!
Понеделник, 22 Юли 2024
07
апр
1
 

Стенопис „Хигия“, посветен на здравеопазването, бе открит в „Александровска“

Петък, 07 Април 2023 | 19:13:10
1

Днес, по повод Международния ден на здравето, в сградата на лабораторния блок на Александровска болница бе официално открит стенопис „ХИГИЯ“ (Алегория на здравеопазването) и малък мемориален комплекс в памет на ръководителите на Катедрата п

Днес, по повод Международния ден на здравето, в сградата на лабораторния блок на Александровска болница бе официално открит стенопис „ХИГИЯ“ (Алегория на здравеопазването) и малък мемориален комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет – София. Това съобщиха от лечебното заведение.

На събитието присъства художникът на проекта Олег Гочев, колеги, партньори, приятели и дарители за каузата. Част от средствата за стенописа са осигурени и с финансовата подкрепа на служителите на лечебното заведение, отбелязват от там.

Идеята за създаването на стенописа е на началника на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към УМБАЛ „Александровска" проф. Добрин Свинаров, който сподели, че е изпълнил една голяма своя мечта. Той изтъкна, че проектът е майсторски реализиран от художника Олег Гочев, който е рисувал изцяло на изкуствено осветление в продължение на четири месеца, по време на COVID пандемията през 2020 г.

„Когато човек не е здрав, се чувства застрашен, беззащитен и уязвим. Тогава той има нужда от особено топло отношение, нежност и грижи. Именно затова реших да изобразя здравеопазването като взаимоотношенията в едно човешко семейство, в което най-малкият му член се разболява и всички се опитват да му съчувстват и помогнат“, разказа авторът на стенописната творба. „Самата идея, че всеки човек се докосва до Бога, когато отива при лекаря, който в този момент е негова еманация, веднага предизвиква необходимостта изображението да притежава класическите изразни средства на гръцкия елинизъм, чиито елегантност, изящество и съвършенство остават ненадминати“, обясни избора си на изразни средства Олег Гочев.

В словото си изпълнителният директор на Александровска болница проф. Атанас Йонков отбеляза, че сам по себе си стенописът „Хигия“ е произведение на изкуството, представящо друго изкуство – медицината, и подчерта, че творбата е полиелей на мисията и призванието на лечителя.

„Темата за болните, лечението и лечителите като част от живота ни е позната отдавна от живописните картини на нидерландските, френските и руските художници от 18 и 19 в., но не е позната като стенопис, не и със средствата на монументалните изкуства. Теоретиците на изобразителното изкуство от края на 18 и 19 век са оставили дефиниция как да разпознаваме качеството на всяко произведение на изобразителните изкуства и според тях, за да е качествено едно произведение, то трябва да притежава единство на съдържание и форма“, се казва в поздравителния адрес на Венера Константинова – секретар на секция „Монументални изкуства“ съм Съюза на българските художници (СБХ). В писмото пише още, че творбата е избрана за емблема на голямата изложба тази година, по случай 45-годишнината от създаването на секция „Монументални изкуства“ към СБХ, която ще бъде открита на 8 юни в Галерия „Шипка 6“.

Мемориалният комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет – София представя в исторически план приемствеността и приноса на всеки ръководител за развитието на дисциплината, на професионалната гилдия, и на научната стойност на Катедрата по клинична лаборатория.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BYk7

Запознат 07.04.2023 23:41:57

Авторът създава една и съща творба-веднъж като стъклопис, след това като стенопис. След някой ден може да реши да декорира чаши. Важно е да върви плащането. Стъклописът беше създаден по идея и с активното съдействие на собствениците. Завършен е 2021 година. Стенописът можем да се кога е създаден, при положение, че е завършен 2023г.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...