!
Понеделник, 11 Декември 2023
13
апр
1
 

Създават Центъра за спешна помощ по въздуха

Четвъртък, 13 Април 2023 | 14:45:56
1

Създават Център за спешна медицинска помощ по въздух. Това става ясно от проект на постановление на Министерски съвет, предложен от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и публикуван за обществено обсъждане. Центърът ще оказ

Създават Център за спешна медицинска помощ по въздух. Това става ясно от проект на постановление на Министерски съвет, предложен от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и публикуван за обществено обсъждане.

Центърът ще оказва спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; ще осигурява медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при необходимост от придружаване; ще осигурява медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването, при необходимост от придружаване; ще координира дейностите по предоставяне на транспорт по въздух, както и при възникнала нужда от специализиран въздушен транспорт чрез междуструктурна комуникация с Държавния авиационен оператор, центровете за спешна медицинска помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, регионалните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и ще осъществява обучение на специализанти по спешна медицина и продължителна квалификация като база за обучение.

С цел трайно и устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата, на Държавния авиационен оператор е възложено да осигури транспорта, а именно - полетите за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ. С възлагането на дейността на Държавния авиационен оператор се гарантира много по-лесно и безпроблемно взаимодействието с другите ангажирани в дейността държавни служби - тези на Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта и съобщенията, на Министерството на вътрешните работи и на други.

В задълженията на министъра на здравеопазването влиза да осигури екипите от квалифицирани медицински специалисти, като за сформирането на новия център са нужди 68 медици. Това включва стационарни диспечерски екипи в координационната централа и мобилни спешни екипи, съставени от реанимационни екипи; лекарски екипи; долекарски екипи и домедицински екипи.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще включва в структурата си 4 бази – в София, Долна Митрополия, Варна и Безмер, за които ще са необходими допълнителни средства в размер на 8 500 000 лв., в т. ч. средства за персонал в размер  6 800 000 /шест  милиона и осемстотин хиляди/ лева за годишното обезпечаването на възнагражденията на служителите.

С постановлението се отправя и  искане за увеличаването на щатната численост на МЗ, в частност на центровете за спешна медицинска помощ, поради необходимостта от разкриване на филиал за спешна медицинска помощ в гр. Сърница към ЦСМП-Пазарджик и в Приморско към ЦСМП-Бургас. Към момента за осигуряване на спешната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали за спешна медицинска помощ в Царево и Созопол. Във филиала в Приморско са нужни два екипа – един мобилен и един стационарен, за осъществяване на 24/7 режим на работа. Във всеки екип е необходимо да се включат по 12 души медицински персонал, както и 2-ма санитари – общо 26 щатни бройки.  

За филиала в Сърница са необходими 18 души медицински персонал, както и 2-ма санитари – общо 20 щатни бройки. Необходимите средства са - 654 200 лв. за ЦСМП-Пазарджик и 967 100 лв. за ЦСМП-Бургас или общо 1 621 300 лв.

С проекта на постановление на МС може да се запознаете тук, а с доклада на министъра - тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%qY#

гост 13.04.2023 18:59:01

Няма ли да го дадете на пианицата Гелев? Друго ако не, то поне ще се ремонтират постоянно, дори и без да са летели.....


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...

Д-р Николова: В кабинетите сме като Коледен базар за вируси
11.12.2023 09:48:27

Д-р Николова: В кабинетите сме като Коледен базар за вируси

Няма повече случаи на мононуклеоза сред децата, отколкото обичайно. Само през последните две годи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...