Четвъртък, 30 Май 2024
14
дек
16
 

Съборът на БЛС даде мандат за подписването на Анекс към НРД 2018 (обновена)

Тази година е годината на обемите, коментира председателят на УС на БЛС д-р Маджаров

Петък, 14 Декември 2018 | 12:36:07 Надежда Ненова
16

Делегатите на 69-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на Анекс към Националния рамков договор за 2018 г. Гласовете за подписването бяха огромно мнозинство. 230 от гласовете на делегатите бяха „за&ldq

Делегатите на 69-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на Анекс към Националния рамков договор за 2018 г.

Гласовете за подписването бяха огромно мнозинство. 230 от гласовете на делегатите бяха „за“, 13 – „против“ и 19 – „въздържал се“.

Няколко промени бяха записани в Анекса преди гласуването.

Отпада регламентираното информирано съгласие за ваксините за ротавируси и гастроентерит. Изрично се регламентира, че за второ и последващо нарушение, за което е санкциониран лекар, се счита само извършеното в рамките на календарната година. По отношение на медицинските изделия и консумативи думата „осигуряват“ от лечебните заведения се заменя с „доставят“. Така лечебното заведение има задължение само да достави изделието. Делегират се права на членове на УС на БЛС да договарят с НЗОК неизразходваните за 2018 г. средства за дейности, за плащания в частта за болнична помощ за изплащане на стари, неразплатени дейности.

„Това са неща, които бяха договорени, но технически бяха отпаднали от Анекса. В НРД 2018 е записано, че втората санкция за едно и също нарушение е по-висока. Разбрахме се с НЗОК, че това условие ще важи в рамките на календарната година и то от 1 януари. Д-р Дечев обясни, че технически юристите не са имали възможност да го променят и са го изпуснали, затова се наложи ние да го добавим“, каза след гласуването председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той отбеляза, че изискването на информирано съгласие за поставянето на незадължителните ваксини за ротавируси и гастроентеритите е недопустимо. „Не може за утвърдено, лицензирано, разрешено за употреба лечебно средство в България, да се изисква информирано съгласие. Така се оказва, че ще трябва да попълват информирано съгласие за всеки антибиотик и за всяко лекарство за кръвно, за всичко, което е разрешено от ИАЛ да се продава в България. Това беше прокарано миналата година и доведе до големи проблеми. Много желаещи, които искаха да сложат ваксините на децата си, се отказваха от страх, че трябва да подписват съгласие в три екземпляра. Това е най-прекият път да започнат да се отказват хората и от останалите ваксини, които отдавна са доказали, че спасяват човешки животи“, каза още д-р Маджаров.

Той определи като грешка записаното в досегашния вариант на Анекса, че болниците осигуряват медицинските консумативи. „Това са милиони левове, които и в момента се заплащат отвън, защото не ги поема Касата. Няма как да ги поеме и болницата. Идеята е консумативите да бъдат заприходени в болничната аптека, за да няма черен пазар“, каза още д-р Маджаров.

Съборът делегира права на Управителния съвет на БЛС да подпише Анекса и да продължи преговорите по спорните цени и обеми.

Цените

„Ако трябва да бъда кратък, тази година е годината на обемите. Повече направления за ПИМП, повече регулативни стандарти за профилактика, повече направления за СИМП, завишени бюджети за болничната помощ. Решихме, че е редно да се даде глътка въздух на лечебните заведения, тъй като има 150 млн. лв. неразплатена дейност от предходни години“, каза д-р Маджаров.

По думите му има намаление в някои цени в неврология и гастроентерология. Същите пари са използвани за завишение на други цени в същите специалности. Там, където досега не бяха добре остойностени много тежки заболявания.

„Когато говорим за намаление на цените на клиничните пътеки за лъчелечение, важно е да отбележа, че дискусията по обсъждането на цените за лъчелечение по настоящия Анекс към НРД 2018 ще продължи. Надявам се с помощта на дружеството по лъчелечение и всички колеги, които се занимават с това, да успеем да договорим по-добри параметри. Категорично няма опасност за пациентите, но при всички положения трябва да прецизираме цените“, поясни д-р Маджаров.

