!
Петък, 29 Март 2024
25
апр
18
 

Д-р Иван Маджаров:

Срокът за придобиване на специалност „обща медицина“ не трябва да се удължава безкрайно

Четвъртък, 25 Април 2019 | 16:54:04 Надежда Ненова
18

Българският лекарски съюз обяви днес в своя позиция, че е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина” от общопрактикуващите лекари,  упражняващи тази специалност без да я притежават. Позицият

Българският лекарски съюз обяви днес в своя позиция, че е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина” от общопрактикуващите лекари,  упражняващи тази специалност без да я притежават. Позицията идва в отговор на решението на Министерството на здравеопазването да предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност "Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари".

„Съсловната организация не подкрепя лошите практики, колеги, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практики“, се казва в позицията на БЛС.

„Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през м. май и м. декември 2019 год. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се казва още в позицията.

„Общопрактикуващите лекари в България са единствените, които все още могат да работят самостоятелни практики без придобита специалност. Ние сме съгласни, че на тези, които имат да взимат изпити или имат един-два модула, които могат да приключат в рамките на тази година, не трябва да се закриват практиките. Но не сме съгласни да има възможност това да се удължава до безкрай“, каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„За нас има голямо значение дали на общопрактикуващия лекар е в края на специализацията си или в нейното начало, което означава, че пред угрозата да загубиш практиката си, си решил да започнеш буквално в последната минута“, допълни д-р Маджаров.

По думите му три години са твърде много време, за работеща самостоятелна практика без придобита специалност. „Колеги ни информират, че млади лекари, които са взели специалност „обща медицина“, не могат да си намерят работа в своя район, защото няма освободени практики, а същевременно тези практики са на лекари без специалност“, каза още д-р Маджаров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q7DB

Колко с местата 01.05.2019 16:07:06

Само погледнете колко малко са местата за специализация по различни специалности - една шепа, а много от тях са заети от богопомсзани индивиди т.нар връзкари. А другите какво правят ? Редно ли е да работиш и за жълти стотинки ? Ей , затова няма се оправи България, пълни с злоба и омраза са някой хора включително и лекари!

Anonymous 29.04.2019 23:45:55

При сключване на договор с пратньор НЗОК трябва да изисква елементарна публичност и прозрачност в дейността на всички /включително и частните/ лечебните заведения за болнична помощ. Необходима е нормативна промяна и включването на текст в Закона за здравето или в Закона за лечебните заведения, или в Закона за здравното осигуряване, според които всички лечебни заведения за болнична помощ, които ползват обществен финансов ресурс на здравно-осигурените лица да представят информация по прозрачен, ясен и достъпен начин за начина на съответното изразходването на тези финансова средства, които получават от НЗОК. В този разчет трябва да се включват задължително заплати и други приходи на ръководството и на лечебния персонал, суми за лекарства, консумативи, медицински изделия и други. Тази информация трябва да се дава на тримесечен период пред общите събрания на лечебното заведение, и да се представя пред всички на интернет сайта на лечебното заведение, както и на сайтовете на общините и на МЗ, да се отпечатват се в отделни брошури в достатъчно количество за всеки служител и/или посетител на лечебните заведения. Публичната отчетност е важен и задължителен елемент в дейността на лечебните заведения във всички страни на ЕС / например в NHS на Великобритания, здравните служби на Словения, Франция, Германия/. Това е въпрос на висок престиж и доверие пред пациентите когато лечебните заведения за болнична помощ публикуват публично отчета си и да обяснят как и с какви средства лекуват своите пациенти без да правят от това печалба за себе си. Публичната отчетност и публикуването на резултати от дейността на лечебните заведения ще създадат възможностите здравно-осигурените лица да осъществяват правото си на свободен и информиран избор на лечебно заведение за болнична помощ на базата на обективните данни за дейността на болницата и за постигнатите здравни резултати от нейния медицински персонал.

Друг друг 29.04.2019 20:43:35

Кой си ти, че да ме "носиш на гърба си"? Нима искаш на 63г да се явявам на измисления изпит по ОМ, което усилие е излишно, за такива като мен - бих казала -смъртно опасно...! Вече почти 40г. съм правила едно и също и надявам се да го правя добре - имам над 3000 ЗЗОЛа и то в Пловдив, а не в селата... Да се явяват младите. Всички искат да изпитват, но никой не говори за ОБУЧЕНИЕ - някакви младоци неизвестни професорки, които никога не са виждали пациент да ме "ОБУЧАВАТ"?! Моля ви, да си спомняте някога на конгрес да е коментирано качеството на обучението или да сте видяли "професор по ОМ да ви изнесе лекция?!

gost 03.05.2019 09:46:08

И да искам да се явиш на изпит. Ма не можеш и никога не си могла.

gost 03.05.2019 09:44:02

И аз се надявам да го правиш добре. ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ СЕ МОЛЯТ НА БОГА ЗА ТОВА. Това, че те е мързяло послесдните 20г. да се понапънеш за специалност не е индулгенция за това. Но явно не си и много умна. Имахте 20г. уважаеми така наречени лични лекари( за мен сте нещо, като сводници). Разпределяте болните към по-образовани и по-малко мързеливи ваши колеги. 50% от майките в българия могат да лекуват, като едно кухо Джи Пи без специалност. Вие мързеливите и тъпи джипки сте опасни за обществото. Стига отлагания.

