!
Сряда, 24 Април 2024
30
март
17
 

Стою Стоев: Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът им на заплащане

Целта но промените е обслужването на пациентите да се подобри, каза той

Сряда, 30 Март 2022 | 11:58:57
17

Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът им на заплащане, а обслужването на пациентите ще се подобри. Това каза пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ Стою Стоев – юрист и член на парламентарната Комисия

Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът им на заплащане, а обслужването на пациентите ще се подобри. Това каза пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ Стою Стоев – юрист и член на парламентарната Комисия по здравеопазване, във връзка с предлаганите от управляващите законодателни промени.

Стоев обясни, че идеята е всички лични лекари де се „отворят на полза за пациентите“.

„Ако си харесате един, можете да ходите само при него. Досието ви ще бъде електронно и всеки един личен лекар ще има достъп до него. Ако вашият личен лекар няма възможност да ви приеме сега, можете да отидете при друг специалист, на който имате доверие“.

Депутатът бе категоричен, че замисълът на предложението е да се намалят опашките, от които се оплакват много граждани.

„В момента много хора се оплакват, че чакат с часове, за да бъдат приети. Идеята на промените е, че ще можете да си записвате час без опашка и директно да отивате при личен лекар“, каза Стоев. В допълнение той уточни, че ако състоянието на един пациент изисква по-голяма спешност, той няма да чака един ден, за да отиде при даден специалист, а ще може да се вземе направление възможно най-бързо.

Депутатът засегна и темата за предстоящата отмяна на извънредната епидемична обстановка, но предупреди, че при покачване броя на случаите е възможно някои мерки да се върнат и след 1-ви април, като обаче те със сигурност ще бъдат доста по-ограничени от действащите сега.

„Карантината на контактните лица също ще отпадне от 1-ви април, това се отнася и за задължителното носене на маски“, каза той. Стоев обясни, че регионалните РЗИ няма да могат да въвеждат мерки, които противоречат на конституцията и като пример даде задължителното карантиниране на контактните лица, което няма да може да се налага на локално ниво. Той допълни, че мерките, които ще могат да се предприемат на локално ниво, ще бъдат ясно описани в законопроекта и това ще бъдат главно по-леките – носенето на маски, спазването на дистанция.

Стою Стоев засегна и темата за добавките на медиците, които са ангажирани с лечение на COVID болни. Той бе категоричен, че тези суми ще се изплащат още 3 месеца, средствата са предвидени в бюджета, но се налага да бъдат уредени в законодателството заради отпадането на извънредната епидемична обстановка.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8JRd

Един 06.04.2022 16:18:37

Задължение на държавата и МЗ е да гарантира дейностите по опазване на общественото здраве-промоция на здраве, превенция и ранна диагностика на социално значими заболявания, имунизация. И понеже МЗ не си е свършила работата сега се чуди как да имитира дейност и реформа и да разруши и малкото което вече е работещо, а именно Първичната здравна помощ...

surg 05.04.2022 12:34:41

Боже, твоите изпитания край нямат. Вижте го - с два пръста чело, но което пише "аз съм прост" - и тоя неук пуяк се е изтъпанил и той да дава мнение...промени ще прави, поменете ми думите, няма план, няма заговор - просто ни водят слепци и простаци....и когато говори за „В момента много хора се оплакват, че чакат с часове, за да бъдат приети. Идеята на промените е, че ще можете да си записвате час без опашка и директно да отивате при личен лекар“, това е върха на сладоледа, хората ще чакат не часове за да влязат , ще чакат седмици за да идат там, в уречения час....както е в целият свят между впрочем..от римско време е казано вървете след парите и ще разберете всичко...........няма доктори - и те предлагат да им намалят работното време , да им махнат капитацията за да ги впрегнат по добре в ярема , да работят както специалистите на каквото изкарат и с 3 прегледа на час, и това щяло да управи нещата....с записване след 30 дена.....лудаци.....

XXL 31.03.2022 17:35:38

Смешник ЛАИК!!! Предлагам да се сложи норматив и на нотариусите и адвокатите, т.к. "техните приходи са колосални", при почти нулева отговорност?!?

112233 31.03.2022 14:21:15

Мамин сладък той, кви бузки е отпрал!

Гост 31.03.2022 09:00:34

Най много да накарате да джипитата да хвърлят договора с касата и да заработят кеш.

Гост 31.03.2022 10:07:55

Отдавна това трябваше, ама с толкова оФце в съсловието....Примерът на Ахтополските лекари обаче е вдъхновяващ. От 1г и половина,там няма никой с договор с НЗОК,само частна практика хахаххаа, да живее Свободната Черноморска Икономическа Зона. Смърт на комунизма !

Гост 31.03.2022 00:42:10

Какъв е този момчурляк?

