!
Понеделник, 22 Юли 2024
15
март
3
 

Съдът: 36 медици са стачкували незаконно в Добрич

Сряда, 15 Март 2023 | 15:52:13
3

36 медици от МБАЛ-Добрич са стачкували незаконно в периода 14 - 27 октомври 2022 г. Това става ясно от постановеното днес решение на Окръжен съд в Добрич (ДОС) по делото, заведено от МБАЛ-Добрич срещу нейни служители. Съдът отхвърля предявените от болн

36 медици от МБАЛ-Добрич са стачкували незаконно в периода 14 - 27 октомври 2022 г. Това става ясно от постановеното днес решение на Окръжен съд в Добрич (ДОС) по делото, заведено от МБАЛ-Добрич срещу нейни служители. Съдът отхвърля предявените от болницата искове за установяване незаконност на предупредителната стачка против останалите шестима ответници по делото – лекар, четирима санитари и техник ел. системи, и прекратява производството по внесените искове за установяване незаконността на обявената на 13 октомври 2022 г. в дружеството ефективна стачка спрямо всеки от 42-мата ответници.

„Съдът прие за установено, че в болницата е проведена предупредителна стачка по график – с откъсване от работа, а не са били организирани протестни действия в извънработното време на служителите, нито е провеждана символична стачка, както твърдят ответниците. Окръжният съд не споделя и довода на ответниците, че не се касае за реална стачка, защото те протестирали във времето на почивките си. Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема, че 36 медицински специалисти са участвали в незаконна предупредителна стачка и предявените срещу тях искове следва да бъдат уважени. Според съда в болницата е съществувал колективен трудов спор относно размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, който не е бил решен по пътя на непосредствените преговори“, се казва в прессъобщението на ДОС.

Според съда медицинските специалисти са имали право да стачкуват, но правото им на стачка не е упражнено в съответствие със Закона за уреждане на колективните трудови спорове, защото липсва взето с обикновено мнозинство от служителите решение за обявяване на предупредителна стачка. Според заключението на вещото лице по допусната експертиза по делото за валидно взето решение за обявяване и провеждане на стачка е било необходимо съгласието на 259 служители в болницата. Това изискуемо мнозинство по делото не е установено.

Тъй като стачката е обявена за защита интересите на медицинските специалисти, съдът отхвърля предявените искове за установяване незаконност на предупредителната стачка по отношение на останалите шестима ответници. В решението се обяснява, че те са подкрепили стачните действия на своите колеги медицински специалисти, но самостоятелно право на предупредителна стачка от солидарност за тях законът не предвижда.

Решението си да прекрати производството по внесените искове за установяване незаконността на обявената на 13 октомври 2022 г. в дружеството ефективна стачка спрямо всички ответници съдът обяснява с настъпилия нов факт в хода на производството – провеждането в периода от 10 до 21 ноември 2022 г. на обявената при подаване на исковата молба ефективна стачка.

При това развитие на стачката надлежното упражняване на правото на иск от работодателя предполага оспорване на вече проведената стачка, а интересът от установяване незаконността на само обявената стачка отпада и производството по делото по този иск следва да бъде прекратено, пише в съдебния акт.

Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Апелативен съд – Варна, а частта, с която производството по делото е прекратено – в едноседмичен срок.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@FAn

!!! 16.03.2023 08:52:59

За всички е ясно, че в Добрич стачката беше политическа. Мая Илиевае е удобна подлога! Срамота е в град в който условията на труд са прилични, заплатите също, сравнено с цялата страна да съботират ръководството на болницата.

Гост 15.03.2023 18:25:36

Няма стачки, няма заплати, няма медицински специалисти... мрете си, племе нещастно, след като всички като един не заставаме зад справедливите искания на тези, които ни лекуват.

аз 15.03.2023 16:03:57

И с какво лице продажните съдии ще отидат при тези, осъдени от тях лекари да ги лекуват?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...