Сряда, 29 Май 2024
10
ян
36
 

Съсловието срещу касовите бележки за прегледите на пенсионерите

Сряда, 10 Януари 2018 | 18:02:35
36

„Така предложената промяна ще доведе до допълнителна бумащина и административна тежест, както и до неизплащане на дължими суми за извършена дейност“. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, касаещо изискването лека

„Така предложената промяна ще доведе до допълнителна бумащина и административна тежест, както и до неизплащане на дължими суми за извършена дейност“. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, касаещо изискването лекарите и лекарите по дентална медицина да отчитат пред касата прегледите на пенсионерите с номерата от касовите бележки. От там припомнят, че заложената разпоредба в Закона за здравното осигуряване касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от пенсионери. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв, като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а остатъкът е за сметка на пациента.

„До настоящия момент, лекарите и лекарите по дентална медицина са се отчитали без прилежащ опис на касовия бон. Съмнения за възможни злоупотреби са безпочвени, поради обстоятелството, че информацията се съхранява на всеки отделен касов апарат, който е свързан с НАП, агенцията, която осъществява финансовия контрол“, заявяват от съсловната организация. От там допълват, че с промяната очевидно се цели налагане на контрол върху дейността на лекарите в извънболничната помощ и прозрачност при работния процес, но отбелязват, че тази форма на контрол е непълна, необоснована и несъобразена с естеството на работа на лекарите.

От БЛС посочват, че отчитането на номер на издавания касов бон за платена такса, в размер на 1 лв., не може да бъде основание за изплащане на разликата, тъй като източниците на финансиране са различни и отчетената сума е различна. От там допълват още, че единственото основание за изплащане на разликата от 1.90 лв. от дължимата такса, е отчетената през амбулаторния лист сума за извършена дейност в полза на пациента. Друг аргумент е, че лекарят може и да не получи заплащане от здравноосигуреното лице или самият той да не поиска такова, което не освобождава държавата от ангажимента да плати разликата в сумата за прегледа.

Във всеки случай от там са категорични, че промяната ще доведе до административна тежест, както и до неизплащане на дължими суми за извършена дейност, като особено проблематичен е периодът януари, февруари и март до въвеждането на указание за точния начин на описа, тъй като засегнатите специалисти са в пълен административен хаос. Според БЛС промяната е с неясна цел и неясен резултат. От там изтъкват още, че липсват ясни, точни указания и механизъм за опис на касовите бонове. Всичко това ще доведе до хаос, объркване и затрудняване на работния процес на лекарите. Друг аргумент е, че изискването на нов финансов отчет е в разрез с НРД 2017.

Ето защо от БЛС в писмо до здравния министър Кирил Ананиев настояват за отлагане с 3 месеца на разпоредбата до изработване на указание за единен алгоритъм на отчет, както и препоръки от НЗОК относно начина на отчет през януари, февруари и март. След изтичане на този гратисен период, алгоритъмът за опис да бъде направен автоматично, с цел оптимизиране работата на лекарите, искат още от съсловната организация. Не на последно място съсловната организация настоява и за изплащане на реалния и отчетен брой прегледи на пенсионерите, както и на дължимите от държавата суми и за реално извършените брой прегледи в срок.

Потърсен за коментар, председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви пред Zdrave.net, че промяната не е била обсъдена с НСОПЛБ. Той допълни, че няма никаква яснота кой е предложил това изменение. „Всички бягат от авторството. Никой не казва кой е измислил тази поправка. Няма име, няма институция, няма и мотиви. Искаме да знаем кой го измисли това, кой го предложи и с какъв мотив“, заяви той. „За това левче, което плаща пациентът, по закон трябва да се издаде касова бележка, но разликата се изплаща от другаде, от бюджета. Тя се превежда по банков път, за което ние издаваме съответния документ. Не може това левче, което заплаща пациентът, да бъде основание някой да си изпълни ангажимента. Основанието е, че този човек е бил прегледан, което е документирано с амбулаторния лист“, категоричен бе той. Доц. Киров посочи, че ако има нужда от допълнително уточнение, то би могло да бъде чрез номерата на амбулаторните листове на преминалите хора. „В самия закон никъде не пише касов бон“, подчерта той.

Доц. Киров посочи, че тази разпоредба трябва да отпадне, но докато това се случи, трябва да се намери решение. „Всеки един касов апарат е свързан с НАП. След като от НЗОК искат да знаят колко касови бележки са издадени, нека да си изискат тази информация от там. Ние не искаме повече да се занимаваме с поредните административни дейности и да губим време за пациента“, коментира още той.

