!
Понеделник, 11 Декември 2023
13
ян
 

Строежът на Националната детска болница ще започне в началото на 2024 г.

Петък, 13 Януари 2023 | 12:06:11 Ирина Пекарева


Очаква се до края на 2023 г. да има завършен архитектурен проект на Националната детска болница, строежът ѝ да започне в началото на следващата година и да продължи около две години и половина. Това стана ясно по време на днешната инспекция на терена,

Очаква се до края на 2023 г. да има завършен архитектурен проект на Националната детска болница, строежът ѝ да започне в началото на следващата година и да продължи около две години и половина. Това стана ясно по време на днешната инспекция на терена, определен за строителство на лечебното заведение, от страна на служебния министър-председател Гълъб Донев, здравния министър д-р Асен Меджидиев и регионалния министър Иван Шишков.

„Българските деца заслужават да имат високотехнологична многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение“. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

„Това, което направихме и съм горд не само аз, а и цялото служебно правителство е, че само в рамките на три месеца служебното правителство имаше решение с избора на терен за строителство на Националната детска болница. Това решение, зад което застава цялото правителство, е с конструктивното съдействие на МЗ, МРРБ и на Столична община“, коментира Донев.

Той подчерта, че теренът е на много добро място, в близост до парк и в близост до минерален извор, което по думите му благоприятства развитието и на рехабилитационен център на болницата. „Така че, радвам се, че служебното правителство и да обяви този обект като обект с национално значение поставя вече реалната реализация на този проект“, посочи премиерът.

Гълъб Донев съобщи още, че както Европейската инвестиционна банка, така и израелски експерти са поели ангажимента да окажат безвъзмездна експертна помощ по оценката за строителството на Националната детска болница.

От своя страна служебният здравен министър д-р Меджидиев заяви: „Надявам се началото на следващия месец да разчистим терена и до края на годината да се успее да имаме завършен архитектурен проект и следващата година да започне строежът“.

Той посочи, че предстои пътуване до Израел за среща с експертите там и посещение на две от най-големите им детски болници. Предстои също така посещение във Великобритания, откъдето д-р Меджидиев съобщи, че е получил лична покана по тяхна инициатива и където също ще се прави консултация във връзка с анализа на дейностите по изграждането на болницата.

Министър Шишков пък изброи накратко предстоящите дейности по разчистването на терена и подчерта: „Теренът е достатъчно просторен и подходящ за болница. В момента се проектира и изграждането на околовръстен път, така че ще има по-добър достъп до квартала. Може би ще може да се организира директен превоз до метрото. Има в близост минерална вода, газ, ток, т.е. това е абсолютно организирана територия“.

Той потвърди, че се очаква строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г. и допълни, че строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около 2-2,5 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7hVD


Всичко за коронавируса
Още новини
Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация
11.12.2023 11:24:45

Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация

Детска градина „Радост“ в град Костинброд организира своя благотворителен коледен баз ...

Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...