Събота, 04 Февруари 2023
11
апр
 

Столична община ще закупи проследяващи устройства за хора с деменция

СОС предвижда 30 000 лв. за 250 GPS устройства

Понеделник, 11 Април 2022 | 12:44:40


Столична община ще осигури проследяващи технически средства за 30 000 лв. за хора с деменция, съобщи stolica.bg. Стъпката е част от програма за подкрепа на хора с болестта на Алцхаймер и други видове деменция, а над нея работят общински съветници, експ

Столична община ще осигури проследяващи технически средства за 30 000 лв. за хора с деменция, съобщи stolica.bg. Стъпката е част от програма за подкрепа на хора с болестта на Алцхаймер и други видове деменция, а над нея работят общински съветници, експерти и представители на пациентски организации.

„Надяваме се програмата да бъде приета от Столичния общински съвет и да започне да функционира още през май“, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

След скрининговите програми за превенция Столична община ще поеме ангажимент да осигурява проследяващи смарт устройства за хора със загуба на паметта. Както е известно, много често семейства и близки търсят своите възрастни родители, загубили се в столицата.

Георги Георгиев заедно с общинския съветник д-р Антон Койчев и зам.-кмета по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов съобщиха на пресконференция подробности за проследяващите устройства.

„Деменцията не е логична закономерна функция на остаряването. Необходимо е да работим и подготвяме възможност за сътрудничество, за ранна диагностика, превантивно да се уловят симптомите и да се грижим за тези хора“, каза Георги Георгиев. По думите му статистиката показва, че за един болен се грижат трима души. А към момента у нас няма данни колко са болните в страната и „Столична община и СОС поемат ангажимент за съдействие за комуникация с държавата и МЗ“, увери той.

В допълнение Георги Георгиев обясни, че екипът на СОС работи активно повече от 3 месеца, като проучва опита в други държави – Германия, Норвегия и други, и е осъществил срещи с най-активно работещите организации за хора с деменция. Столичният общински съвет ще приеме правила за предоставяне на смарт устройства – ръчни часовници и други. Кандидатстването ще става в Столична община и задължително изискване ще бъде кандидатът да е преминал медицинска експертиза. Ще има специална лекарска комисия, която да удостовери диагнозата. За 30 000 лв. ще се закупят 250 смарт устройства след съответната процедура.

GPS устройството може да е часовник за ръката или друго подобно - на врата, на автомобила. То ще работи със СИМ карта и ще се ползва безплатно за 2 години, според договора на Столична община с мобилния доставчик.

Устройството ще има връзка с телефона на човека, който полага грижи за болния, чрез специално приложение на български език. Така много бързо ще се установява локацията. Очакванията на пациентските организации и на общинарите е инициативата и програмата в София да прераснат в национални и същите грижи да полагат и други общини за хората с деменция.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RXJH


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...




Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...