Неделя, 09 Май 2021
16
ян
 

Съдът се заема с новите правила за лечение на хепатит С

Понеделник, 16 Януари 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хе

Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хепатит С чрез т. нар. безинтерференова терапия, които влизат в сила от 16 януари. Това съобщи председателят на сдружение „ХепАктив” Силвана Лесидренска.

С жалбата се настоява изискванията да бъдат обявени за нищожни, както и действието им да бъде спряно до произнасянето на ВАС.

В нея се посочват редица административни пропуски, свързани с приемането на критериите, като се коментират и самите правила, на чиято база ще се подбират пациентите. Отбелязва се, че новите правила не са предварително публикувани, което е отнело възможността за даване на становища по тях, че липсват мотиви, както и че не е спазено изискването те да са разработени съвместно с външни експерти на НЗОК.

Относно самите правила в жалбата се подчертава, че въвеждането на приоритетни групи за лечение е „незаконосъобразно влошено третиране на пациентите с хепатит С, които не отговарят на посочените критерии“. „Не е налице нито един аргумент – от медицинско или финансово естество, да не бъдат лекувани пациентите с ниска степен на чернодробно увреждане, без други тежки съпътстващи заболявания, още повече че забавянето при предоставяне на лечение предполага развитие на заболяването към напреднала фиброза/цироза, когато пълното излекуване би било трудно постижимо, а лечението би ангажирало двойно повече средства на НЗОК“, е записано в жалбата до ВАС.

С нея се атакуват и част от изключващите критерии за лечение, сред които очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. „Този изключващ критерий е незаконосъобразен, тъй като никъде в действащото законодателство на България не се предвижда ограничение на медицинската помощ съобразно очакваната продължителност на живота на пациента“, гласи жалбата. В тази връзка се изтъква, че НЗОК не е компетентна да преценява потенциалната продължителност на живота на пациентите и на това основание да отказва предоставянето на безинтерфероново лечение.

В жалбата е посочено още, че определяйки дадени медикаменти като първи избор на лечение, касата фаворизира определена фармацевтична компания за сметка на друга, както и че по този начин отнема правомощията за избор на лекарства от лекуващия лекар или специализираната лекарска комисия при болничното заведение.

Жалбата е от сдружение „Хепактив“, както и от двама пациенти, болни от хепатит С, които са подали документи за лечение с безинтерференова терапия, но към момента все още чакат произнасяне от касата.

Пред Zdrave.net Силвана Лесидренска коментира, че новите изискванията нарушават пряко правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент. Тя предупреди и че заради променените правила ще се стигне до допълнително забавяне на лечение на пациентите, защото протоколите им ще трябва да бъдат преразглеждани.

Междувременно, една от фармацевтичните компании, които предлагат безинтерференова терапия, обяви, че изборът на новите правила е непрозрачен. От писмо на фирмата, изпратено до ръководството на НЗОК, става ясно, че тя е била лишена от възможността да предостави отстъпка, чрез която предлаганият от нея медикамент да бъде поставен като първи избор. От там са предложили и двойно намаляване на цената на продукта спрямо тази, на която той е бил първоначално реимбурсиран, и са призовали НЗОК да обясни какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може той да бъде посочен като първа линия на лечение заедно с този, който е най-икономически изгоден за касата. Отговор от фонда обаче така и не е получен. Именно това дава основание на фирмата да твърди, че новите правила не са изработени по прозрачен начин.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pbLG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас
08.05.2021 11:15:25

Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас

373 е броят на временните пунктове за ваксинация срещу COVID-19 у нас. Това се разбира от наредба ...

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни
08.05.2021 10:02:25

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни

Срокът на задължителното издаване на електронните рецепти се удължава до 1-ви юни. Това става ясн ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...