Контролът

Ще се следят ежедневно приетите пациенти в болниците, на база правилник на лечебното заведение, който е подаден в НЗОК. Ако има 50 легла в хирургията, 51-я пациент няма да бъде допуснат за отчитане. Това е ново и е много по-добро за лечебните заведения, отколкото рестрикцията, която имаше през тази година. Видеонаблюдението на входовете на ангиозалите също има отношение към контрола. Видеонаблюдението съществува и в момента, но от догодина болниците ще бъдат задължени да пазят записите 30 дни.

Ще бъде изчистен и текстът, който касае санкциите за болниците, отказващи да пускат проверяващи. „В този си вид този текст ще падне в съда. От друга страна е недопустимо, когато отчиташ пътеки от 5 и 10 000 лв., да отказваш проверка“, каза д-р Маджаров.

Промените

Д-р Маджаров припомни, че БЛС е успял да извоюва да не се допуска прехвърлянето на неусвоени средства от параграф в параграф. "Или – парите, предвидени за една медицинска дейност, ще се разходват само за нея. Преговорите по НРД всяка година ще стартират с  внасянето на средносрочната бюджетна рамка (март-април), възстановена е практиката действието на НРД да започва от 1 януари на съответната година, запази се и възможността при неподписване на НРД да остане в сила действащият до момента договор“, обясни той. 

Председателят на БЛС добави, че отпада и задължителната пререгистрация на лечебните заведения. "Освен това – категоричната забрана за сключване на нови дейности от стари договорни партньори е заменена с възможността това да става с разрешение на Надзорния съвет на НЗОК. Същото важи и за възможността да се отчита дейност от лекар на втори трудов договор", каза той.

През следващата седмица Управителният съвет на БЛС продължава преговорите по спорните цени и обеми по Анекса към НРД 2018. Предстои и официалното подписване на Анекса, като БЛС се надява договорените параметри да бъдат стриктно спазвани.

"Надяваме се от догодина, започвайки от март месец, да направим съвсем нови пътеки, съвсем нова структура на заплащане на дейността в болнична помощ", допълни още д-р Маджаров.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
SN*8

Elf 18.12.2018 11:06:13

Tova beshe edno zborishte na izmet s tejki psihologicheski problemi,neshto kato sborishte na paviani ili kongres na iliamski teroristi v pustiniata.Te nikakav Problem ne sa reshili zashtoto te sa Problemat-Urodi s nedelegirana vlast.Samozbanci s kompleksi

до 6666: 17.12.2018 10:01:38

В грешка си колега. За обсъждането на остойностяването имаше кворум, методиката беше презентирана от д-р Здравко Димитров от РК на БЛС - Бургас. Тази методика предстои да бъде даработена и доусъвършенствана. Делегатите (над 320), които подкрепиха подписването на анекса са избрани от всички членове на БЛС и на тях са им делегирани права да вземат решения на съборите. В конкретният случай решението им беше безалтернативно, защото неподписването щеше да постави изпълнителите на медицинска помощ в по-неизгодни условия през 2019г. Въпреки компромисите УС на БЛС успя за изключително кратко време да договори и защити по-добри параметри в рамките, в които се намира системата в момента. От тук нататък трябва да се върви към разчупване на рамката, към по-голяма степен на адаптация на публичния ресурс към разходите и реалните потребности от медицинска помощ. Добре е, че има критики, но те трябва да почиват на обективни факти и да бъдат по-конструктивни.

Dr_Doolittle 17.12.2018 20:09:29

Точно това ви е дефекта в мисленето - към по-голяма степен на адаптация на публичния ресурс към разходите и реалните потребности от медицинска помощ. Лекарите не трябва да ги интересува шибания пролетарски бюджет на гетото, а дал трудът им е платен или не . А за да е платен трябва ДОПЛАЩАНЕ, а не да се чака на Киро Тефтера и на комунистическия бюджет, който тук НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕ НИВА ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ. НИКОГА СЛЕДВАЩИТЕ 200 години.

