!
Сряда, 19 Юни 2024
03
ян
11
 

Съдят двама лекари от МБАЛ-Гоце Делчев за причиняване на смърт на 16-годишно момиче

Петък, 03 Януари 2020 | 17:11:10
11

Окръжна прокуратура- Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р П. Ш., специалист по ортопедия и травматология, началник „Отделение по ортопедия и травматология“ в МБАЛ „Иван Скендеров“- Гоце Делчев и д

Окръжна прокуратура- Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р П. Ш., специалист по ортопедия и травматология, началник „Отделение по ортопедия и травматология“ в МБАЛ „Иван Скендеров“- Гоце Делчев и д-р И. К., специалист по хирургия, ординатор в „Хирургично отделение“ в МБАЛ „Иван Скендеров“-Гоце Делчев за немарливо упражняване на медицинска професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от прокуратурата.

На 29. 06. 2013 г. момичето претърпяло травма - карайки велосипед, паднало и се наранило в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин, придружавано от майка си, посетило Филиал за спешна медицинска помощ в гр. Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза, дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специалист.

В МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД - гр. Гоце Делчев М. Т. била прегледана от д-р П. Ш. и приета в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) по отношение на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 02.07.2013 г. лекарският екип в състав д-р Ш. (оператор) и д-р К. (асистент) оперирал болната под местна анестезия. Майката на момичето, която стояла неотлъчно с нея, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си. С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от силни болки,

краката му променяли цвета си, но д-р Ш. я уверил, че всичко е наред

На 05.07.2013 г. на пациентката по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов“ за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени параклинични показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница М.Т. била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 09.08.2013 г. при подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била „Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема“.

На 23.08.2013 г., поради оплаквания М.Т. отново била приета и лекувана в УМБАЛСМ „Пирогов“. Шест дни по-късно, на 29.08.2013 г.,

детето било намерено от майката в безсъзнание

Лекарите предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистриран летален изход.

В хода на досъдебното производство са били назначени и извършени няколко експертни изследвания, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“. Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртен изход при М.Т.

П.Ш. и И.К. са обвинени за причиняване на смъртта й,

поради немарливо упражняване на медицинска професия

Лекарите не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.

Д-р Ш. не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Наред с това не осигурил консултация със специалист уролог при постъпване на Т. в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина. Още в деня на хоспитализацията не започнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет, с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.

Д-р К. не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната на същата. То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел необходим материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство

били констатирани неистински документи в пациентското досие

на пострадалата Т., поради което с постановление на Окръжна прокуратура- Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на Районна прокуратура- Гоце Делчев.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемите Ш. и К. да продължи в съда.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x4*t

Няма значение 13.06.2023 06:05:17

Това момиче бе моя братовчедка. Идея си нямате какво болки изтърпя, как е виела и си е удряла главата в стената още в болницата. Майка й нае реаномобил от София за своя сметка и на своя глава. При пристигането си, братовчедка ми е била регистрирана с 97% смъртност. 40 дни я държаха в изкуствена кома, отворена като всеки ден са чистели и изрязвали некротирала тъкан до кокал. Когато почина и започна съдебното дело, братовчедка ми е изкарана жертва на криминален аборт въпреки, че в аутопсията изрично е посочено, че е девствена!!! Нямате идея за мъките на нея и родителите й, затова никой да не е посмял да защити тези убийци!

Лекар 06.01.2020 19:30:29

Не мисля, че статията осъжда лекарите. Просто споменава какво пише в обвинителния акт.

БЛС-Въоръжено Крило 06.01.2020 18:23:05

Некротизиращият фасциит с MRSA отнася хиляди пациенти всяка година в страните С ВИСОК СТАНДАРТ НА ФНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ИМ СИСТЕМИ. И нито антибиотичната терапия помага нито претенциите към лекарите. Само в кочината на Баце лекарите са обвинявани за виновни за всяка смърт включително и за това предизвикателство на медицината от 21 век в белите държави където също не се справят. Естествено казионния блс няма пак да защити лекарите и ще продължава да плаща на две адвокатски кантори хиляди левове на месец да си чешат топките вместо да ги изпрати в съда подготвени с казуси от западноевропейска и американската практика в аналогични случаи на съдебни претенции.

Elf 07.01.2020 09:31:30

Некротизиращият фасциит с MRSA отнася хиляди пациенти всяка година в страните С ВИСОК СТАНДАРТ НА ФНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ИМ СИСТЕМИ Mhm,ama kato e napraveno neobhodimoto.A v sluchaya-ne e,i tova e jasno.Dori peroralno da lipsva terapia s Doxy i sa za zatvora.A za nedostatashnata diagnostika e vinovna Kasata -Ubiec s ,,limitite ,,ot vremeto na Arhilainoto Dimitar Petroff . Razbira se toi sega ne e vinoven.Ta ,ne vsichko e pari.Prochee,tezi si zaslujavat prisadite-sediat/kradat/do posledno dokato gi tresne bombata.Emi,pravilno gi sadiat.

Анонимен 05.01.2020 19:20:25

Познаваме много добре П. Ш. много добър лекар е на всеки може да се случи. Но ние хората без да знам причините бързаме да осъдим лекарите лично мен П. Ш. ме е лекувал и съм много много доволна. Прекрасен човек е познавам го лично и знам че никога и на никого не е отказал помощ

случаен гост 04.01.2020 10:16:50

За съжаление никой не се интересува от истината и поуките от нея.Важно е да има осъдени лекари за да се тушира общественото недоволство при всеки негативен резултат за пациента.Съболезнования за семейството,за които мъката е неизмерима.Статията вече е осъдила лекарите без съд!!!

Една 05.01.2020 00:14:46

Верно си случаен гост, така, както и случайно се изказваш, разбира се,без да мислиш.Толкова пропуски, толкова неадекватно поведение на лекарите, които са лекували детето,че няма накъде повече.Ти какво очакваш,да ги оправдаят ли? Естествено.Не забравяй, че всеки би могъл да бъде на мястото на това момиче, абсолютно всеки.

Гост 06.01.2020 18:25:13

ТИ с какво образование си бе лелкооо, с медицинско ли или със съветско юридическо да се произнасяш за грешки ?

Ами... 06.01.2020 21:00:03

Това отиди и го кажи на родителите и близките на момичето.Всеки много знае и много защитава лекарите, докато,да не дава Господ,се случи на негови близки или на него самия.Тогава песента е друга!

Гост 05.01.2020 09:26:32

Написаното от Вас потвърждава,че статията е достатъчна за да бъдат осъдени без съд!Вие вече сте направили “правилните изводи,”без даже да познавате документацията,фактите,обстоятелствата и доказателствата.Няма нужда от съд и наказателно производство.Не вземам страна,но всеки има право на безпристрастно правосъдие,от каквото Вие вече сте ги лишили.Дано не сте съдия!

6 03.01.2020 21:57:12

"..Предстои наказателното производство срещу обвиняемите Ш. и К. да продължи в съда....." А бе, нали уж докато не се произнесе, уж независимият, съд не е ясно кой е крив кой прав, кой за какво и доколко е виновен? Защо, за кой ли път, се изнасят данни от предварителното производство и се сипят обвинения, които може да паднат в съда? Тогава никой на никого не се извинява и пак лекарската гилдия го отнася, както много пъти до сега! И от нещастието на пациентите/неблагополучен изход от лечението/ и нещастието на лекарите/да докторуват в тази побъркана държава/ бързат да "пълнят гуши" отвратителните хиени - медии, адвокати, специалистите по медицинско право......!


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...