Понеделник, 17 Януари 2022
22
ян
 

Хелена Дали, Европейски комисар по въпросите на равнопоставеността:

Съюз на равенство: за пълноценното приобщаване на хората с увреждания

Петък, 22 Януари 2021 | 08:32:15


Днес, 22 януари, се навършват 10 години откакто Европейският съюз ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Предстоящата стратегия за правата на хората с увреждания, която ще бъде приета след няколко седмици, ще предостави рамка

Днес, 22 януари, се навършват 10 години откакто Европейският съюз ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Предстоящата стратегия за правата на хората с увреждания, която ще бъде приета след няколко седмици, ще предостави рамка за действие на ЕС и ще допринесе също така за прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

По този повод Хелена Дали, Европейски комисар по въпросите на равнопоставеността, заяви, че "стратегията ще бъде референтният документ за ЕС и за всички правителства, както и за социалните партньори, гражданското общество и частния сектор. Тя ще улесни съвместната работа по изпълнението на ангажиментите ни, включително по отношение на диалога и партньорството с хората с увреждания, и ще гарантира, че хората с увреждания могат да участват на равни начала във всички области на живота".

"Нищо, касаещо хората с увреждания, не бива да се случва без тяхното участие. Те ще бъдат част от диалога и част от процеса", допълни тя.

Ето и пълното изказване на комисар Дали:

Преди десет години Европейският съюз ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това е първата конвенция за правата на човека, по която ЕС стана страна, поставяйки по този начин началото на нова епоха, в която зачитането на правата на хората с увреждания и отговорното отношение към тези права са както морално, така и правно задължение.

През последното десетилетие ЕС и държавите членки предприеха действия, за да изпълнят задълженията си по силата на Конвенцията. ЕС гарантира, че правилата, политиките и програмите на ЕС приобщават хората с увреждания, изцяло съблюдават Конвенцията и стимулират създаването на една приобщаваща Европа.

Всички държави от ЕС също са обвързани от Конвенцията, както и от правилата на ЕС относно недискриминацията и достъпността. Това означава, че държавите членки трябва да осигурят приобщаващи образователни системи за хората с увреждания и да прилагат законодателство, забраняващо дискриминацията на работното място. Също така транспортът и обществените сгради в тях трябва да бъдат достъпни.

През последните десет години действията на ЕС се направляваха от Европейската стратегия за хората с увреждания за периода 2010—2020 г. Благодарение на Стратегията проблемите на хората с уврежданията заемаха важно място в програмата на ЕС и бяха постигнати осезаеми подобрения. Съгласно значимия Европейски акт за достъпността например важни стоки и услуги, като телефоните, компютрите, електронните книги, банковите услуги и електронните комуникации, трябва да бъдат достъпни за хората с увреждания. Правата на пътниците в ЕС гарантират, че хората с увреждания имат достъп до пътувания по суша, въздух и море. Освен това, чрез своите политики за развитие и хуманитарни политики ЕС изигра водеща роля за насърчаване на приобщаването на хората с увреждания в световен план.

Пандемията от COVID-19 открои още по-силно неравенствата, с които продължават да се сблъскват хората с увреждания и заради които пандемията има по-тежки последици за тези хора. Понастоящем много училища са затворени и часовете се провеждат онлайн, но учащите с увреждания невинаги имат достъп до обучителни материали и оборудване.

За някои осъществяването на телеконферентна връзка, работата от вкъщи и пазаруването онлайн могат да бъдат препятствие. Оказа се, че дори достъпът до информация за самия вирус може да представлява предизвикателство. Поради това ответните действия на ЕС във връзка с кризата поставят равенството сред приоритетите в програмата, като същевременно тече приемането на най-големия пакет от стимули за насърчаване на възстановяване.

Ориентирът ни за справедливо възстановяване от пандемията от COVID-19 е приобщаването на хората с увреждания, за да могат да водят достоен и автономен живот и да имат достъп до услуги, които ще им дадат възможност да участват пълноценно на пазара на труда и в обществото. През април португалското председателство ще организира политически диалог на високо равнище между Комисията и държавите членки относно правата на хората с увреждания, за да бъде очертан новият път напред.

Ние полагаме все повече усилия, за да предотвратим ситуации, в които последиците от COVID-19 възпрепятстват постигането на напредък за хората с увреждания. За постигането на трайно и справедливо възстановяване политиките следва да бъдат изготвени по приобщаващ за всички начин.

След подробни консултации ще представя нова и засилена стратегия на Съюза за правата на хората с увреждания за периода 2021—2030 г. Тя ще се основава на постигнатото през изминалите десет години и ще предложи решения на предстоящите предизвикателства. Стратегията ще обхваща всички аспекти на Конвенцията на ООН, превръщайки посочените в нея права в действия. Тя ще осигури стабилна рамка през идните години, за да се гарантира, че никой няма да бъде изоставен.

Независимият живот, обучението в приобщаваща среда и осигуряването на подходящи условия за работа и развитие са абсолютна необходимост. В ЕС живеят 87 милиони души с увреждания, които не трябва да страдат от структурна дискриминация и негативни стереотипи в медиите и онлайн.

За да осъществим амбициите си, се нуждаем от ангажираността на всеки. Стратегията ще бъде референтният документ за ЕС и за всички правителства, както и за социалните партньори, гражданското общество и частния сектор. Тя ще улесни съвместната работа по изпълнението на ангажиментите ни, включително по отношение на диалога и партньорството с хората с увреждания, и ще гарантира, че хората с увреждания могат да участват на равни начала във всички области на живота.

Нашият ангажимент и нашите действия в тази сфера на политиката ще бъдат друга важна стъпка към изграждането на Съюз на равенство. Ще работя в тясно сътрудничество с всички държави — членки на ЕС, за да може ЕС да стане модел на приобщаването, достъпността и съблюдаването на правата на човека.

Нищо, касаещо хората с увреждания, не бива да се случва без тяхното участие. Те ще бъдат част от диалога и част от процеса.

Именно това означава девизът „Единство в многообразието“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vfxQ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...