Друг 27.04.2019 01:47:15

20години ......носим на гърба си некадърните лекари... Я освобождавате практиките за да могат да работят Младите лекари Със Специалността!!!!!Дайте шанс на тези които могат и са взели специалност!Аман от пенсионери .....

Opl sas specialnost ot 15 godini 27.04.2019 01:42:50

Ако някой лекар без специалност има Съвест то трябва да умре от Срам и сам да се оттегли ,а не да иска да лапа само парички от пациентите си!?!?Значи той/тя са Малоумници да не могат да я вземат или Въобще нямат Намерение за това... МНЗ Ананиевчо щял да удължава срока.хи.хи.хи.20 години,Колеги!?!това е 20 години некадърници и мошеници.......

Въпрос? 30.04.2019 20:30:01

А как работят подобни лекари, и то на възраст над 55 години в някои частни болници?! Нямат специалност и не ги е срам от това...Работят и ги предпочитат дори, защото ще им дават по-малко пари...

Ananievchooo 27.04.2019 01:35:53

Що за лекар е този,който 20години Не иска и Не може да вземе Специалността!?!?Пази Боже за пациенти с Такъв л......р

Лекар 26.04.2019 11:36:54

Оставка на теб и БЛС. Осве да лапате взе да се правиш на политик. Аз съм лекар и си върша съвестно работата - питай Пациентите ми. Кой си Ти, че да решаваш дали ще работя?

999 27.04.2019 10:50:47

Не е сигурно дали ти самият знаеш какво точно вършиш. След като не си учил и не си взел специалност ти не си в състояние да изпълняваш качествено целия пакет. Но взимаш същите пари, както и тези които го изпълняват. Това е непочтено. Вреди на всички лекари и създава грешна представа за самата медицинска професия. Пък като си толкова добър и ценен, все някой ще те наеме и няма защо да се мориш да управляваш самостоятелна практика.

Гост 26.04.2019 00:16:16

Добре казано. 20 години минаха от старта на тази специалност. 20 години за записване за специализация по обща медицина. Само за тези, които се в ход на обучение е логично да се даде възможност да го завършат и да се явят пред изпитна комисия.

Гост 25.04.2019 19:18:44

Маджаров, с всичките ми предубеждения в началото, започва да ми става все по-симпатичен. Квото и да си говорим, не съм виждал толкова категорични позиции (без значение правилни или не) досега. А и не се сещам друг шеф на БЛС да се е опълчил толкова сериозно на властимащите, както го направи той при безумно раздадените 50 милиона. .

Dr_Doolittle 25.04.2019 18:38:43

Бравос на УС на БЛС . Точно изпълняват желанията на политическата класа за натикване в групови практики за да се експлоатира лекаря да дава дежурства за все по-пълното задоволяване на потребностите на пролетариата от поевтинен (още и още по) немедлен , неотложен, кой когато свирне лекарски труд , естествено напълно незаплащан обаче труд. И пак нищо за остойностяване на този труд и когато почнеш да го заплащаш както в нормална държава тогава да имаш претенции за качество и кой с каква тапия бил видиш ли титуляр на практика , титуляр (това звучи гордо) каквото и да значи това понятие (липсващо в правния мир) и близко до директор на водопад .....

999 27.04.2019 10:55:53

Сега, аз не разбрах, ти имаш ли специалност. Ако имаш, защо се обаждаш? Ако нямаш - залягай над книгите, а над форумите в интернет. Ниската цена в първичната помощ се дължи точно на големия брой лекари без специалност. Ако ти е сложна да разбереш това, ще ти го обясня по-подробно при следващ случай.

Гост 25.04.2019 21:02:31

Не ни е виновен Маджаров че сме пут*ици недо*латени. Включая и мен. Траем си, работим си.. изредиха се райчинката, мустачко, маджарко.. абе, мъка..

Лекар 25.04.2019 17:56:11

Този мишок, не защитава правата на лекарите! Той един път не е защитил лекар, той е там да взема заплата и нищо повече. Там е и да работи срещу колегите си. Ашколсун другарю Маджаров Време е да си ходиш предатели!

Бъди здрав 25.04.2019 17:18:37

Достойна, икономически и съсловно, добре обоснована позиция !


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...