!
Сряда, 24 Април 2024
21
дек
16
 

Спешно: плащане на надлимитната дейност, отмяна на мораторума за дейности и преговори по НРД*

Лекарският съюз излезе с отворено писмо във връзка с проблемите в сектора

Четвъртък, 21 Декември 2017 | 16:18:20
16

ОТВОРЕНО ПИСМО   УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, КОЛЕГИ, ПАЦИЕНТИ, УПРАВЛЯВАЩИ,  

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

КОЛЕГИ, ПАЦИЕНТИ, УПРАВЛЯВАЩИ,

 

В последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно неглижиране от страна на МЗ и НЗОК на проблемите в здравеопазването. УС на БЛС изразява своето категорично негодувание от бездействието им, поставящо здравната система в абсолютна невъзможност за правилно функциониране и в опасност живота и здравето на пациентите. Много са въпросите, по които лекарският съюз отдавна алармира. За съжаление, мнението на експертите, представители на най-голямата съсловна организация, не се взема предвид.

През настоящата година многократно настоявахме пред всички екипи на МЗ и НЗОК за преразглеждане на нормативната база, която благодарение на множество поправки „на парче“ от различни екипи на МЗ, към днешна дата е изпълнена с толкова много противоречия, че реално става невъзможно да се оказва необходимата на хората медицинска грижа, без да се наруши някоя от нормативните разпоредби. БЛС е представил редица експертни предложения за корекцията на съществуващите противоречия в нормативните документи, с предложения за съвместно обсъждане на възможните решения, но отговор от страна на институциит досега няма.

Пореден пример за липса на ангажираност е мълчаливият отказ на НС на НЗОК за започване на преговорен процес за подписване на Национален рамков договор 2018 г., който трябваше да стартира още през м. ноември. Независимо от многократните призиви и заявена готовност от БЛС, до момента същият не е налице.  Каква е причината в края на 2017 г., все още да няма преговорен процес, да няма работни срещи за изработване на нормативни документи? Може би, това е опит на управляващите за едностранно, административно „регулиране на системата“, с цел икономии на пари от здравето на пациентите. Създаването на административна регулация, без участието на лекарите, крие рискове здравната система да рухне в близките месеци. Последиците за обществото ще са катастрофални и ще поставят здравеопазването в невъзможност за адекватно функциониране, задълбочавайки съществуващото напрежение в сектора. Пристигналото едва вчера в 13:20 ч., в централата на БЛС писмо от НЗОК, за стартиране на преговорите, с начало 14:00 ч. в същия ден, приемаме за формална покана и симулация на желание за преговорен процес.

Убеждаваме се, че в България важните проблеми не се решават чрез последователно и стратегическо мислене, а въз основа на уличното недоволство на протестиращите. Недоразумение е отмяната на наложения мораториум само за лекарствени продукти, пропускайки факта, че такъв има и за осъществяване на нови медицински дейности. За шести път Параграф 6 на ЗБНЗОК за 2018 г. за лекарствените молекули бива прегласуван без никой да осъзнава реалната необходимост от отмяна на Параграф 11 за  нови медицински дейности. Защо отново не бе чут гласът на лекарите и на пациентските организации за отмяна на мораториума за нови дейности? Това по-малко важно ли е за системата, за пациентите, за спазване принципите за комплексност на медицинската услуга и правото на свободен избор на гражданите. Възможността пациентът да оздравее не зависи само от лекарствената терапия, необходими са медицински дейности и терапии,  изпълнени от лекари.

УС на БЛС алармира многократно, че системата е пред срив, като в политиката на сега действащото ръководство на МЗ и НЗОК не се виждат мерки насочени към стабилизиране на сектора. Всички лечебните заведения работят в условия на лимити, нормативен хаос и противоречия. Трета поредна година не се изплаща т. нар. „надлимитна дейност“ в болниците -  реално извършена в полза на пациента, отчетена и приета от НЗОК. В същото време по официални данни на Националната агенция за приходите надсъбраните средства за 2017 г. от здравноосигурителни вноски са 124 млн. лева. Те следва да бъдат разходвани в полза на здравето на пациентите и за погасяване на текущи разходи на лечебните заведени, с цел предотвратяване на системния им фалит. Същият ще остави хиляди пациенти без медицинска помощ, в нарушение на конституционния принцип, че здравето на нацията е висша ценност.  Къде тогава са тези надсъбрани средства и защо не се използват по предназначението им?

Логичният въпрос тук е: Дали здравеопазването наистина е приоритет на правителството и дали „реформите“, които се провеждат в последните години не целят оставянето на българските граждани без достъпно здравеопазване?

Кой ще излекува болното здравеопазване и ще поеме отговорност? Как да се случи това при положение, че никой не чува диагнозата? Кога ще започнат реални действия за спиране на течовете в системата? Кога ще се преустанови “удобната” практика вината за несъвършенствата в системата да се хвърля върху тези, които с неуморния си труд ежедневно спасяват човешки животи – лекарите и медицинските сестри. Със системното нерешаване на важни и неотложни въпроси в сектора, в т.ч. хроничното недофинансиране и незаплащането на извършената медицинска дейност,   отговорните институции демонстрират единствено и само управленска немощ.

