!
Сряда, 17 Юли 2024
07
февр
4
 

С голям митинг в Букурещ започнаха протестите на румънските медици

Очаква се в сряда протестиращите да посетят централите на политическите партии

Вторник, 07 Февруари 2023 | 09:53:51
4

С голям митинг на медиците от синдиката Федерация на работещите в здравеопазването „Санитас“ в Букурещ бе поставено началото на поредица от протести за истински социален диалог, увеличаване на възнагражденията и подобряване на финансирането

С голям митинг на медиците от синдиката Федерация на работещите в здравеопазването „Санитас“ в Букурещ бе поставено началото на поредица от протести за истински социален диалог, увеличаване на възнагражденията и подобряване на финансирането на здравеопазната и социалната система, предаде Аджерпрес. Протестното шествие започна на Площад „Виктория“ и завърши пред Националния институт по инфекциозни болести „Проф. д-р Матей Балш“.

Исканията на протестиращите са за повишаване на доходите на всички работещи в здравеопазването и социалните заведения с поне 15% за покриване на щетите от инфлацията, започване на преговори между правителството и социалните партньори по проекта на новия закон за възнагражденията на персонала с публични средства, както и гарантиране на достатъчно финансиране за лечебните и социално-помощните институции.

„Едно от важните искания е да има истински социален диалог и въпросът за заплатите да се постави на масата при обсъжданията на новия закон. Засега диалог няма. От друга страна като пример може да се даде случващото се със заплатите на медицинските фелдшери, които през 2018 г. имаха средно 33% увеличение. Оттогава не са получили нито една лея. Не е нормално да нямат увеличение за 5 години и да не виждат перспектива да им се увеличат заплатите“, коментира Юлиян Попе, първи вицепрезидент на „Санитас“.

„Символично ще посетим няколко болници в Букурещ и района като послание за подкрепа към всички работещи в здравната система, за да им предадем, че не сме ги забравили, въпреки че правителството изглежда е забравило за героите на пандемията“, каза още Попе.

Протестите на синдиката ще продължат на 7 и 8 февруари. Днес присъстващите ще бъдат в болниците „Филантропия“, „Санта Мария“, в Центъра за кръвопреливане „Николае Нестореску“ и в Националния институт по геронтология и гериатрия „Ана Аслан“. Очаква се в сряда, 8 февруари, те да посетят централите на политическите партии.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gAEY

Гост 08.02.2023 14:44:31

Мишки, от УС на БЛС ,четете ли .Колко сте жалки само. оядени разпулти и с гарантиран членски внос от 2 % от МРЗ ,с който да си купите нов автомобил с парите на робите в бяло. Анатема !

ПОЗОРНО МЪЛЧАНИЕ 07.02.2023 19:54:54

- СТРАХ Е СКОВАЛ СЪСЛОВИЕТО, В ОЧАКВАНЕ "ДРУГ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА". КЪДЕ Е СЪСЛОВНАТА НИ ОРГАНИЗАЦИЯ?!

Д-р Д.Ленков-АГ 07.02.2023 13:11:43

Уважаеми колеги, вижте какво правят нашите колеги в Румъния. А тук-едно блато ,което не помръдва. Колеги ,събудете се! Повярвайте ми ,ако цялото съсловие/колкото и да сме разделени/ ,не се вдигне и след 50 години нещата ще са същите. Само ,че тогава няма да има кандидати за работа в ОПЛ-практиките/работещите там ще са си отишли от този свят, а в ДКЦ-та и болници-няма да има специалисти-защото щеса заминали далеч от тази територия/наречена Р България/ ,в търсене на по-добра реализация,по-високо и достойно заплащане и обществен престиж./ Ако съсловието продължава да е втренчено в пъпа си , онези дупетати от Парламента и след 50 г.няма да си мръднат пръста ,за подобряване състоянието на работещите в системата.Това е така ,защото те всички разсъждават по комунистически-че здравеопазването трябва да е безплатно и работещите в системета ,не трябва да говорят и мислят за пари, а трябва като роби да работят и да не мрънкат.Само ,че тази песен свърши отдавна.Затова ,КОЛЕГИ-СЪБУДЕТЕ СЕ!

Гост 08.02.2023 14:49:31

Много е просто ,всички трябва незабавно да си ритнат договора с НЗОК ,защото е унизителен за хора с висше образование, квалификации, специалности и отговорности. Само че......около мен в пълно с овце ,които така са си свикнали в овчарника. Разберете ,управата на БЛС не е никакъв фактор ,нито другаря Маджаров ,нито другаря Межиди , когато искаш да си роб просто си оставаш роб...Смърт на комунизма !


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...