!
Събота, 22 Юни 2024
06
ян
5
 

Съдят кардиоложка от Варна за причиняване на смърт на пациент по немарливост

Четвъртък, 06 Януари 2022 | 12:45:54
5

Окръжна прокуратура - Варна е предала на съд 63-годишна лекарка - кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент поради немарливо изпълнение на лекарската си дейност, съобщиха от прокуратурата. Предстои делото да бъде

Окръжна прокуратура - Варна е предала на съд 63-годишна лекарка - кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент поради немарливо изпълнение на лекарската си дейност, съобщиха от прокуратурата. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

Случаят е на възрастен мъж от Варна, който е приет в болнично заведение, след като паднал от стълба в двора на дома си и пострадал сериозно. В болницата са били констатирани травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо. Насрочена била планова операция относно второто счупване, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение.

Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Взети били незабавни мерки от страна на дежурните лекари, назначени били изследвания. След като резултатите от тях били готови, дежурният лекар незабавно назначил консултация с кардиолог, поради съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

Лекарят, който извършил консултацията, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат незабавни действия по подобряване на състоянието му.

Рано сутринта, при пристигане в специализираното болнично заведение, пострадалият бил приет от дежурния лекар в приемен кабинет – обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиметър. Въпреки подаването на кислород, пострадалият продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след пристигането му в болницата, в стаята където бил настанен, влязла обвиняемата, която без да извърши обстоен преглед и да назначи изследвания относно оплакванията на болния, заявила, че била готова с анамнезата и че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето идвал.

При връщането на пострадалия, дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там с оглед необходимостта от спешни и интензивни грижи. След консултация с лекар – реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. Там се установило, че той се намира в кардиогенен шок и изключително тежко състояние. Въпреки предприетите реанимационни действия, мъжът починал в следобедните часове на същия ден.

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

Заключението на вещите лица по посочената експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило.

В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние. В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4QWD

Лекар 08.01.2022 01:49:39

Аз напуснах България преди повече от 11 години. Въпреки това не оправдавам поведението на въпросната докторка.

Гост 07.01.2022 08:31:28

Горката колежка! Вместо да си кара пенсията на лазурни брегове като европейските ни колеги, тя поради мизерна пенсия още бачка. Че и да я осъдят накрая. Нерадостна съдба на български лекар.

Мнение 07.01.2022 06:36:04

В Булгаристан става все по-отвратително да се живее! Няма оправия! Всеки, който може, се спасява индивидуално с еднопосочен билет през терминал-2! От там се изнизаха вече към два и половина милиона - истинският "цвят" на нацията! Не заминават боклуците - политиците, неграмотниците, всякаквите нищоправещи администратори, мафиотизираните полицаи, тюмбелите от смешната армия.....!

ПОЗИЦИЯ 06.01.2022 21:51:50

НА ВЕЩИТЕ ЛИЦА НЕ ИМ ЛИ МИНАВА ПРЕЗ ВЕЩИТЕ КРАТУНИ, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КАСАЕ И ЗА ЕМБОЛИЯ, ВНЕЗАПНО НАСТЪПВАЩА И ЧЕСТО СРЕЩАНА СЛЕД ФРАКТУРИ И НАЛАГАЩИТЕ СЕ ПО ТОЗИ ПОВОД ОПЕРАТИВНИ ИНТЕРВЕНЦИИ? МРЪСНИТЕ ХИЕНИ, АДВОКАТИ ПО МЕДИЦИНСКО ПРАВО, ПАК ЩЕ НАПЪЛНЯТ ГУШИ НАСЪСКВАЙКИ БЛИЗКИТЕ СРЕЩУ НЕЩАСТНАТА ДОКТОРКА ПРОДАДЕНА ОТ БЛС, КАТО РОБИНЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ! В БУЛГАРИСТАН СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ДА СЕ ДОКТОРУВА!!!!

Гост 06.01.2022 23:29:58

Мангал, ти прочете ли изобщо какво пише по-горе?


Всичко за коронавируса
Още новини
2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...