Събота, 04 Февруари 2023
26
окт
 

Статистиката сочи: В Русенска област има цели общини без аптеки

Дисбалансът между много аптеки в областния град и липсата им на други места трябва да бъде преодолян, смятат от областната управа

Сряда, 26 Октомври 2022 | 12:59:15


С 28 повече от необходимия минимум са аптеките в област Русе, повечето от тях са в областния град, но има цели общини, които не могат да разчитат на лекарствено обслужване. Това съобщиха от Областната администрация във връзка с изготвянето на областнат

С 28 повече от необходимия минимум са аптеките в област Русе, повечето от тях са в областния град, но има цели общини, които не могат да разчитат на лекарствено обслужване. Това съобщиха от Областната администрация във връзка с изготвянето на областната аптечна карта. Общият брой аптеки в региона е 96, като те най-малко трябва да бъдат 68, допълват оттам.

В някои населени места разкритите аптеки не са достатъчни според изискванията на Министерството на здравеопазването. Така се оказва, че в 4 общини – Борово, Две могили, Сливо поле и Иваново, аптеки не достигат или дори липсват.

В Иваново например няма нито една аптека, а според стандартите на база броя на населението минимумът е три аптеки. На територията на тази община работят само три дрогерии, които имат право да продават хранителни добавки и ограничен брой медикаменти без лекарско предписание.

Според областния управител Анатоли Станев този дисбаланс трябва да бъде коригиран, като търговският интерес също трябва да се отстоява, без обаче да бъде поставян на първо място, когато става дума за здравето на хората.

„Държавата трябва да се ангажира с конкретни мерки, които да мотивират собствениците на аптеки да разкриват такива обекти и в по-малките населени места“, категоричен е Анатоли Станев.

В Борово ситуацията е подобна, но все пак в общината има една аптека, въпреки че е необходима поне още една.

В Две могили хората могат да разчитат на две аптеки при минимален изискуем брой три. В Сливо поле не е по-различно – работят две аптеки, а са нужни още две.

Във Ветово и Ценово аптеките са толкова, колкото е минималният праг – съответно четири и две. В Беленско аптеките са пет при минимална бройка от четири.

Очаквано, най-много аптеки има в община Русе – 80 при необходим минимум от 47.

Колкото до фармацевтите в региона, те са 242-ма.

От тях 145 са магистър-фармацевтите, което означава, че 41 фармацевти не достигат, за да бъде изпълнен националният стандарт. Помощник-фармацевтите са с 10 повече, отколкото е минимумът – 97.

Статистиката сочи, че близо 72% от аптеките в областта, или общо 69 имат договор с Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за предоставяне на безплатни лекарства или лекарства с намаление.

Те обаче са концентрирани в четири от общо седемте общини в региона – Бяла, Ветово, Русе и Ценово. 28 пък са аптеките, които предоставят лекарства с наркотични вещества, а седем са тези, които приготвят и лекарства по рецептура.

Областната аптечна карта е съобразена с данните за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на региона. В следващите дни тя ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването като необходим документ, въз основа на който, заедно с останалите областни карти, ще бъде изработена националната аптечна карта, информират още от русенската областна администрация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1G7X


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...