!
Вторник, 28 Ноември 2023
14
ноем
1
 

Със стимули за джипита, телемедицина и мобилни кабинети подсилват извънболничната помощ

Вторник, 14 Ноември 2023 | 15:59:51
1

Да се развие капацитетът на извънболничната помощ, като фокусът е върху първичната помощ – това е заложено в политиките на Националната здравна стратегия 2030, в която един от трите основни приоритета е инвестиция в промяна на здравната система,

Да се развие капацитетът на извънболничната помощ, като фокусът е върху първичната помощ – това е заложено в политиките на Националната здравна стратегия 2030, в която един от трите основни приоритета е инвестиция в промяна на здравната система, ориентирана към потребностите на хората.

Увеличаване на относителния дял на средствата за извънболнична помощ е една от първите задачи, поставени в Стратегията. Сред целевите препоръки стои и разширяване на пакета извънболнични дейности, заплащани от НЗОК, с фокус върху профилактиката и превенцията на заболяванията. Управляващите залагат също така на повишаване капацитета на първичната медицинска помощ за дейностите, свързани с промоция, профилактика и превенция.

Според здравните власти първичната медицинска помощ трябва да се върне към своята роля на основен център за управление на грижите за здравите хора и хората с установени заболявания, което включва управление и координация на всички дейности, свързани с изграждането на умения за здравословен начин на живот, профилактични дейности, своевременно лечение и проследяване на състоянието на пациентите, рационално предписване на лекарства.

За целта е необходимо преразглеждане на пакета здравни дейности в частта първична медицинска помощ, заплащани от НЗОК, и значително увеличаване на средствата за финансиране на дейностите, свързани с профилактика и превенция, смятат те. Част от дейностите в ПИМП, насочени към мерки за подобряване на общественото здраве, освен със средства от НЗОК, следва да се финансират и чрез съответни програми и финансови механизми с държавно, общинско или друго финансиране, пише в документа.

Здравните власти отчитат сериозния проблем с недостатъчния брой общопрактикуващи лекари и тенденцията те да намаляват допълнително с оглед застаряването на медиците от тази специалност. За преодоляване на тези проблеми се планира да бъдат реализирани мерки за насърчаване на младите лекари да специализират „Обща медицина“, включително и чрез финансови и други стимули. В стратегията се залага усъвършенстване на процеса на специализация и създаване на механизми за стимулиране на медиците за непрекъснато повишаване на квалификацията и развиване на уменията за консултиране и лечение.

За преодоляване на проблемите, свързани с неравномерното разпределение на практиките на общопрактикуващи лекари, ще бъдат създадени механизми за стимулиране откриването на практики в населени места, в които населението е с ограничен достъп до медицинска помощ. За целта ще бъдат реализирани инвестиции в закупуване на нова, съвременна медицинска апаратура, позволяваща предоставянето на по-широк кръг от медицински услуги, включително с възможност за отдалечено консултиране и наблюдение.

Планира се също така създаването в подобни райони на консултативни медико-социални звена за профилактично-промотивна дейност, които да предлагат здравно-социална услуга за всички нуждаещи се групи в района си на обслужване. Тези звена ще извършват и по-висококвалифицирани медицински грижи по диагностика, проследяване и подпомагане на лечението при хора с хронични заболявания, като провеждат комплекс от здравни, медицински и социални дейности.

Инвестициите ще бъдат осигурени чрез средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и от европрограми, става ясно още от записаното в Стратегията.

Планира се и осигуряването на допълнителна подкрепа в отдалечените и труднодостъпни населени места чрез организиране на мобилни кабинети във всички 28 области на страната.

Целия документ можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%JLm

БЛС-Въоръжено Крило 15.11.2023 09:30:34

"механизми за стимулиране откриването на практики в населени места......купуване на нова, съвременна медицинска апаратура" .Тези галфони от управлението и фалшивите им лицемерни 'стратегии'; упорито не виждат проблема в НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ,а ?!?! Ще ми купуват апаратура видиш ли на ниското възнаграждение и демотивираните ПОРАДИ ТОВА да работят лекари .Гнусна кочинка. Здравеопазването ви пада с 9.8м /с ,а те го засилват надолу още пеейки радостни фалшиво оптимистични дитирамби. А на младите лекари ще им Фанете скротумите ,респективно лабиите да ви бачкат тук за Слава на БКП .Те заминават за нормалната Западна Европа и въобще да ги чакате да ви се върнат обратно е по-жалко и от това да чакате Иисус да слезе на земята.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков:
28.11.2023 13:01:01

Проф. Хинков: "Пирогов" е в лошо финансово състояние, одит показва финансови нарушения

Одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва фи ...

Благотворителен концерт събира средства за децата на починали от COVID медици
28.11.2023 12:35:21

Благотворителен концерт събира средства за децата на починали от COVID медици

За втора поредна година фондация „За доброто“ организира благотворителен концерт за д ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...