!
Вторник, 23 Април 2024
14
юни
40
 

Стойчо Кацаров стартира промяна на здравния модел (Обновена)

На първо място ще бъдат премахнати лимитите в лечебните заведения

Понеделник, 14 Юни 2021 | 10:44:49 Надежда Ненова
40

Промяна на здравния модел стартира МЗ, съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По няколкото предложени от него насоки вече е постигнато съгласие с НЗОК и БЛС. „Няколко са насоките, по които е постигнато с

Промяна на здравния модел стартира МЗ, съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По няколкото предложени от него насоки вече е постигнато съгласие с НЗОК и БЛС.

„Няколко са насоките, по които е постигнато съгласие и може максимално бързо да стартират преговорите за промяна в НРД, за да стартират промените“, каза д-р Кацаров.

Той подчерта, че на първо място ще отпаднат лимитите в лечебните заведения. „Бяха въведени 2015 г., но няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Много болници осъдиха НЗОК, само тази години има няколко решения на ВАС, че ако дейността е извършена в полза на пациентите, не може да бъде платена, наказание за добре работещите болници и награда за тези, които не са търсени. Има много други механизми за контрол, но този не е ефективен, а мързелив“, каза д-р Кацаров.

По отношение на лимите зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че още през 2015 г. в качеството му на подуправител на НЗОК заедно с тогавашния управител на Касата д-р Глинка Комитов са

предупредили, че лимитите ще доведат до повишаване на хоспитализациите,

което е станало факт. „Хоспитализицаиите се увеличиха, защото болниците трябваше да изпълнят заложения бюджет. В противен случай следващата година парите им щяха да бъдат по-малко“, каза той. Според д-р Петров може да се приложат средства за контрол, които са част от елементите на диагностично-свързаните групи.

Втората промяна е корекция в цените на медицинските дейности. „Повечето от тях

са формирани на лобистки принцип

и в резултат имаме тежки диспропорции в заплащането на дейностите по различните специалности, което е в основата на дефицита на лекари, желаещи да специализират по направления като педиатрия, инфекциозни болести и др. Отливът на лекари от много специалности е последица от диспропорциите в цените на медицинските услуги. Има методика, която може да бъде ползвана и съответно лекарите, които желаят да специализират дадена специалност да се увеличат. Да се въведат и коефициенти на тези цени – не е все едно дали пациента е на 20 или на 90, дали няма придружаващо заболяване или 10, тежестта на диагнозата“, каза д-р Кацаров.

„Трето - да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболнична помощ. Това ще позволи същите дейности да се извършват на по-ниска цена. Такива стъпки вече са направени, но трябва да се довършат, защото има заобиколни пътища, които позволяват дейностите си остават в болничната помощ. Четвърто - да се промени 24-часовото разположение на личните лекари. Това е практически неизпълнимо и неяснотата как се преодолява води до неблагополучие както за лекаря, така и за пациента. Това може да бъде коригирано, да не се заблуждаваме, че това съществува, а

да има яснота къде ще бъде извършвана неотложната помощ“,

каза още д-р Кацаров.

„Последното – ще бъде изграден механизмът, по който да бъдат привлечени пациентите в контрола на дейността. Проверките показват на много места отчетени, но неизвършени дейности. Самият потребител трябва да бъде въвлечен в този процес. Искаме да имаме приложение на мобилния телефон и ако се отчете дейност на твое име, да получиш веднага съобщение, че това се е случило, а ако не се е случило – да сигнализираш веднага на НЗОК. Това са накратко насоките, около които сме постигнали съгласие. Право на НЗОК и БЛС е да обсъдят тези въпроси, да се обсъдят внимателно, колкото е време е необходимо, но да стане добре и без сътресение за здравната система“, каза д-р Кацаров.

По думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев трябва да се стартира с промяна в нормативната уредба. „Знаем за миналата година какво се е случвало в системата, кои клинични пътеки са с нула пациенти и ще дадем тази информация на БЛС. Няма лимити, а има индикативни стойности. Ще анализираме всяка стъпка по промяната в тази посока“, каза още той. Проф. Салчев подчерта, че по отношение на заплащането медицинските дейности също

могат да бъдат използвани елементи от системата на диагностично-свързаните групи

„Тези цели винаги са били от прогламата на БЛС, желателно е още по-лесно да става това приложение, за да накараме всеки потребител на здравни услуги. Важно е парите да следват пациенти, да изнесем голяма част от дейностите в доболничната помощ и не на последно място диспропорцията в привилегированите специалности, за които има голямо търсене само защото са добре обезпечени. Ще намерим начин да постигнем тези цели“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той допълни, че трябва да се улесни достъпа до регистрацията в мобилното приложение, за да може повече хора да се включат в него.

Д-р Кацаров заяви още, че

прехвърлянето на дейности от болничната в извънболничната помощ може да стане веднага,

тъй като по думите му модерната медицина е все по-неинвазивна и все по-амбулаторна. Веднага може да бъде въведено и мобилното приложение за контрол на НЗОК. „По отношение на 24-часовото разположение, това може да се промени като Здравната каса директно възложи тази дейност на определени звена, без това да минава през личните лекари“, допълни д-р Кацаров. По отношение на отпадането на лимитите и промяната на цените на клиничните пътеки, той подчерта, че е редно те да влязат в сила от 1 януари следващата година, но трябвало да бъдат договорени сега. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P5na

Гост 24.06.2021 23:40:55

Нещата са прости! Няма добър лекар, който да е беден. Няма! Запомнете го! Тези, дето все плачат за пари са калпави. Това е!

Гост 29.06.2021 10:38:04

Няма добър лекар, който да е беден. Няма! Разбира се, че е така защото позицията в държавнта болница умело но начина "селски тарикат" се съчетва с частния бизнес - пари на ръка и безброй много граждански договори. Стойността на извършената лечебна/диагностична дейност е по лично осмотрение на добрия лекар.

ПОЗИЦИЯ 18.06.2021 21:08:49

"Стойчо Кацаров стартира промяна на здравния модел ....." СТОЙЧО НЯМА НИТО ВРЕМЕ, НИТО ИДЕЯ, НИТО НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ТОВА! ДА СТОИ КРОТКО НА МИНИСТЕРСКОТО КРЕСЛО, ОСТАНА МУ ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ, И ДА НЕ ЗАБЪРКВА КАШИ!

Донка Каракуртенска, ДМ 18.06.2021 19:19:54

Според минстойчо болниците се делят на "търсени" и нетърсени" . Начи , добрият ПР е най-важното , както и безжичния телефон. Дебъ и търгашеското начало дебъ

ЕС 17.06.2021 16:54:40

ейййй, да дойде юнак Стойчо и да почнат реформите!!! Салчев и Маджаров, защо не му обясните на този глупак, че реформа е сложна дума за него. И каква е тази пиарка с тези надути фрази. А, къде е Семерджиев и той да му обясни.....как се прави реформа и че това е работа, работа, международна колабирация, пак работа и ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС. Давай Стойчо през просото, давай....никой не ти вярва!!!!

ghost 17.06.2021 14:36:01

"Последното – ще бъде изграден механизмът, по който да бъдат привлечени пациентите в контрола на дейността. Проверките показват на много места отчетени, но неизвършени дейности..." ето само за тези думи БЛС трябва да спре всякакъв диалог с министъра! Министърът казва, че на много места лекарите или техните шефове са мошенници! И че институциите нямат механизъм за контрол, а трябва пациентите, които са в зависимо положение спрямо лекарите и са професионално некомпетентни ще да "донасят"! Чудеса! Накрая да не гледаме на идеята на Москов за отпечатъците с умиление?

Edin 01.07.2021 10:12:57

Всяка реформа свързана с цени на лекарския труд 1-3-20 лв и безкрайни задължения ,при това с обвинения как лекарите крадяли ,източвали и били виновни за всичко ,няма бъдеще !Епидемията много добре показа колко работещи имаше на първа линия ,колко имаше в болниците и защо смъртността беше най висока спрямо целия свят!Всички са наясно ,че лекари няма да дойдат от никъде ,особено пък работещи реално с пациенти ,иначе администратори ,шефове ,контрольори и продавачи на лекарства много ,така че новите управляващи много да внимават с реформите ,особено с извънболничната помощ ,напр в общината ,където работим ,ваксинираме само ние ,това са над 10 населени места и над 15000 души ,държавата липсва на всички нива !

