Понеделник, 10 Август 2020
09
юли
3
 

Спортът остава без публика, затварят нощни барове и дискотеки (Обновена)

Четвъртък, 09 Юли 2020 | 12:16:55
3

Считано от 10 юли се забраняват посещения на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на завед

Считано от 10 юли се забраняват посещения на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това са част от включените в нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев мерки, които се предприемат след преминаването на границата от 200 новозаразени от коронавирус за денонощие. Заповедта влиза в сила от 0.00 ч на 10 юли, съобщи той на извънреден брифинг в МЗ.  

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика. В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

“За съжаление, анализът ни за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните до този момент мерки. През следващите дни не очакваме броят на нови носители на коронавирус да спадне, даже може да има ново увеличение”, обясни министър Ананиев решението за връщане на мерките.  

Ще бъдат вменени задължения на държавните органи за засилване на контрола. Ще бъдат създадени екипи от МЗ чрез РЗИ, Министерството на земеделието и храните и Ми МЗХ, РЗИ, МТСП, каза още министър Ананиев.

„Помолихме и областните щабове и кметовете на общини да засилят контрола, знаете, че те имат право да въвеждат допълнителни мерки, извън определените от министерството“, каза още той. Причината за това са големите разлики между областите. За последните четири дни, когато бяха най-високи стойностите, с най-висока заболеваемост е област Кюстендил, следвана от Смолян, София-град, София-област и Сливен. В същото време има области, в които почти няма случаи. Такива са Видин, Монтана, Търговище, Хасково и Шумен“, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се е съгласил да бъдат въведени отново някои мерки. „Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, казал Борисов по време на срещата си министър Ананиев и част от Националния оперативния щаб, цитиран от пресцентъра на МС.

Премиерът дал разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бил министър-председателят.

Последните промени, включени в заповедта, са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХ следва да възложи на БАБХ реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечение, които се контролират от агенцията.

Екипите, които ще осъществяват по-засиления контрол, доколкото той касае COVID, ще бъдат водени основно от колегите от РЗИ. Ще впрегнем целия ресурс. БАБХ отговаря за заведенията за обществено хранене – всякакви видове заведения. Регионална инспекция по труда отговаря за условията на труд на работното място. Ние искаме контролът да е по-видим. Имаме доста актове на заведения по „Витошка“, където се оказва, че персоналът не носи маски, което е много нагло нарушаване на правилата. Ако установим втори път такъв пропуск, ще предлагаме затваряне на заведението“, каза доц. Кунчев.

„Не само за заведенията важи това, а за всички магазини за стоки, храни, молове – персоналът задължително трябва да бъде с маски. Забелязваме, че в последно време това масово не се спазва. Даже повече се спазва дистанцията от клиентите, отколкото от персонала“, допълни министър Ананиев.

Процентът заболели за болница е около 20%. Няма промяна и сред процента хора в интезивните отделения. „Сред болните, които в момента се лекуват в инфекциозните отделения, има доста хора, които спокойно могат да се лекуват вкъщи. Имаме готовност и да увеличим броя на леглата при необходимост, но засега това не се налага“, каза още министър Ананиев.

В момента 498 са хоспитализараните, но болниците са готови да поемат и повече от среднотежките и тежките случаи.

Заповедта на министър Ананиев може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EyFt

Да да 09.07.2020 16:22:25

Часовникът на дядо Анани и на правителството му цъка! Цък, цък, цък .... Идва скоро момента :)

Гост 09.07.2020 13:45:15

Интересно как ще проведат ПУЛСС2

Джиросан, отдавна 09.07.2020 12:25:43

Eeeeeйййййййййййййй каква драма! Сега ритнитопковците ще играят без публика!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Евгени Нешев:  В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично
09.08.2020 10:26:37 Надежда Ненова

Д-р Евгени Нешев: В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично

Началникът на Първо отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р ...

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие
09.08.2020 09:28:51

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...