ,как те ни давали парите и всички доктори сме зависели от тях ,никой не зависи от тях ,цялата система зависи само от медиците и ако не се плаща реално ,няма кой да работи довечера в болниците в цялата страна и населението ще измете управляващите точно на 2 ри я ден.

Обективно 11.05.2018 14:10:48

Това е безумие ... болница на 140 г. Беше срината от “социалисти” и никои не потърси отговорност. Нещо повече, никой в момента няма решителнист как да я възстанови. Може би населението ще посещава частине структури на Мала Кутловица / Михайловград ...

Гост 11.05.2018 18:27:53

В последните десет години приятелю, не социалисти, а бат ви Янко-видното герберче правеше назначения. Що цървуляк от здравната каса пробутаха за управители на болницата

Гост 11.05.2018 08:40:32

ГНУСНО

Един ОПЛ на 33 11.05.2018 00:52:40

Поредното действие в трагикомедията. Поредното скърпване на положението за седмица-две. Отделенията едно по едно хлопват кепенци и няма шанс близко бъдеще за рестарт. При това вече никой не коментира общинските болници. На пангара са уж структуроопределящите облестни МБАЛ. Да му мислят местните ЗЗОЛ-ове.

без коментар 10.05.2018 23:15:07

„Дори и да отсъстват някои от ХОРАТА, работещи в Спешното отделение, е създадена организация те да бъдат заместени, за да не се нарушава работният процес. ХОРАТА, които ще работят там, ще бъдат както от самата МБАЛ-Враца, така и от съседни болници“, каза министър Ананиев...

Запознат 10.05.2018 23:11:54

“.... хората , които ще работят там са от същото ... или друго лечебно заведение....” С други думи - ЛОКАУТ !

Гост 10.05.2018 23:26:05

http://www.lawsbg.com/lectures/67-trudovopr/304-lockout.html

Да, госте 11.05.2018 13:42:53

Локаутът е забранен при “законна стачка” . А във Враца няма стачка ( законна или незаконна) . Има масово взети болнични и молби за напускане. С други думи - забраната за локаут не важи и МЗ го прави напълно законно .

az 11.05.2018 14:34:48

Не виждам как могат насила да ме накарат да работя там,където не искам.

Гост 10.05.2018 22:05:31

Представям си Начевица как идва във врачанската болница с обичайната си черната фуста като самата СМЪРТ. Киро да не забравиш да и дадеш косата наточена като идва. Ужас, бЕгайте, Смъртта идва във Враца

Гост 10.05.2018 21:52:14

То и детското затвори и няма да отвори. И в Ловеч пулмологитя завинаги затвори. И в Добрич кардиологията и неонатологията затвориха. В Шумен кардиологията и ендокринологията ги няма. Кои ще са следващите. Няма да ви бачкаме ангария долни гербокомуняги.

Гост 10.05.2018 20:30:50

Киренцеее, Жени Начева ако ще да спи цяла година във врачанската болница, нищо няма да се получи, защото: 1. И двамата сте накадърни; 2. В никоя област, включително и Враца, няма толкова население, което да пълни такива огромни болници и 3. Услугите не ги остойностихте изобщо. Само пунта-мара ви е рИформата

Гост 10.05.2018 19:57:49

Напускайте колеги потъващите корита.Не се страхувайте от заплахите им .Нищо не могат да ви направят. Не се връзвайте да бачакте извънредно,защото няма да ви платят.Отваряйте частни кабинети и да изнемогват от плащане плебеите. Който иска безплатно да го лекуват Боко,Цоко и Киро,Все отбор долнопробни десари.

Гост 10.05.2018 20:26:27

"Плебеите" ли са виновни, че сте скапано съсловие и се съгласявате с всичко, което кажат Боко, Цоко и Киро бе, че точно те да изнемогват?! Цялото ви мислене е такова - дай да си го изкараме на беззащитните, щото срещу другите не е добре да се върви. Иначе сте много куражлии по форуми ... И никой не иска безплатно - плащаме си тъпите вноски - малки, големи - плащаме си. Това е хубаво да си го набиете във възвишените глави!

Гост 10.05.2018 20:34:10

Където си плащате вноските мизерни там вървете да ви лекуват,бе тъпанар.Айде всички прости врачзнци съберете по 1000 лв ,за да ви работи спешното още няколко дни. А Боко,Цоко и Киро вие ги избрахте и затова ще изнемогвате до дупка и ще си продавате колибите ,воловете и каруците за да се лекувате.

СУДЖУЦИТЕ 10.05.2018 20:29:21

На КОГО ги плащаш тъпите си мизерни вноски бе, глупако? на КОГО? И КОЛКО плащаш? Знаеш ли, че в Германия трябва да платиш около 270-300 евро МЕСЕЧНО, за да получаваш прилична медицинска помощ? Ама искате ГЕРМАНСКО КАЧЕСТВО на здравеопазването срещу 20 лева на месец, нали? Нещастник!

Гост 10.05.2018 20:53:58

И зашо да протестираме ние лекарите учили по 15 г,за вас илитератите прочели само за Винету? Виж сега дрОгарьо, плащането на осигуровки е за участие в системата,Нещо като участие в тотото.Може да улучиш джакпота,а може и не.И колкото повече даваш,толкова повече е вероятността.Това дето ти го втълпяват приятелите ти гербокомуняги,че за 20 лв може да получиш това,което германеца получава за 300 евро няма как да стане .И колкото по-рано го проумееш толкова по-дълго и здраво ще живееш в хармония с лекуващите те лекари.Затова бачкай здраво и събирай пари за лекар.Много скоро ще ти трябват много пари.И се бори да са евтини тока.водата храната,бензина и пр. за да ти остават пари за доктор.

Гост 10.05.2018 20:40:37

Какво ми сравняваш с Германия бе, гений! Какви заплати взимат там, че да дават по 300 евро месечно, а? Или толкова капацитет няма за мислене. И айде да не си говорим колко пари се дават тук непрекъснато, нищо че сме осигурени. Че за най-малката дреболия се плаща. Недейте да се правите на толкова онеправдани, щото не е като да не се виждат нещата. И плащам толкова, колкото е определило правителството. Като е малко - ходи мрънкай пред парламента. И като искаш заплати като на немски лекар - пазарът е отворен. Kакво правиш тук при плебеите? Нещо много се самозабравихте. Ако цялата тази енергия, дето я хабите по форумите да се правите на мъже, я бяхте впрегнали в едни нормални протести пред кабинета на човекоподобното от Банкя, щяхте да постигнете далеч повече. Ама май си ви устройва така.


Още новини
Хора без фармацевтично образование продават лекарства
17.08.2018 17:09:50

Хора без фармацевтично образование продават лекарства

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през миналата година. Това показват дан ...

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков
17.08.2018 16:18:28

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...