Петък, 06 Декември 2019
14
ян
 

Столичната колегия и църквата с идея за социална болница

Обществото трябва да си върне доверието към лекарите, смята председателят на СЛК

Понеделник, 14 Януари 2019 | 10:47:31
17

Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква искат създаването на болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. &b

Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква искат създаването на болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. „Тази идея, която ние я имаме, даже поговорихме със Столична община, имаме подкрепата от Столична община, идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат“, допълни той.

Д-р Меджидиев обясни, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Според него именно това е каузата на църквата – да помага. „Да върнем християнството, значи, християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат, те са ръка за ръка“, отбеляза той.

Запитан за отлива  на медици от страната, д-р Меджидиев заяви, че в последните една-две години наши лекари започват да се връщат в България. Той допълни, че много утвърдени в Европа лекари започват да идват в България и да оперират българи. „По този начин първо, че по-малко средства от държавата ще се разходват за такова нещо, второто, което е, екипите, които работят с тези професори, с тези хирурзи, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място“.

Председателят на СЛК коментира и Фонда за лекарска взаимопомощ, създаден от колегията, през който се изпращат медици на специализация. На 24-ти януари ще бъде  подписан договор с най-високотехнологичната болница на Израел в Йерусалим, болница „Хадаса”, където се предоставят условия за млади лекари, специализации в абсолютно всички специалности. Той изтъкна това, че вече и в България има много добри бази за обучение, които не трябва да се подценяват. „Ние просто имаме прекрасни специалисти“, допълни той.

Д-р Меджидиев  поясни, че парите не са единственото важно за младите лекари. „Много е важно нашето общество да върне доверието си към лекарите, да почнем да гледаме на тези млади хора, те понякога ги е страх, в последните години от напрежението, което се създаде. Аз имам млади специализанти при мен, наблюдавам едно нещо, тях ги е страх да тръгнат да се хвърлят в операционната от първата минута. Защо? За да не сгрешат. Но ние не трябва да забравяме, че лекарите, на нас животът ни е кауза, от самото започване, ние нямаме мандат – един или два мандата, ние имаме цял живот лекар. Ние не може като сгрешим да подадем оставка, нищо, ние не може да се спасим по този начин. Ако сгрешим, ние не сме безгрешни, чувстваме се богоизбрани, когато помогнем на някой пациент с много тежка диагноза, когато спасим човешки живот, но не сме богове. И при нас умират хора и изключително важно е, ние не може да подадем оставка, ние продължаваме и изтрадваме мъката, когато се случи нещастието на пациента, но продължаваме напред“, отбеляза д-р Меджидиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XxHh

Гост 17.01.2019 09:25:56

Межидито беше уникална мижитурка ,а тези които са го избрали са просто идиоти. Как избирате всеки път такива лакеи на правителството бе ,алоо ?!?!?

Гост 15.01.2019 01:19:18

"Eкипите на ген Мутафчийски, проф Владов, проф Начев, проф Балтов, проф Габровски"" Стига подмазване. На събора на лекарския съюз, за всяка позиция имаше по един кандидат от Пирогов. Прекалявате с мазния Балтов. Добре, че беше служебния Герджиков да го издигне под давление на съпартийката си Нина Чилова, жена на Балтов

Гост 14.01.2019 23:04:16

Неморално, конфликт на интереси. Заместник директор на голяма болница и председател на колегия на БЛС. Това тече в субтитрите. Питам аз, СЛК, като представляваща лекарите и защитаваща интересите на лекарите да се управлява от шефа им, назначен като такъв от МЗ. Падение за БЛС. Еми по-честно ще е да се назначи направо министъра за председател на СЛК. Защо да си играем на криеница.

Гост 14.01.2019 18:43:36

Манете го тоя глист, че нещо се изнервям като го гледам.

