!
Понеделник, 22 Юли 2024
24
март
 

Създават специализирано звено към МЗ за родилки с COVID

Сряда, 24 Март 2021 | 18:06:35


Към Министерството на здравеопазването ще бъде създадено специализирано звено, което да разглежда случаите на проблеми на родилки с COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Бургас. Той информира, че в града има родилка в

Към Министерството на здравеопазването ще бъде създадено специализирано звено, което да разглежда случаите на проблеми на родилки с COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Бургас. Той информира, че в града има родилка в тежко състояние и съществуват притеснения за изхода от нейното лечение. „Родилката е в тежко състояние след спешно родоразрешение. Тя се е лекувала 10 дни вкъщи преди да постъпи в болницата. Жената е консултирана на най-високо ниво в държавата – с главния координатор на Експертния съвет по анестезиология и реанимация“, посочи министър Ангелов. Той добави, че родените от нея деца са в добро общо състояние. Други две деца от други родилки също са добре.

Наблюдаваме нещо, което го нямаше по време на втората вълна – подмладяване на пациентите, които постъпват с COVID-19 в болница, посочи здравният министър. Проф. Ангелов каза още, че към Бургас ще бъдат пренасочени допълнителни количества Ремдесивир и ваксини. Бургас ще се справи и ще издържи на тази трета вълна на COVID, увери той.

По думите му, в цялата страна има 12 097 легла за неусложнени пациенти и 74 процента от тях са заети. 1063 са тези за интензивно лечение, като 69% са заети. Всички дихателни апарати, с които разполага държавата, ще бъдат разположени до леглата, поясни още той.

 „Нито един пациент, който има нужда от болнично лечение или реанимация, няма да бъдe върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи. Факт е, че лекарите, които са ваксинирани, към момента издържат, имаме много по-малко положителни медици“, допълни той.

Тези, които са ваксинирани, могат да пренасят вируса, каза още здравният министър. Той даде пример с дома за стари хора в Опанец. „От 40 ползватели 31 са положителни. 14 от тях са били ваксинирани с втора игла с ваксината на „Пфайзер“. Те са в добро състояние. Двама от тях имат много леки симптоми – температура и кашлица, без опасност за живота. От останалите заразени имаме с по-сериозно протичане на болестта", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Всички научни твърдения се оказаха доказани във времето и верни. Всеки ваксиниран може да бъде носител на вируса, може да се зарази, може да развие лека клинична картина, но няма да боледува тежко и няма да загине от този вирус”, подчерта той.

Проф. Ангелов коментира и влизащите в сила тази вечер нови мерки в Бургас, като посочи, че те са консултирани със здравните власти. Той благодари на всички хора, които спазват мерките, и апелира за спазването им от всеки един отделен човек.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ca*@


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...