6666 16.12.2018 21:54:04

Съборът на БЛС облиза ану*а на управляващите като даде мандат за подписването на Анекс към НРД 2018 и с това бе "употребен" и повече ненужен! Както zdrave.net писа, това става повече от ясно, когато се стига до дебата върху най-важния въпрос, остойностяване на лекарския труд. Тогава с процедурната хватка, "липса на кворум", дебатът бива бутнат в глуха линия и отложен за неопределено бъдеще! СЪБОРЪТ БЕШЕ ФОРМАЛЕН И МАНИПУЛИРАН! Продалите и себе си и лекарското съсловие делегати утре заслужено би трябвало да бъдат посрещнати с тояги и бухалки от колегите си, чиито интереси не защитиха! Етичните комисии би трябвало да се самосезират и да се занимаят с поведението на делегатите на събора, където те само ядоха и пиха и не осигуриха кворум по най-важния за редовия лекар дебат - остойностяване на лекарския труд!

Гост 16.12.2018 16:19:51

Някои цени цени в неврологията се намалени!Основната пътека 56 намалена с 40% !Ами да затварят по добре н.о. да го насочват във ревматология 3 дни престой 700 лв или ендото то и половината са диабетици 4 дн 650 лв

Вт 16.12.2018 10:50:17

Петдесет и първия хирургичен пациент във фризера. Да чака следващият месец!

Гост 15.12.2018 21:21:55

Делегатите, хапнахте ли пийнахте ли?Стадо овци.....

кокош 14.12.2018 18:16:31

Изобщо няма значение дали НРД ще се подпише или не УС на БЛС. Договорите са индивидуални и всички вие се редите на опашка в РЗОК да го сключвате.

Гост 16.12.2018 19:11:49

Ами при правителствения монополист-монопсист НЗОК всички са принудени да работят при неизгодни условия, а няма критична маса лекари които да напуснат заради залетия пазар с безплатни здравни услуги , където работата в частния сектор е обречена поради масата гнидав пролетариат ,който няма да си плати при частен доктор ,дори да чака 8 часа като прани гащи. Това само е показателно за наличието на комунистическа здравна система ограбваща изпълнителя на медицински дейности далеч от европейските практики и тоталната липса на свобода на една уж свободна професия

Гост 14.12.2018 15:21:31

Малките болници току що умряха. Амин!

Гост 14.12.2018 15:19:13

"Поименният списък на 230-те гласували ЗА" всъщност е на избрани от всички вас делегати. Тези хора напрактика ви представляват и защитават.

Гост 16.12.2018 19:02:07

Глупости. Не са избрани от нас, а от своята си банда , която дори не уведомява членуващите в съответната РЛК кога са общите събрания за избор на делегати. Едни и съши муцуни са там на еденье и пиенье и резултатите всяка година са от зле по-зле с НРД .

6666 14.12.2018 14:57:56

"....Съборът на БЛС даде мандат за подписването на Анекс към НРД 2018......" На снимката виждаме тотално манипулирани овце! Друго не очаквахме от сервилния и безгръбначен БЛС, през цялата си история, облизващ ану*а на управлявящите, които и да са те! БЛС защитава всякакви други интереси, но не и на редовия лекар, от чийто членски внос се издържа! Крайно време е БЛС да се разтури, ЗАЩОТО Е КВЕСТОРСКА СТРУКТУРА, В КОЯТО СА НАСИЛА НАТИКАНИ ЛЕКАРИТЕ ЗА ДА БЪДАТ РЕПРЕСИРАНИ И ДЪРЖАНИ ПОД КОНТРОЛ!!! Да се публикува, за прозрачност, поименен списък на 230-те гласували "За" и по този начин, за една чорба, предали и обрекли на мизерия съсловието!

Гост 14.12.2018 14:42:40

Хайде, хаирлия да е!

НЗОК 14.12.2018 14:12:24

И устройствения правилник на НЗОК Е В ДВ. ПОВЕЧЕ АДМИНИСТРАЦИЯ Т.Е. ЛЕЖАЧИ НА ГЪРБА НА БЕДНИЯТ НАРОД. ПРОСТАЦИ ДА СЕ ЗАКРИЕ.

Гост 14.12.2018 13:07:16

`честито,роби


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст
30.05.2024 11:41:51

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст

Д-р Снежа Шаламанова е завършила медицина в МУ – Пловдив. Има придобити специалности по ...

В Европа хората живеят средно със 7 години повече отколкото в България
30.05.2024 10:57:03

В Европа хората живеят средно със 7 години повече отколкото в България

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години. За мъжете тя е 78,9, а за жен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...