Сряда, 28 Октомври 2020
23
ян
4
 

Министър Ананиев:

С до 25% се очаква да бъдат намалени просрочените задължения на болниците за 2019-а

Усилията на МЗ за промяна на здравноосигурителния модел ще продължат и през тази година, казва министърът

Четвъртък, 23 Януари 2020 | 12:53:31 Надежда Ненова
4

Усилията на МЗ за промяна на здравноосигурителния модел ще продължат и през 2020 г. Това заявява министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговора си на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков относно изпълнението на приоритетите на Правителство

Усилията на МЗ за промяна на здравноосигурителния модел ще продължат и през 2020 г. Това заявява министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговора си на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков относно изпълнението на приоритетите на Правителството в сектора. 

„През 2018 г. Министерството на здравеопазването инициира обществен дебат относно реформата в здравното осигуряване и демонополизацията на НЗОК. На проведените през 2018 и 2019 г. кръгли маси бяха обсъдени два варианта. Първият е тристълбова система от основен пакет в НЗОК, допълнително задължително застраховане и доброволно застраховане, а вторият - конкуренция на застрахователи за основния пакет и допълнително доброволно застраховане. До момента не е постигнат обществен консенсус относно бъдещия здравноосигурителен модел, като усилията на министерството за постигане на съгласие между всички заинтересовали страни ще продължат и през 2020 г.“, пише министърът.

Работата по остойностяване на медицинските дейности също ще продължи и през 2020 г., като допълнително ще бъдат

усъвършенствани механизмите за остойностяване на медицинските дейности,

с оглед предложенията и дискусиите за промени в здравноосигурителния модел, който е представен за широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, допълва министър Ананиев.

Междувременно е била оптимизирана структурата на разходите за различните видове медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия на базата на договаряните обеми и стойности, въведени са стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници и е разписан нов модел за разпределение на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения.

„През декември 2019 г. бяха сключени Националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности за периода 2020-2022 г. В договора за медицински дейности са увеличени

средно с 14 % цените на 251 клинични пътеки и 7 клинични процедури,

средно с 18 % са увеличени цените на медико - диагностичните дейности, а със 7 % - цените в специализираната извънболнична помощ за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран, като отпада и регулацията за изследванията при профилактика. В договора за медицински дейности е разписан нов модел за разпределение на  възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, чрез който се създава възможност за доближаване и достигане на нивата, заложени в Колективния трудов договор, включително и за малките общински болници. Чрез договора за дентална медицинска помощ е регламентирано разширяването на възможностите за възстановяване на функцията на дъвкателния апарат с цяла плакова зъбна протеза, като отпада възрастовото ограничение за тези дейности. Досега от услугата можеха да се ползват пациенти на възраст 65-69 години включително“, пише министър Ананиев.

Той подчертава, че с цел подобряване на контрола върху разходването на публичните средства за здравеопазване, през 2019 г. са били въведени стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници. В резултат е налице задържане и овладяване на негативната тенденция за ръст на просрочените задължения на публичните лечебни заведения. Очакванията са просрочените задължения на държавните болници да бъдат намалени с до 25 на сто спрямо отчетените за 2018 г.

По отношение на разкриването на нови лечебни заведения и нови дейности, министърът отговаря, че преди издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност за новите лечебни заведения за болнична помощ, национална комисия извършва оценка на потребностите на населението от медицинска помощ въз основа на Националната здравна карта. „Когато съществуващият брой болнични легла и медицински дейности на територията на областта превишават конкретните потребности от болнични легла и медицински дейности по видове, определени в Националната здравна карта,

новото лечебно заведение не може да сключва договор с НЗОК до актуализацията на картата

Аналогичен ред за извършване на оценка на потребностите на населението от медицинска помощ въз основа на Националната здравна карта е предвиден и по отношение на осъществяването на нови медицински дейности от лечебните заведения за болнична помощ“, пише министърът.

Той уточнява, че Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК, се прилага само в случаите, когато броят на леглата за съответния вид медицинска дейност надвишава броя на леглата, определени в Националната здравна карта за съответната област. Изборът се осъществява въз основа на оценка по общи и специфични критерии за конкретната медицинска дейност. Определените критерии включват своевременност и непрекъснатост, комплексност, обем и сложност, качество на диагностично-лечебните дейности и удовлетвореност на пациентите от оказваните от лечебното заведение медицински услуги.

Предстои да бъде актуализирана нормативната уредба, регламентираща

медицинските стандарти по отделните медицински специалности

„До момента са обнародвани медицински стандарти по „Ортопедия и травматология“, „Спешна медицина“, „Образна диагностика“, „Медицинска онкология“, „Гастроентерология“, „Трансфузионна хематология“ и „Урология“. Приключи общественото обсъждане и предстои обнародване на медицинските стандарти „Акушерство и гинекология“, „Кардиология“, „Кардиохирургия“ и „Неврохирургия“. Предстои финализиране на проектите на медицинските стандарти по „Ендокринология и болести на обмяната“, „Очни болести“ и „Хирургия“ и публикуването им за обществено обсъждане. С промени в Закона за лечебните заведения в края на 2018 г. е въведен нов регламент за утвърждаване на медицинските стандарти. Предстои публикуването за обществено обсъждане на нова наредба, с която ще бъдат утвърдени стандартите по всички медицински специалности“, пише министър Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z3NK

Гост 23.01.2020 15:00:43

А бре, дядо Киро! А бре, беловласо старче! Що не вземеш да си ходиш и да си пиеш хапчетата за кръвно и за простата у вас на село! Остави вече тоя министерски стол! Какво правиш в сфера от която нито си част, нито някой в нея те уважава? Кой ти каза че от тебе става нещо? Носи си памперса и си пий хапчетата на топло, че да не ти се обади простатата и ревматизма. Дърт пергиш!

Гост 23.01.2020 18:58:25

Да го д*хаш педал, май много ти знае устата! Само гледай ти да не изпуснеш сапуна!

Гост 23.01.2020 21:07:32

Кво бе? Да не си му гадже на дядо Киро? Дъртаци ли обичаш?

Да да 23.01.2020 13:44:19

Този кретен, Кирил Ананиев да си отива! Наглец до н-та степен и е поредният некадърник , който е " оправил " здравната сфера


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
2569 са заразените вчера, 72 от тях са медици
28.10.2020 07:47:40

2569 са заразените вчера, 72 от тях са медици

2569 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направ ...

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...