!
Неделя, 19 Май 2024
22
февр
 

Във Варна

Събират средства за обучение на сестри от детски градини на благотворителен базар

Вторник, 22 Февруари 2022 | 16:14:50


Благотворителен базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения, ще събира средства за провеждане на обучения на медицински специалисти, работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания

Благотворителен базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения, ще събира средства за провеждане на обучения на медицински специалисти, работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания, съобщиха от Асоциация „Хипофиза“, която е един от организаторите на проявата. Заедно с пациентската организация за тази кауза обединяват усилия и Асоциацията на студентите по дентална медицина и Асоциацията на студентите по фармация в морската ни столица с подкрепата на Студентския съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, както и BRITANICA - Чайка и Фермерския пазар в града.

От Асоциация „Хипофиза“ припомнят, че България е страна, в която детските ясли, градини и училища са добре обезпечени с медицински специалисти, а може би и сме с най-високия брой такива специалисти спрямо броя на децата. Тяхното присъствие там обаче според тях не е от полза поради две причини – неадекватната нормативна уредба и липсата на продължаващо обучение както за оказване на спешна помощ, така и за грижа за деца с хронични заболявания.

„През януари 2017 г. влезе в сила промяна на Закона за здравето, според която медицинските лица в градините и училищата следва да подпомагат лечението на децата с хронични заболявания по предписание на лекуващия лекар. До момента обаче не е променена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, в която да е разписано как точно да става това. Няма промяна, която да задължава това да правят и сестрите, работещи в детските ясли. Често се налага след поставянето на диагнозата един от родителите да напуска работа, за да може да е на разположение – да поставя инсулин или да дава други лекарства“, казват от пациентската организация.

Обучението и поддържането на квалификацията на медицинските сестри от детските заведения, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), просто не се случва, а в малките общини ситуацията е отчайваща, допълват оттам, но посочват, че има и добри примери.

Във Варна например общината вече трета година осигурява средства и финансира обучението по грижи за деца с диабет и редки ендокринни болести.

Асоциация „Хипофиза“, съвместно с други родителски и пациентски организации, успява да създаде сайта www.zdravideca.com, на който се публикува полезна информация за грижа за деца с хронични заболявания в детските и учебните заведения. Предстои провеждането на онлайн обучения от водещи педиатри през идната година, за осъществяването на които се търси финансова подкрепа.

По случай един от най-българските празници - Баба Марта, пациентската организация, студентите от МУ – Варна и другите инициатори на пролетния базар канят всички да подкрепят тази благородна кауза и да го посетят в неделя, 27.02., от 11:00 до 16:00 ч. на Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ).

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zx#@


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...