Гост 31.03.2022 08:37:51

Бузест чичка тип Ким Чен Ун ,също толкова умен

Гост 30.03.2022 21:46:41

Опашките и чакането са заради чиновнически безумия, довели до тежко администриране на пациентите - позволява се препращане към личния лекар да издаде болничния лист, да даде направление за необходими изследвания, да направи електрокардиограма, да види какво е намерено от службата по трудова медицина, да пише бележка "няма контакт с ОЗБ" все едно е бил през цялото време с детето, да заличава и пренаписва рецепти поради непрекъснати промени в кодове на лекарства или изчерпване в аптечната мрежа, да попълва направления за ТЕЛК в некадърно конструирана платформа с огромно количество немедицински данни, да виси изтощително пред компютъра, чакайки сървърите на НЗИС да се справят с обработката на подадените даннни, да отговаря на изобилие от телефонни прозвънявания, прекъсващи прегледа за подаване на всевъзможна информация... Тези, които конструират некадърно промяната беше редно да попитат за мнението на БЛС и на сдружението на ОПЛ, да навлядат в детайлите и проблемите, за да имат правилните изводи и разсъждения. Системата работи, нуждае се не от разрушаване, а от подобряване.

Гост 31.03.2022 08:43:53

Ти си противоречиш в написаното. От една страна посочваш безумията на Семашко, а след това системата работела. Семашко трябва да бъде РАЗРУШЕН НЕ ДО ОСНОВИ, А РАЗОРАН НАПЪЛНО ДО ЗЕМЯ ,а не подобрен с блажна боя и четка както ще правят новите комунета във властта. Има няма 4-5 години до края на фалшивата Костова-Серсемаджийска здравна система Семашко 2.0. Макс 5 години

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2022 14:27:45

Ало галфоните на правителството на Кирчо-Кокорчо и Нинова. Досега видяхме ,че не пожелахте политическата класа , нито МЗ , нито НЗОК ДА ОСТОЙНОСТИ ТРУДА НА ЛЕКАРЯ. Сега когато мислите пак как да не плащате трябва да ви кажа ,че цената на един медицински преглед в извънболничната помощ трябва да е не-по-малко от 30 лв ,а реалната цена е 50 лв (пак с големи компромиси) . Хайде да видим сега как РЕАЛНО ще плащате и дали утре ще имате лекари изобщо работещи ОПЛ с гадния робовладелец НЗОК. И при плащане за преглед дали плебсът ще може да минава по 40 души при ОПЛ или вече ще трябва да са до 16 прегледа за 8 часов работен ден. Май ще го ограничите за да не плащате 40 прегледа а ,хахахха. И май, май пролетариатът няма да може да минава без час а? Никъде. При никой ОПЛ вече. Чакаме на линия да ви видим новите ви наглости. Защото вместо да закриете Семашко и въведете европейски стандарти, пак сте извадили кофата с блажна боя и баданарката да го представите уж като реформа ,а,чички ?

Гост 30.03.2022 13:40:01

Оставете само Тонев да говори. Този оплеска още повече нещата. Как ако не вкараш нови ПИМП ще намалиш опашките бе моето момче

edin 30.03.2022 13:38:01

Прав е чукчата.Така е. Да не се заблуждаваме ,но достъпът до квалифицирана помощ в България е светкавичен. Никъде в света не се работи толкова бързо,никъде не се получават рентгенови снимки същият ден,никъде не се получават изследвания същият ден. Системата и сега е работеща,лекарите нямат нищо против да се премахне капитацията и да плаща за брой прегледи.Препоръчвам на политиците да поръчат на някоя телевизия да направи репортаж от високоразвити ервопейски страни и да покажат как се работи там,кога се ходи,кога може да се оперира и т.н. и т.н.

чукча 30.03.2022 12:03:50

Ами в света чакат с дни, не с часове!!! В Европа се чака за преглед при личен лекар от 2 до 5 дни, за СИМП и ВСИ средно по 2-3 месеца! В спешната им помощ е стандарт да се чака до 12 часа! Булгаристанеца, вие политиците, го научихте, че лекарят му е длъжен и че може за всяка глупост да го посети, да му позвъни, да го събуди и притесни, да го наругае и набие!

Гост 31.03.2022 11:05:52

И както чакат,някои не дочакват, ама това е в реда на нещата. А тук една чакала 4 минути, после се борили половин час да я спасят, но за съжаление не успели. И става световен проблем! Пък един пукал, дето преди тази спасили жена му правил клипове!

Док 31.03.2022 18:13:15

Всички коментари до тук са абсолютно точни,аз прекъснах договора с РЗОК,ще ни чуят когато поне 20% го направат.Иначе съм съгласен да се плаща за преглед 50лв макс 16 пациента на ден,както е в Европа.Това безразборно ходене при дотора трябва да остане в миналото.

Гост 01.04.2022 09:29:39

Аз съм принуден да работя с НЗОк ,зашото около мен е залято с лекари работещи с НЗОК и да излезеш изцяло на частна практика е абсурдно след като плебсът ще се реди на опашки както прани гащи някъде само и само да не мине при частно практикуващ да си плати. Ето как съсловието прецаква тези ,които искат да си упражняват свободно професията и да не са роби. Дъмпинг на частната практика ,това се случва у нас . Но примерно по Черноморието все повече лекари бият шута на наглата НЗОК и робския труд. По отдалечени места без лекари в Родопите също


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Системата се нуждае от стабилност и баланс
24.04.2024 10:31:46

Министърът: Системата се нуждае от стабилност и баланс

След разговор с тогава кандидата за премиер и кратък размисъл от моя страна, приех предизвикателс ...

37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване
24.04.2024 09:48:44

37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване

37-годишен мъж от Троян се бори с тежко онкологично заболяване. След дълга сага по родните болниц ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...