Вторник, 19 Януари 2021
11
окт
3
 

Кирил Ананиев:

Сред най-важните цели на реформата е по-достойното заплащане на работещите в системата (Обновена)

Четвъртък, 11 Октомври 2018 | 17:58:22 Надежда Ненова
3

Сред най-важните неща, които реформата в здравноосигурителния модел трябва да постигне, са по-достойно заплащане на хората, които работят в системата, подобряване и инвестициите в материалната база, измерване на качеството. Това заяви здравният министъ

Сред най-важните неща, които реформата в здравноосигурителния модел трябва да постигне, са по-достойно заплащане на хората, които работят в системата, подобряване и инвестициите в материалната база, измерване на качеството. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия днес.

„Това, че представям пред вас два варианта, съвсем не означава, че това ще бъдат те. На базата на дискусиите, които ще продължат, ще видим дали сме тръгнали във вярната посока. Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на цялостната демонополизация на Здравната каса. Това е двустълбовият модел. От едната страна е задължителното осигуряване с 8% вноска, а от другата – допълнителното доброволно застраховане. Вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел. Тази промяна ще се извърши поетапно – от съвместно участие на НЗОК и застрахователите до пълна демонополизация на Здравната каса, т.е. стигаме до първия вариант, който ще е втори етап на този модел. Този вариант е базиран на три стълба – 8% здравна вноска, задължително здравно застраховане и допълнително доброволно здравно застраховане“, каза министър Ананиев.

В последвалия дебат депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов заяви, че реформата в здравеопазването не може да има политическа окраска, тя трябва има визия за 20-25 години напред. "Независимо от политическите промени, трябва да следваме един път. Общото между двата предложени модела е, че вървим към промяна. И двата модела обаче не могат да бъдат реализирани без единна информационна система – съответният регистър и прецезирана актюерска оценка на клиничните пътеки, оценяване на консумативите“, каза той.   

„Безспорно остойностяването на клиничните пътеки е изключително важно. Това се казва и от всички хора, които работят в системата. Що се отнася до рисковете, свързани с фалирането на застрахователите, знаете, че при единия и другия модел има предвидено създаването на гаранционен фонд, който при случай на фалит на даден застраховател, ще поеме веднага пациентите му и ще бъдат заплатени разходите на изпълнителите на медицинска помощ“, отвърна министър Ананиев.

„Сумата от 700 лв. цена на клинична пътека сме определили като гранична стойност на базата на редица фактори. Това е една симулация, на базата на цените на клиничните пътеки, на базата на броя на преминалите болни, заболеваемост, социална допустимост, така че тази симулация може да вкараме и други елементи и тя да промени своята стойност. Това е база за започване на разговора“, каза още министър Ананиев.

„Клиничните пътеки до 700 лв. са 84 % от тези, които финансира НЗОК. Може би някъде малко по-малко от две трети от разходите за болнична помощ. Останалите пътеки над 700 лв. са 14 % от тях. С ресурса, който ще съберат застрахователите от тези 12 лв., а те са 864 при тази симулация, някъде около 500 млн. лв. ще отидат за покриване на този здравен пакет, който функционира в момента“, поясни той.

„За 12-те лв. застрахователна вноска направихме анализ на доброволното застраховане, като имаме предвид неговия обем, обхват, разходи, където вноската, премията всъщност на този етап се движи някъде между 15 и 20 лв. Като имаме предвид, че става въпрос за 6 млн. български граждани и като ви казах какво е разпределението на сумата, че ще остане независимо, че те ще поемат най-тежките плащания, считаме, че този размер може да е 12 лв. Размерът може да е друг, но правилото е, че ще има задължителна долна граница на застрахователната премия“, допълни още министър Ананиев.

Опитът да се направят персонализирани сметки е много добър, но буди недоумение как ще бъдат направени, а същевременно ще се запази солидарния модел на здравноосигурителната система, каза депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер и поиска министър Ананиев да убеди хората, че те няма да плащат задължително три или четири пъти повече и няма да плащат както досега и нерагламентирано.

„25% от хората казаха, че са готови да плащат, но искат да знаят какво ще получат срещу това допълнително заплащане. Не само, че ще финансираме този пакет, който е в момента, но ще се стремим да увеличим обема и качеството на здравните услуги. Търсим балансът в системата, надявам се да стигнем до най-правилното решение. Не мога да заявя обаче, че няма да се плащат пари под масата. Лошо е, когато тръгваме с такова съмнение. Нали затова вкарваме информационните системи и всички форми на контрол. Никъде по света не е изчезнало, но бихме могли да намалим тези нерегламентирани плащания“, заяви министър Кирил Ананиев.

„Ще си позволя само да обърна внимание на нещо много важно, защото нашата организация е БЛС. В мерките, които се предлагат за реформиране на сектора, изключително сериозно място трябва да заеме съсловната организация като саморегулираща се професия. Сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение, за да можем да гарантираме качеството на лечението. Ние сме готови да заемем своето място и в предстоящите дебати относно внедряването на новата система и в годините, когато трябва да гарантираме това качество на обучението и това качество на сертификация на лекарите“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LNWr

Гост 12.10.2018 11:54:19

Нагази в дълбоки води, които не разбира. Да си беше стоял на лаврите. Егати държавата, дето тоя ни е ключов управленец.

Гост 11.10.2018 22:13:31

Това е пълен нонсенс. Четете внимателно редовете и кажете този човек разбира ли това, което казва??? 1. Пълна демонополизация и двустълбов модел? Кой е вторият стълб? Нали когато има пълна демонополизация всеки си избира застраховател това е всичко. 2. от Солидарен към персонализиран модел? Персонализиран здравен модел????? Е ако някой на втория месец е събрал в персонализиранираната си сметка 200 лева и трябва да му се прави бай-пас или да се лекува от онло заболяване. В Америка и Холандия има персонално застраховане но това не са партиди, както се наричат тук, а премийни вноски зависещи от персоналния риск Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на цялостната демонополизация на Здравната каса. Това е двустълбовият модел. От едната страна е задължителното осигуряване с 8% вноска, а от другата – допълнителното доброволно застраховане. Вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел.

Някой 11.10.2018 18:59:13

А дано, ама надали ...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 140 000 българи сменили личния си лекар през декември
19.01.2021 14:32:03 Полина Тодорова

Над 140 000 българи сменили личния си лекар през декември

Над 140 000 българи са сменили личния си лекар през декември, става ясно от справка на НЗОК, ...

Доц. Мариана Господинова: В УМБАЛ
19.01.2021 13:43:14 Невена Попова

Доц. Мариана Господинова: В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" има всички условия за създаването на Център по сърдечна амилоидоза

Доц. Мариана Господинова завършва Медицински университет София през 1987 г. Има придобити спе ...




Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...