Млад лекар 14.01.2019 13:40:43

"Д-р Меджидиев поясни, че парите не са единственото важно за младите лекари." Прав е колегата, парите не са единственото важно нещо. Много по-важно е да си ценим Здравето и Семейството, да създадем с труда си нормален, уютен Дом, в който да отгледаме и възпитаме децата си! Затова - уважение и оценяване свещения труд на лекаря - не по-малко отколкото при автотенекеджията, фаянсаджията и майстора-шпакловчик! Знаете един архитектурен проект колко струва, нали?

Гост 14.01.2019 14:26:46

Парите са най-важно бе,пич! Имаш ли ги,3500 лв мин..ще имаш и уважение и апартамент и кола и конгреси и семейство.Другото е комунизъм, заеби!

Патриот-майтапчия 14.01.2019 17:18:10

Колегата "Млад лекар" точно това ти казва, но с други думи. Прояви малко фантазия и недей да четеш буквално!

Стар лекар 14.01.2019 13:03:10

Що за глупости са това?! "Заканваш" ли се? Ако искаш - прав ти път, направи 'социална болница'. Църквата да вади пари, ти давай лекари и така... А по темата, защо всички болници не могат да лекуват и социално слаби, да говори някой от ръководството на съсловната организация, след като ти си строител на парче

Гост 14.01.2019 12:51:26

Нали ние си го избрахме за председател на столична колегия! Какво има сега да плюваме? Да сме мислили навреме!

Ненова 14.01.2019 11:59:30

Този е абсолютно менте като лекар! Язък, за похарчените пари за образованието му...Научил се е само да дрънка лустросани, политкоректни фрази и да се върти около, хората с истинска власт. Колкото до другите му "инициативи", споменати в интервюто, бих казала - с чужда пита/пари - помен прави! Така всеки може да се прави на ангажиран и благороден.

БЛС-Въоръжено Крило 17.01.2019 09:33:04

Абсолютно точно - политкоректна мижитурка с фамилно турско наименование на вид тресковидна риба от разред Gadiformes (колко вярно само)

20.01.2019 11:29:13

Меджидиè (на турски: Mecidiye), наричано още меджидѝя, е стара турска монета, дробна на златната турска лира.

Гост 14.01.2019 11:36:18

Обществото трябва да си върне доверието към лекарите, смята председателят на СЛК . След този бисер на седмицата, просто обществото ще ни носи на ръце :"Лекарите се движат в линейките, това е медицина на колела. Нямаме апаратура, нямаме лаборатория. Ние не лекуваме - Спешна помощ транспортира по най-бързия начин. Не знам защо са влезли в нашия филиал. В съседната врата е поликлиниката" обясни Сунгарска.

Гост 14.01.2019 11:36:13

Тая мушмула дето ни я тикат постоянно за голям капацитет , толкова ли не струва като лекар и не не може да оперира , че и той се бори за чиновнически постове.Пълно е с некадърници , и като усетят че е далавера да се настаниш на някоя хранилка , са готови на клоуни да станат .Егати нещастния некадърник .

Гост 14.01.2019 11:31:03

Аама този се взе много насериозно . Обикаля като началника си студията и се прави на стратег, които дори не усеща що за глупости плещи .

Гост 14.01.2019 11:29:24

Устава на Столичната колегия на БЛС не позволява да е директор или зам. директор на болница и да е председател на колегията. Отделно колко морално е да получава и тлъста заплата от БЛС.

Гост 14.01.2019 11:23:21

Гледах го този смешник как трепереше пред камерата и говореше нелепости. Дали си вярва?


Още новини
За последните 5 години броят на студентите по медицина се е увеличил със 76%
05.12.2019 17:06:44

За последните 5 години броят на студентите по медицина се е увеличил със 76%

Тазгодишният анализ на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България показва драстичн ...

Д-р Сибила Маринова: Няма изградена система за комуникация между малките болници и донорските бази
05.12.2019 16:46:56

Д-р Сибила Маринова: Няма изградена система за комуникация между малките болници и донорските бази

12,5% от смъртността в интензивните отделения е вследствие на мозъчна смърт, тя обаче се пропуска ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...