!
Събота, 27 Юли 2024
09
ян
4
 

Структурите на NHS вече масово предлагат услуги срещу заплащане

Близо 7,21 млн. души на Острова са в списъците на чакащи на NHS, единствено заплащането с лични средства може да спести дългото чакане

Понеделник, 09 Януари 2023 | 17:18:17
4

Обединенията на NHS, които вече имат рекордно дълги списъци на чакащи, насърчават „бързи и лесни“ частни здравни услуги в собствените си болници, предлагайки на пациентите шанса да прескочат продължителното целогодишно чакане по опашки, пиш

Обединенията на NHS, които вече имат рекордно дълги списъци на чакащи, насърчават „бързи и лесни“ частни здравни услуги в собствените си болници, предлагайки на пациентите шанса да прескочат продължителното целогодишно чакане по опашки, пише The Guardian.

Болниците предлагат протезиране на тазобедрена става при цени от 10 000 паунда, операция на катаракта срещу 2200 паунда и интервенция за херния за 2500 паунда. ЯМР вече се предлага на цени между 300 и 400 паунда.

Това се случва, тъй като рекордните 7,21 млн. души чакат лечение от NHS в Англия, при максимално време на изчакване от 18 седмици за пациенти с неспешни направления.

Здравните експерти на Острова предупреждават за риска от създаване на „двустепенна“ здравна услуга.

Медийно разследване вече е установило поредица от смущаващи факти.

Обединението на NHS в Източен Съсекс има хиляди пациенти, които чакат за диагностични тестове, но предлага „бърз достъп“ до образни и лабораторни изследване чрез частния си отдел.

Great Western hospitals NHS trust в Wiltshire предупреждава пациентите, че услугите са „изключително натоварени“, докато частното му подразделение насърчава лечение срещу заплащане за тези, които „не искат да чакат направление от NHS“.

Структурата на NHS, обединяваща университетските болници James Paget в Норфолк, рекламира частни услуги на своя уебсайт по следния начин: „Ние предоставяме услуги, ръководени от високоопитни консултанти, без списък с чакащи“.

„Премиум леченията“ се предлагат чрез частни отделения, притежавани и управлявани от структури на NHS и по правило разположени в болничните сгради. Процедурите често се извършват от същия персонал, който в крайна сметка би лекувал пациентите, ако останат в списъка на чакащите на NHS.

Съгласно Кодекса за поведение частните услуги не могат да повлияят на грижите за пациентите на NHS и печалбите се връщат обратно като инвестиция в здравни услуги.

В Sussex Premier Health, част от обединението NHS trust Healthcare в Източен Съсекс, ЯМР се извършва в рамките на 48 часа срещу 379 паунда, в рамките на скорошна промоция, обявена в Instagram. А в тази структура има повече от 7800 пациенти, които чакат за диагностични изследвания.

Обединението Great Western hospitals NHS trust в Wiltshire път предлага частно здравеопазване в отделение с 20 легла. Частният уебсайт за пациенти е обявил девиза си: „Вярваме, че качественото здравеопазване трябва да бъде лесно достъпно“.

Жена, чиято възрастна майка е била лекувана от тръста през октомври, твърди, че са й казали, че може да заобиколи дългите списъци с чакащи, ако плати. „Моята 86-годишна майка ще трябва да чака две години в NHS или може да посети същия хирург в същата болница и да бъде лекувана след две седмици за 1200 паунда. Правилно ли е това?“, пише тя в Twitter.

Учителка от Североизточна Англия, пожелала анонимност, признава, че е взела назаем 350 паунда за ЯМР „Видях в отделението, че имаше плакати по стените, които посочват сроковете за връщане на резултатите: 3 дни за платени лично изследвания и 3 седмици за такива по NHS“, разказва тя.

Друго обединение - Hampshire hospitals NHS trust, насърчава услугите чрез своята частна клиника Candover. Повече от 53 500 пациенти са чакали за неспешно планово лечение там през октомври.

Междувременно Kingston Private Health, частното звено към обединението на болницата в Кингстън в Югозападен Лондон, предлага „бърз достъп без дълги списъци на чакащи“. Лечението включва протезиране на тазобедрена става за 10 100 паунда. За пациентите се грижи „опитен сестрински персонал на NHS“, се казва в уебсайта.

Обединението на фондацията Royal Free London NHS пише на уебсайта на своето частно подразделение, че предлага „бърз и лесен начин да получите незабавен достъп до здравните грижи, от които се нуждаете“.

Съгласно Закона за здравеопазването и социалните грижи от 2012 г. на болничните обединения в структурата на NHS е разрешено да генерират до 49% от приходите си от частни пациенти. До 2015/16 г. близо 600 милиона паунда годишно се генерират от структури на NHS, които лекуват частни пациенти.

Дейвид Роуланд, директор на Центъра за здраве и обществен интерес, коментира, че макар да е „потенциално оправдано“ обединенията да предлагат частни услуги, когато NHS не е под напрежение, това е „етично много съмнително“ по време на криза. Защитниците на частните отделения за пациенти пък казват, че те могат да помогнат за увеличаване на приходите, но според някои експерти ползите са неясни и по тяхно мнение, ако частните отделения загубят пари, те може да източват ресурс от NHS.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи реагира лаконично: „Болниците на NHS винаги са били в състояние да генерират малки суми допълнителни приходи чрез лечение на частни пациенти, които средства след това могат да бъдат използвани за подобряване на услугите, които пациентите на NHS получават“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mz3j

Гост 10.01.2023 10:26:31

Е как напролет ,отдавна е въведено!

аз 10.01.2023 20:09:13

Въведено е тук-там, напролет ще стане масово! Свиквайте!!!

аз 09.01.2023 18:56:35

Сега в Британия, напролет и у нас!!!!

tinka 09.01.2023 18:35:01

Уникален материал! Дали ще го прочетат в МЗ? Така трябва, скоро и у нас! Не на комунистическите тунеядци!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...