Според Киров държавата би могла да поеме цялата такса за пенсионерите.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GJ*u

детенце 13.01.2018 01:15:24

Едно дете отворило една книжка, зачело се и си казало – я каква мръсна вода тече. . ., не дочакало златната вода, затворило книжката, но ударилият го дъх на канализация и залепналата по небцето му миризма извикали у него спомена за една песничка, която дядо му е пял след работа. https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts

Никодимчо 12.01.2018 14:06:22

Заглавието е подвеждащо - не срещу касовите бележки, а срещу ОПИСВАНЕТО на касовите бележки!

въпрос 12.01.2018 12:38:10

кой е тоя на снимката до Киров?

гост 12.01.2018 02:13:15

Глупости , Киров не е свършил нищо и никъде не пращал нищо , защото чисто и просто разбра за това нещо след като вече се прие в парламента . Сладко е да се правиш на велик ама то си трябва и работа , не само празни раздумки на софри платени с членски внос. Жалък , червен цирей на челото на БЛС , това представлява лицето Любомир Киров .

СУДЖУЦИТЕ 11.01.2018 18:49:44

"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом""

Гост 11.01.2018 16:05:34

Каквото е било законно и необходимо, НПО-то е направило. Д-р Киров е изпратил където трябва и в срок писмо със становище относно описите на боновете. Злобата, която струи на талази от форума, говори за тежки личностни отклонения на колеги, навява мисъл за безперспективност на съсловието. Каква перспектива с толкова завист, жлъч, обиди, измислици, лъжи, простащина ?

Гост 12.01.2018 15:52:40

Абе тиква ,като храниш някого с пари които всеки месец вадиш от джоба си и накрая тея мръсни типове ти се исхрачат и ти кажат майната ти , гледай си работата? Оставка на тунеядците от БЛС ,щото ако мерна някой от тия нещастници на улицата не отговарям дали няма да отнесат шамарите.

Elf 11.01.2018 13:10:59

Kato vidia peshterska zigansko-pomashka maimuna ,mi se povdiga......Ot Peshtera nisto dobro ne e doshlo.Trabva da se izgori i zarie s fadromi

Golemia chep 12.01.2018 09:22:31

Kak shte ti svirne guzeca skoro . . . Ida, idaaa, IP adresa ti ne e dinamichen, a e s mestopopojenie ... Idaaaa

Elf 15.01.2018 13:02:47

Киров,тебе руска подлого ще ти правя кремълско чеверме в халката ти ще напъхам страпон с чукове а в устата ти с сърпове и после ще те въртя на тях като те поливам с боярщик след това ще можеш да ръкопляскаш с халката си и да носиш самовари у гъзъ си

до Тодоров 11.01.2018 12:53:26

можеш ли да ми кажеш какво означава израза "Д-Р ПАВЛОВА ГО БЕШЕ ЗАБЕЛЯЗАЛА". И какво като го е залбелязала, какво е направила за хилядите левове,които взима от нашия чл.внос, за безплатната квартира, за самолетите, за служебните коли, за екскурзиите в чужбина,без да знае език... и т.н . А може би в тоя момент е била заета да си пробутва дисертациите при Цеко...или да си мисли САМО ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И ИНТРИГИ. Тя не е там да зазабелязва нещо, а да върши работа в полза на съсловието. Адв.Младенов може да напише каквото си иска, ръководството на БЛС, най-слабото и некомпетентно до сега от 20 години насам, трябва да го върне, да го коригира, да намери правилния начин за оборване на порочните текстове. Експертите не са последната дума, уважаеми д-р Тодоров, и престани да търсиш вината там,където не е , а малко си влезте в ролята на КК. За всички харчове на твоята Галинка ще давате и вие отчет, защото ги позволихтеИ не котролирате работата на тоя нефел УС!!!!

!!! 11.01.2018 12:01:28

Подготвяйте се и за ежедневно on-line отчитане и в извънболничната помощ, а може би и за чекиране на лични карти!

Гост 11.01.2018 11:42:59

100 МИЛИОНА ДОПЪЛНИТЕЛНО! Ето така се противопоставят различните групи в обществото една на друга! 100 милиона за бъркане в носа и увещаване в което и да РПУ, да не се подават жалби за извършени кражби. идете в РПУ луковит, да видите

Истината 11.01.2018 10:58:41

"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов."