Даринка 16.06.2021 18:37:50

Стойчо трупа точки , за да го вземат за министър в редовното плавителство. Групостите които прави той трябва да им бере гайлето , като станат хоспитализациите догодина 1,5 пъти повече от тазгодишните . Кой ще плаща ? Защо говедарят Стойчо не извика на висок глас , че 8 % вноска не стига за нищо ? Защото е продажен седесар - ей затуй . Честито на всички и наздраве .

Гост 16.06.2021 09:38:51

Ех, Стойчо май ще трябва и икономика да завършиш, за да ти се изясни икономическата логика на една реформа. Политиките в здравеопазването трябва да се променят. По нищо не се различаваш от Жени Начева и сие.

Rumburak 15.06.2021 23:00:31

ОЧАКВАЙТЕ ГОЛЯЯЯЯЯМО НИЩО! САМО ПУШИЛКА! ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ? ХА-ХАХА!

Alest 15.06.2021 16:41:04

Не здравният министър нищо не може да прави,защото е служебен.Само приказки и добри пожелания.Пак всичко се прави на парче и се поднася информация на народа, която да му се хареса.Нека да се направи едно стабилно правителство с ясна визия за сектора от гледна точка на финансиране,доплащане и субсидии, и тогава да се кастри.

Гост 15.06.2021 13:11:59

Стойчо,кога ще инициираш повишаване двойно на ПТ. И без освободени. И всеки ден в болница да се плаща,не както досега 10 дни.

Гост 15.06.2021 09:00:56

Проблемът на реформаторите в здравното дело тук е ,че винаги са въртели и сучели около съветския модел Семашко за да не разочароват избирателя ватник свикнал на напълно безплатното обслужване искащ европейско здравеопазване ,ама за стотинки или безплатно. Да ,ама не. Пролетарската сган е склонна да няма лекари ,да не намира лекари ,ама да е безплатно ха-ха-ха. Е, няма такъв модел освен в съветските кочинки Рассия и Северна Корея.

Румнурак 15.06.2021 22:53:36

Извинявай, но дядо Боже мноооого щедро те е надарил с глупотия! КОЛКО ВРЕМЕ СИ РАБОТИЛ В БОЛНИЦА?

Гост 15.06.2021 08:57:40

Стойчо е по бомбастичните заглавия! Въздух под налягане.

Гост 15.06.2021 09:03:12

Гледайте си портфейлите да не са въздух под налягане утре. Пролетарското плюскане на незаплатени неща свършва товарищчи

Гост 15.06.2021 04:27:20

Чак промяна на модела не е, но са добри промени!

Гост 14.06.2021 19:34:38

Докато една част от болниците са собственост на дръгливи политици и крадливи бизнесмени, нищо няма да се случи, освен опоскване на бюджета през първите шест-осем месеца на годината. Тези структури ще са първите по рязък скок на фактурите за дейност.

Гост 14.06.2021 19:07:15

Тук коментарите са само на некадърни и алчни доктори което обяснява високите нива на смъртност!

Гост 15.06.2021 08:51:23

Естествено бе, ватник .Само да прочетете ,че трябва комунистическата система на безплатно ползване ще се сменя и да се плаща на лекаря като в нормална западна страна и вече изпадате в див пролетарски ужас и злоба. А колкото да високите нива на смъртност - не лекарят ти бута сланина в устата , не лекарят те налива с шльоковица и не лекарят те е спрял да се явяваш на профилактичен преглед. Смъртността при ватниците е висока заради тези неща. И заради нищожните средства ,които отделяте за здраве..

Гост 14.06.2021 19:18:05

За такива ушанк като теб пръста си не мърдаме.

Гост 16.06.2021 19:08:03

Увеличаване размера на санкциите за нарушения с поне 1000 лв и прекратяване на договор без увъртания! И източването на касата ще намалее.

ghost 14.06.2021 17:38:31

Не може да има толкова къса памет, честно! Датата е 05.07.2019 година, мястото - Народното събрание на България, темата: До 10 дни Кирил Ананиев представя визията на новия здравноосигурителен модел!!! По думите му трябва да се търси по-специфичен механизъм, който да позволи тези болници да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Необходим е сериозен дебат за бъдещия здравноосигурителен модел, за да се постави бъдещото развитие на здравеопазването на надпартийна основа, подчерта министърът, цитиран от БТА. До края на годината ще има нови медицински стандарти, нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за медицинските и денталните дейности за тригодишен период. Инвестираме с европейски средства в линейки и строителство с цел укрепване на спешната медицинска помощ. Провеждаме нова политика в областта на специализациите. После имаше и презентация в Зала 3 на НДК...и коментари на д-р Кацаров има...

