Събота, 26 Септември 2020
18
юни
9
 

Стойностите за лъчеление разбрани погрешно от РЗОК, няма да лишават пациенти от терапия

Готвят нов стандарт за лъчетерапия

Понеделник, 18 Юни 2018 | 18:52:54
9

Индикативните параметри, определени от Касата в съотвествие с изискванията на НРД, не създават проблеми, тревоги и ограничения в лечението на пациентите. На нито един пациент, който има нужда от такава терапия, няма да му бъде отказано лечение и медици

Индикативните параметри, определени от Касата в съотвествие с изискванията на НРД, не създават проблеми, тревоги и ограничения в лечението на пациентите. На нито един пациент, който има нужда от такава терапия, няма да му бъде отказано лечение и медицинска помощ. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след срещата във фонда, на която беше обсъден проблемът с индикативните стойности за лечетерапия.

Участие в нея взеха представители на фонда, медицински експери и пациентски организации. По думите на Начева срещата е преминала в изключително ползотворен и конструктивен дух.

„Разбрахме се да си сътрудничим в контролната дейност при реализиране на лъчелечението, за което имаме уверението от националните консултанти, че ще направим поредица от срещи още през тази и следващата седмица“, обясни тя.

По отношение на самите индикативни стойности Начева допълни, че на този принцип са определени и дейностите в областта на общо шест групи, сред които ражданията, интензивното лечение и други. Те не са лимитирани, те са индикативни стойности, гарантирано е лечението по тях, заплаща се независимо от това дали има превишение, но се определят с цел съпоставка с дейността от предходната и текущата година, поясни зам.-министърът.

На въпрос какво на практика е отменил здравният министър Кирил Ананиев, тя посочи, че проблемът е бил представен некоректно от представители на някои районни каси пред изпълнителите на медицинска помощ. Припомняме, на заседание на Здравната комисия в парламента миналата седмица той обясни, че въпросните стойности ще бъдат отменени за юни. „Индикативни стойности са действали миналата година, действат и тази година по приложение 1 за шест вида заболявания съгласно текстове в НРД“, заяви Начева, като отново подчерта, че те не са въведени с цел ограничение, а с цел наблюдение и обсъждане с националните консултанти. 

До края на месеца се очаква да бъде представен и медицинският стандарт по лъчелечение.

Националният консултант по лъчетерапия д-р Румен Лазаров увери, че пациентите ще получат най-доброто лечение. Той допълни, че информация за прилаганата терапия може да се провери за период от 10 години назад, но посочи, че има какво да се направи от гледна точка на оптимизацията на средствата. „Задължително е да направим така, че хем вълкът сит, хем агнето цяло, тоест без да направим компромис в качеството, да го направим на най-ниска цена“, заяви той, като допълни, че въпросът ще е обект на бъдещи разговори.

Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ заяви от своя страна, че проблемът е бил изнесен в публичното пространство преди да бъде предварително обсъден. Тя призова пациентите да вярват на своите лекари и да бъдат уверени, че ще получат своето лечение. Георгиева беше категорична, че контрол е необходим, но и не лимити в терапията на пациентите.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите на свой ред посочи, че решението за индикативните стойности е прието още с НРД, а по темата е имало непремерени мнения за застрашени пациенти. Той допълни, че Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди мерки за изясняване на контрола, прилаган в лечебните заведения, за да стане ясно, че пациентите са  минали през целия път на лечение, както и през онкокомитет. Съдействие ще бъде оказано за приемането на протокол на поведение за лекарите, допълни Таушанов, като посочи, че въпросът е актуален от гледна точка на застраховките на медиците.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u3*L

crocodile 19.06.2018 01:49:57

България е страна на неограничените възможности и на анонимните консултанти-ментори. В Западна Европа на 500 хил население има 1 ПЕТ скенер, операции на хранопровод, стомах и панкреас не се правят без това изследване. 20% от рака на стомаха е позитивен за HER2 рецептори. Не разбрах някой да го изследва системно в България, за да се взвмв правилното решение за лечение. Да сте чули 2та Кибер ножа да имат референтни центрове в Европа за второ мнение за да се прецени какво облъчване да се направи и при какъв тумор - не! Защото в тази територия няма утвърдени Европейски признати стандарти за лечение на което и да е заболяване! Ако ги имаше тези стандарти, съобразени сЕропвйските, Касата нямаше как да не ги приеме. За съжалние от това страдат най-много пациентите, но с тези лекари над 55 годишна възраст, май и лекарите в България скоро ще станат жертви на собственото си "мълчание на агнетата". Дори тогава Меджидиев колкото и пари да направи от застраховки, пак няма да му стигнат за ефективно лечение дори в Турция!

?! 19.06.2018 00:37:02

Май, проблемът не е в някои районни каси, а в поредното тотално разминаване/противоречие между НРД и правила?!

гост 18.06.2018 23:56:52

Разбра се , че скандала е сътворен от националния консултант по лъчетерапия , който си измисли че има лимити. Тоя трябва да го сменят , най -малкото за това ,че вся паника сред болните.Пълна безотговорност от негова страна да лъже хората че остават без лечение.То бива лакомия за пари но да издевателстват над тежко болни е престъпление.

Чудно ми е 19.06.2018 19:25:43

По-горе в статията ясно пише-РЗОК били неразбрали,сиреч-виновни.Никакъв консултант не се споменава.

Е,не! 18.06.2018 23:40:18

То може,то бива,ама чак такова лицемерие,да не кажа друга дума не съм очаквал!Това,че РЗОК не били разбрали,изобщо не отговаря на истината.Има нарочно писмо от НЗОК,с указания, които е задължително да се изпълняват от районните каси.Не мога да си обясня с какви очи излизаш пред хората и си измиващи ръцете с други,след като си напълно наясно,че тези другите нямат вина???? Тотално съм в шок от поредната недомислица и съответно от начина,по който се измъкват управляващите ни...,за кой ли път!

Гост 18.06.2018 21:29:28

Кои са тези грешни РЗОК

Смях 18.06.2018 19:59:52

На другарката Начева все други са виновни. Сал тя ни е в бяло.

Гост 18.06.2018 19:04:39

КУМА ЛИСИ. ЛЪЖАТ КАТО ГИ ХВАНЕШ НАТЯСНО има писмо от Пенкова 20-03-405/22. 05. 2018г с която се въвеждат лимитите и за PET скенерс.

Чудно ми е 18.06.2018 23:41:37

Какво ли пише в това писмо? Интересно ще е да се разбере!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...