д-р Г. Тодоров 11.01.2018 10:17:10

Макар, че чета внимателно, забелязах предложената промяна след 1-во четене в комисията по бюджет. Обърна ми внимание мой колега. Алармата беше вдигната с писмо до БЛС. Д-р Павлова го беше забелязала, а великият адв. Младенов, беше написал такова становище , че трудно се разбираше. Като имаме предвид и факта, че д-р Грозев се е изказал кратко в комисия. Така че БЛС си беше свършило работата донякъде. Просто си имаме проблем с представителството, и когато в НС се четат някакви витиевати , становища написани от адвокат Младенов. А, за предложението - търсете отдел финанси на МЗ, прекарано през Петров, който внесе бюджета на МЗ в МС. Не обвинявайте директно Начева или Ананиев, който към 20.10 хабер си е нямал , че ще става министър. А г-жа Дариткова, политически коректна, просто си трайка за касовите белжки, и ни заби един доста по голям нож в гърба, с парграф 12 т.5 което ни отне доста от правото на свободна професия и зависимостта от МЗ стана още по-голяма. Тук БЛС се провалиха, а НПО-то на Киров почна сериозно да издиша. Дотук с обясненията, следва да предлагаме действия. И се чудя защо Борисов пише и говори по медиите чак сега, а не когато трябваше, а Грозев ръси глупости за Общинските болници.

Див каскет 11.01.2018 09:01:54

Същите, които рИват срещу личната електронна здравна карта, днес пищят и за касовите бележки.

Dr_Doolittle 12.01.2018 13:02:33

Хей бастун, с личната електронна смарт карта ти ще получава час за преглед след средно 2-3 дни .Приготви се да духаш таратора. Броят на прегледи за работен ден на лекаря ЩЕ Е СТРОГО ОГРАНИЧЕН , а ти ще висиш като прани гащи и ИЗОБЩО НЯМА ДА МИНЕШ БЕЗ ЗАПИСАН ЧАС. Помни ми думите , ти ще се жалваш ,че е станал по-труден достъпа с картите. А ние лекарите ги чакаме с нетърпение за да ви дресират и ограничат в мъкненето при лекари с повод и без повод. Защото НЗОК не заплаща поне 80-85 % от прегледите. Няма за какво да правим по 50 прегледа дневно само за някаква келава такса 2.90 или 1 лев или даже както са повечето без такси. Достигна ли нещо от тези факти до склерозиралото ти мозъче....?

Гост 11.01.2018 10:01:41

Каскетите първи ще ревнете като се въведе електронната карта.Ще ви гледаме сеира тогава с неписуем кеф!

д-р Г. Тодоров 11.01.2018 08:37:27

Макар, че чета внимателно, забелязах предложената промяна след 1-во четене в комисията по бюджет. Обърна ми внимание мой колега. Алармата беше вдигната с писмо до БЛС. Д-р Павлова го беше забелязала, а великият адв. Младенов, беше написал такова становище , че трудно се разбираше. Като имаме предвид и факта, че д-р Грозев се е изказал кратко в комисия. Така че БЛС си беше свършило работата донякъде. Просто си имаме проблем с представителството, и когато в НС се четат някакви витиевати , становища написани от адвокат Младенов. А, за предложението - търсете отдел финанси на МЗ, прекарано през Петров, който внесе бюджета на МЗ в МС. Не обвинявайте директно Начева или Ананиев, който към 20.10 хабер си е нямал , че ще става министър. А г-жа Дариткова, политически коректна, просто си трайка за касовите белжки, и ни заби един доста по голям нож в гърба, с парграф 12 т.5 което ни отне доста от правото на свободна професия и зависимостта от МЗ стана още по-голяма. Тук БЛС се провалиха, а НПО-то на Киров почна сериозно да издиша. Дотук с обясненията, следва да предлагаме действия. И се чудя защо Борисов пише и говори по медиите чак сега, а не когато трябваше, а Грозев ръси глупости за Общинските болници.

гост 11.01.2018 00:43:28

Направо жалка история от рода кой ми сра в гащите . Тоя закон са го предложили някои хора от МЗ / щото от там стават предложенията / , цяла здравна комисия / депутат връз депудат /го е гледала веднъж ,че втори път , Два пъти гласуван в парламентарна зала , и сега видите ли , кво стана . Сума народ са го гледали , гласували и приели . Сега постфактум се мисли и се вайкаме , трагична история . кой е виновен ? Този дето го е предложил ? Този дето го е гласувал ? Този дето го е проспал юнашката ? И кво праим сега ? Моите интереси би трябвало да ги пази съсловната миорганизация , а тя дреме , спи или дявол знае какво прави , само работа не върши . Оставка на Грозев и на Любомир Киров . Стига са лапали членски внос . Омръзна ми празнодумци и празноглавци да ме лъжат ,че ми защитавали някъкви интереси .

Гост 10.01.2018 23:49:57

Махайте преференциите са пенЦиите бе , толкова е лесно. О,чакай тези бяха герберокомунисти и трябва да се мазнят на бузлуджанските им потенциални избиратели. Компартия до компартия мила моя майнольо.... Само ако чуя ,че ГЕРБ били дясна партия ще му изтръгна гръцмуля на такъв кретен.

Един ОПЛ на 33 10.01.2018 22:56:56

Не плюйте д-р Киров на ангро. Този път ни изненадоха кофти!