До кога гласът на съсловието няма дa бъде чут и ще продължаваме да се въртим в омагьосания кръг на бездействието?

Непрестанната криза в сектора, води до крайни действия на ангажираните в здравеопазването изпълнители.

За да се предотвратят последствията от бездействие на отговорните институции са необходими спешни действия за: изплащане на надлимитната дейност за 2017 г., отмяна на наложения мораториум за нови медицински дейности и ускорено провеждане на преговори за НРД 2018 г.

БЛС многократно е настоявал за промяна на модела на здравеопазването. Важни и първи стъпки в тази посока са демонополизирането на НЗОК и изграждането на втори стълб в здравното осигуряване, остойностяването на медицинския труд. Незабавен ефект ще доведе ускореното въвеждане на електронна здравна карта и рецепта, електронна борса за лекарства и медицински изделия. Съсловната организация призовава всички ангажирани със здравеопзаването у нас да седнем около масата за преговори и в дух на конструктивни действия да се заемем с решаването на генезиса на трупащите се с години проблеми в сектора – остарелият и неотговарящ на нуждите на съвременното общество модел на здравеопазване!

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ КОЛЕГИ И ПАЦИЕНТИ,

 

В навечерието на коледните празници всеки чертае своя път за по-добро бъдеще, в което най-важна остава надеждата. Ние, лекарите, все още имаме надежда, че ще бъдем чути. За да останем тук и сега, настояваме отговорните институции да намерят воля за решаване проблемите в здравната системата, особено в рамките на българското председателството на Съвета на ЕС. Настояваме за осигуряване на възможност да лекуваме ефективно пациентите, прилагайки знанията си. Настояваме здравеопазването в България да продължи да функционира, но по ефикасен начин. Настояваме за държавническо отношение към здравеопазването и очакваме  институциите да осъзнаят, че здравето е основа на националната сигурност на страната ни.

 

С уважение,

Д-р Венцислав Грозев

Председател на БЛС


*Заглавието е на Zdrave.net. Публикуваме отвореното писмо на лекарския съюз без редакторска намесаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
qacZ

ot facebook 22.12.2017 09:52:05

Късно е колега Грозев, късно е да се оплакваш, късно е да си внезапно станал , уж жертва и БЛС да го представяш като жертва. Късно е да казваш , че в НЗОК е хаос, сякаш не го виждаше и не ти казваха. Късно е за всякакви констатации. Липсата на реакция за противоконституционност на §12.т.5 , липсата на реакция да ти заобиколят правомощията по ЗЗО, чрез закона за бюджета, и факта че го допусна. Късно е и да прочетеш отново решение №27 на другия орган на БЛС , Контролната комисия, и е късно да разбереш, че още на 03.11.2017 и на 17.11.2018 ти го казаха колегите ти, а аз лично написах Становището си, което ти мълчаливо подмина в Кърджали! Рекацията я има! Късно е! В лабораторната медицина, ако дадеш един резултат късно, по добре да не го даваш, в спешната късната помощ струва или увреждане или живот. Късно е! И не при Цветанка Ризова, при светия синод да отидеш е вече късно, не може 2,5 години сън и внезапно пробуждане! Автор: д-р Георги Тодоров

ot facebook 22.12.2017 09:13:00

Късно е колега Грозев, късно е да се оплакваш, късно е да си внезапно станал , уж жертва и БЛС да го представяш като жертва. Късно е да казваш , че в НЗОК е хаос, сякаш не го виждаше и не ти казваха. Късно е за всякакви констатации. Липсата на реакция за противоконституционност на §12.т.5 , липсата на реакция да ти заобиколят правомощията по ЗЗО, чрез закона за бюджета, и факта че го допусна. Късно е и да прочетеш отново решение №27 на другия орган на БЛС , Контролната комисия, и е късно да разбереш, че още на 03.11.2017 и на 17.11.2018 ти го казаха колегите ти, а аз лично написах Становището си, което ти мълчаливо подмина в Кърджали! Рекацията я има! Късно е! В лабораторната медицина, ако дадеш един резултат късно, по добре да не го даваш, в спешната късната помощ струва или увреждане или живот. Късно е! И не при Цветанка Ризова, при светия синод да отидеш е вече късно, не може 2,5 години сън и внезапно пробуждане! Автор: д-р Георги Тодоров

един 22.12.2017 06:14:34

с тези псевдо договори и рестрикции в здравеопазването ,управляващите си навличат медиците като основен враг ,вот на недоверие едва ли може да събори правителството ,но виж ,лекарите да спрат работа за 3 дни в цялата страна ,ще стане чудо , едва ли народа ще си замълчи ,върха на простотията са тези промени в законите с цел рестрикции и намаляване на доходите на медиците ,в болниците разликите в заплащането дори с Румъния станаха 4-5 пъти в полза на Румъния ,там социалистите успяха да се усетят ,че създаването на враг в лицето на медиците ще е пагубно за всеки управляващ ,тук дебилите не се сещат за това ,същото е и в извън болничната помощ ,където се опитват да орежат всички приходи на джипитата ,да ги карат да снимат бележки от касови апарати за да им платят безплатно наложения от държавата труд ,но забравят ,че вече над 3 милиона души нямат никакъв достъп ,защото лекарите по малките населени места ги няма ,не могат да се издържат ,общините са против тях ,държавата е против тях . Това напрежение в населението няма как да не избухне ,празни лакърдии няма да помогнат ,отива се към организирана стачка против управляващите на държавата ,НЗОК и БЛС , всички трябва веднага да си ходят ,ако не ,тръгват си медиците и населението ще се лекува от управляващите ,нека те покажат как се прави безплатно и без отказно по 24 часа , престъпниците лекари ще напуснат ,да видим кой ще дойде .......