Гост 15.06.2021 08:55:23

Това само показва ,е герберастите ниокога не са искали реформни в този сектор (както и в други) .Само са имититрали начало на реформи. Никога повече боядисани комунисти като Бочковите милиционери носталгици по правешкия селяндур ТодАр. и съветския селяндур Семашко

колега 14.06.2021 15:02:11

Това са добри сигнали за намаляване източването на рерурси от системата

Гост 14.06.2021 14:15:20

Е, при липса на действащ парламент няма как да се измени целия модел. Но това все пак, е добро начало.

чукча 14.06.2021 13:35:45

Чак модел не виждам да е тръгнал да променя, а само някои компоненти в НРД. Моделът ни си остава осигурителен, солидарен, по-точно нещо като Бисмашко - „Бисмарк“ с преобладаващ "Семашко" .

БЛС-Въоръжено Крило 14.06.2021 14:26:39

Абсолютно. Една дръглива част от обществото с червени потници си иска безплатно ползване на лекаря дори след като е ясно,че вече няма налични толкова лекари да им ходят по свирката и да работят незаплащано с десетилетия. Семашко ще бъде ликвидиран единствено с официалното доплащане за всички медицински услуги ,за които НЗОК не плаща реалната цена. Както при стоматолозите А това са хиляди дейности. Иначе дотогава леко с баданарката да прилича на реформа....

Гост 14.06.2021 12:13:27

Очевидно е, че състоянието на здравната система е незадоволително и промените са крайно необходими, да не кажа закъснели. А както се вижда, вече са и необратими.

Гост 14.06.2021 12:09:41

Адмирации! Отдавна в МЗ не е имало хора, които да генерират адекватни идеи за промени, които са толкова необходими. Това трябва да прави един здравен министър, па макар и служебен.

ЗЗОЛ 14.06.2021 11:44:43

промяна в монополизма на ЗЗО е необходима

Гост 14.06.2021 11:19:14

Браво! Трябваше отдавна да се започнат инициативи в тази посока.

TTT 14.06.2021 11:16:14

А как ще накарате пациентите ,да се явяват на профилактични и деспансерни прегледи.

Гост 14.06.2021 14:30:44

Като се изпълни заложеното от десетилетия в Закона за Здравето- глоби по 100 лв. Или като се направи ,така,че при неявяване на годишния профилактичен преглед следващият преглед независимо за какво ще е по пазарни цени 50-80 лв. Тенекиите може да си ги карат на ГТП (защото има глоби от КАТ) тука ще се правят на улави,а ?

един 14.06.2021 11:08:49

Този министър има ли изобщо представа? Кой лекар в доболнична помощ ще извършва по ниско платена дейност?Просто питам!

Гост 14.06.2021 12:01:04

Вместо за ЯМР да ти измислят пътека и дате приемат в болница ( примерно 1000 ле), ще се извършва без лимит доболнично и ще струва 300 лв. Има и други безброй примери за приемане в болница за глупости. Друг пример- 2 дни хоспитализация да ти цепнат ечемика, доболнично 20 Мин.

Гост 14.06.2021 12:58:46

Бронхоскопска пътека- 500 лв. В ибп 30 лв. А да видим кой бронхоскопист ще я направи. Не слагам тук риска.

Гост 14.06.2021 14:17:06

Ами кой ти каза,че няма да е 30 лв. Като я направят колкото в Германия ела ми се обади.

Гост 14.06.2021 13:22:47

Ами значи няма да е 30 лв. Подценяването също до мемента е демотивиращ трик за насочване в болница. Затова се говори за промяна на цени на дейности. Четете и слушайте бе. Ще си изпуснем шанса за промяна от мрънкане.

Гост 14.06.2021 11:05:35

Най-после нещо смислено! Дано!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...