лъзгав кат о`люв 11.01.2018 00:12:17

И защо сте изненадани, при все че ежегодно ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ прилага подобни прийоми?

Д-р Стефанов 10.01.2018 22:33:53

Преди да нападате Д-р Киров помислете какво Вие сте направили и застанете с имената си. Не се крийте така, както се крие предложилия поправката в закона. Доц.Киров е направил толкова за общопрактикуващите лекари, че трябва да паметник да му издигнем. Ако сте толкова куражлии като дойде време за протести си затворете кабинетите и излезте вместо да пишете по форумите.

гост 11.01.2018 00:35:12

То се виде Киров колко е направил за общопрактикуващите , дедовия е направил , кръгла нула . Къде беше доцкото та проспа внасянето и приемането на закона .

Гост 10.01.2018 23:45:41

Е прекаляваш с култа към личността. Само това ли ви остана от комунистическите бръмбари в главите ? А иначе колкото са виновни водачите на лекарските организации, толкова сме си виновни и ние ,че подписваме договори с мръсната касичка. Ако повече от половината се вземем в ръце и се махнем от НЗОК, няма да имаме нужда и от никакви водачи и организации, още по-малко фиктивни организации.

Общопрактикуващ 10.01.2018 22:58:43

Съгласен съм, че Киров с измислената доцентура е за паметник, но надгробен! Аман от него! Няма ли мандатност за този динозавър!

гост 10.01.2018 21:32:47

Абле , не знам кой е вкарал тая идея , само едно ми става ясно ,че Киров и сие , само им дай да си въртят далаверите и да се правят на велики . Обаче да защитават интересите на съсловието , ги няма никакви . той закона внесен ,минал на комисии , приет м зала , минал и заминал , те сега почнали да се ослушват и питат кой и какво . Ами какво , оставка бе КИРОВ , ОСТАВКА БЕ НЕКАДЪРНИКО НИЕДЕН . За чий лапаш членски внос. какво значение има кой го е написал след като е приет в Народното събрание и е действащ закон . Къде дремахте и какво правехте плужеци нещастни . За чий сте , за какво се правите че вършите нещо , за да лапате от парите ни ли ?

гост 10.01.2018 21:21:34

Аз пък знам че тази идея е от МЗ и е от екипа който докара ген. Петров . Защото много се вдигнали отчитанията за преглед за пенсионерите . А Любо Киров къде е бил ме е не е видял това нещо и не е реагирал своевременно . Сигурно при любовницата си . За която се плаща с парите от членския внос ако не знаете .

Гост 10.01.2018 21:01:55

Д-р Киров, тази гениална идея я прокара Кирил Ананиев по идея на основната авторка на безумни идеи в здравеопазването - Жени Начева. Измислиха я преди да отидат в министерството. Въпросът е докога депутатите от мнозинството ще гласуват безропотно дивотиите на една Жена, която очевидно има явни психически проблеми, които са доста по-тежки от бърнаут синдром.

гост 10.01.2018 21:37:13

На това му се вика след дъжд , качулка . не знам кой е виновен , ама това вече минава всякакви граници . Ако някой е толкова луд че да прави тъпотии , къде сте вие господа които защитавате нашите интереси . Къде дремете и какво правите , маймуни некадърни и прости ..Киров за тебе се отнася . .

специалист 10.01.2018 19:26:28

А как ще се процедира със свободните професии-такава е моята регистрация от 1991г??Не съм длъжен да давам касови бележки и по закон не съм длъжен да имам касов апарат.Е,???Или пак аванта за касата и за др Боко??

академик 10.01.2018 21:40:52

Свободните професии имат кочан с фактури. Длъжни са да издават фактури на всяко физическо и юридическо лице. СП е регистрирана в НАП и дължи всички плащания, както и останалите, регистле.ирани по ТЗ - ЕТ, ЕООД, ООД ...

специалист 11.01.2018 19:51:26

Благодаря да напомнянето-отдавна ми е известно,но не съм давал такива ордери/не се казва фактура/ и нямам и намерение.От друга свободна професия-адвокат,например получавали ли сте такава??А къде ми е.....Или трябва общи приказки да пишете тук.Затова сме на това положение съсловието,защото разни умници-хабилитирани или не подлизурстват на управляващите.За да си запазят смешните постове.Пу!

академик 11.01.2018 22:43:12

Не се хвалете с това, че не издавате финансови документи, било ордери, било фактури. Това означава, че не плащате данъци върху прихододите си. Означава, че не плащате осигуровки върху реални приходи. Вероятно, ще има рев при пенсиониране. Жалка работа.

Патриот-майтапчия 10.01.2018 20:26:29

Споко, най-вероятно ще опитат да Ви задължат да пишете фактура за 1 (един) лев от кочана с фактурите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...