Гост 22.12.2017 02:33:59

БЛС медийни палячовци. Бе защо като взимате заплати по високи от депутатските поне не изказахте мнение. Без значение какво. Само по медии и след същ качулка. Яко ни ебавате. Смотаняци.

Гост 21.12.2017 22:38:50

Настояваме за държавническо отношение към здравеопазването Ха-ха-ха това е толкова смешно , жалко и малодушно като да молиш банда негри да не те изнасилват, защото бързаш да гледаш мача. УС на БЛС участваше активно в разгрома на здравеопазването с бутафорния спектакъл Преговори за НРД и така десетилетия. Сега пак същото. АЛАНКОЛУУУ какво преговаряте като само ни сервират отдавна решени неща другаде . Защо се правите на фактор , който НЕ СТЕ. Всяка година си плюете в лицето и в нашето ,че преговаряте и всяка година УСЛОВИЯТА СТАВАТ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ за изпълнителите на медицински дейности с всяка следваща година . Какво преговаряте бе перверзници, какво постигате ? Какъв е смисълът от тези лъжи. Поне признайте ,че няма полза от преговори и призовете официално никой да не подписва договори с НЗОК след като са неизгодни .Вече след това зависи от съсловието какво ще реши всеки за себе си .Но поне излезте от цикличните лъжи и имитации .Политическата класа лъже докторите ,че ще прави реформи , вие и пригласяте с вашите лъжи и имитации на преговори. ДОКОГА ?!?!?!?!?!?

? 21.12.2017 21:35:55

https://frognews.bg/novini/skandal-ministar-goranov-vdiga-palat-1-mln-sofiia.html Toz palat dali e postroen we`e?

Тони - психото 21.12.2017 21:34:54

ШАЙКАТА ЗДРАВЕ, чиито членове са Петър Москов, Галинка Павлова, Ваньо Шарков, Тома Томов, Иванка Кръстева, Гелев, Райчинов... Това са само част от виновниците за днешните събития.

ot facebook 21.12.2017 21:33:27

Късно е колега Грозев, късно е да се оплакваш, късно е да си внезапно станал , уж жертва и БЛС да го представяш като жертва. Късно е да казваш , че в НЗОК е хаос, сякаш не го виждаше и не ти казваха. Късно е за всякакви констатации. Липсата на реакция за противоконституционност на §12.т.5 , липсата на реакция да ти заобиколят правомощията по ЗЗО, чрез закона за бюджета, и факта че го допусна. Късно е и да прочетеш отново решение №27 на другия орган на БЛС , Контролната комисия, и е късно да разбереш, че още на 03.11.2017 и на 17.11.2018 ти го казаха колегите ти, а аз лично написах Становището си, което ти мълчаливо подмина в Кърджали! Рекацията я има! Късно е! В лабораторната медицина, ако дадеш един резултат късно, по добре да не го даваш, в спешната късната помощ струва или увреждане или живот. Късно е! И не при Цветанка Ризова, при светия синод да отидеш е вече късно, не може 2,5 години сън и внезапно пробуждане! Автор: д-р Георги Тодоров

Гост 21.12.2017 21:17:48

Мишокът Грозев се беше покрил две години, защото е от кликата на Менгеле и затова си трайкаше. Същата е русата овца Галинка. Тръгнали ми сега да се перят. Я марш от БЛС

гост 21.12.2017 21:13:44

Май нещо ви секна хранилката и почнахте да ревете другари господа от БЛС. Щото вие там не сте лекари . Къде спа тая свиня Грозев досега . Или когато има папо и рушветчета си траеме , а когато ви спрат далаверите ревеме като гладни свинчета . Оставка на прокисналия алкохолик Грозев

Грозев, 21.12.2017 21:07:40

Писмото го адресирай към Пешко и мишките около него, които буквално закриха общинските и областните болници за сметка на частни структури, на които адвокатстваха!

Гост 21.12.2017 18:54:25

Работата стана УЙТ.

Гост 21.12.2017 17:56:59

За обикновения медик бачкатор - положението е отчайващо и с писмо и без писмо. Оставка !

Гост 21.12.2017 17:32:39

А д-р Грозев се наспа и сега прозявайки се спретна едно писмо без адресант.

лекар 21.12.2017 17:18:13

По традиция всяко писмо от лекарска институция до властта отива в кошчето

Гост 21.12.2017 17:02:42

Каква я мислихме,а каква стана...


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...