Четвъртък, 01 Декември 2022
22
апр
 

Стартира кампания за осигуряване на апаратура за три неонатологични отделения

Четвъртък, 22 Април 2021 | 16:34:56


Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира благотворителна кампания за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България, съобщиха от организацията. Ще бъдат закупени два броя пациентски мон

Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира благотворителна кампания за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България, съобщиха от организацията.

Ще бъдат закупени два броя пациентски монитора за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД-Плевен; термолегло, необходимо за поддържане на телесната температура на недоносените бебета, които имат затруднена терморегулация за отделението във МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново и система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции за отделението към УМБАЛ Пловдив.

От фондацията допълват, че ДМСГД-Плевен е лечебно заведение, в което годишно се полагат професионални грижи за около 120 недоносени деца. "Отделението ни се нуждае от два пациентски монитора, които ще осигурят 24-часово проследяване на жизнените показатели при рискови новородени и избор на адекватно лечение за деца в особено висок риск." , споделя д-р Георгиева, директор на лечебното заведение.

В неонатологичното отделение на УМБАЛ "Пловдив" екипът се грижи за около 180-200 недоносени бебета годишно. "Системата за обратна осмоза ще използваме за дестилирана вода, необходима за апаратурата в ежедневната ни работа. За по- добър венозен достъп е добре да се използват специални лампи, които очертават вените.", казва д-р Аргирова, завеждащ на отделението.

По думите на началника на реанимацията за новородени д-р Кина Николова в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов"-Велико Търново нуждата от термолегло е спешна.

„Последната година бе изключително трудна, епидемията се отразява негативно върху семействата на недоносените деца и всички, които се лекуват в интензивен сектор. Надяваме се дарителите да подкрепят тази благородна кауза. Когато каузата е благородна и има смисъл - това е ценност за човекът, който дарява!“, казва специалистът. През интензивен сектор на търновската неонатология преминават около 120 бебета годишно. През 2020 г. екипът на звеното доказа за пореден път своя професионализъм, като успя да спаси четири деца, родени с тегло около 1000 г. Обикновено такива пеленачета се транспортират до Плевен, но заради усложнената епидемична обстановка медиците взеха отговорното решение да проведат необходимите грижи за мъниците в областната болница.

„Едно на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои населени места броят на недоносените бебета е много над средното за страната - близо 18%. 6000 недоносени бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. За съжаление, в някои неонатологични отделения липсва важна апаратура, необходима за нуждите на най-малките пациенти. Апаратурата за недоносените бебета се използва активно и се амортизира бързо, затова ние непрекъснато се опитваме да отговарим на техните нужди, доколкото ни позволяват силите“, казват още от фондация „Нашите недоносени деца“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pQd2


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...