!
Понеделник, 20 Май 2024
18
ян
22
 

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

Четвъртък, 18 Януари 2018 | 17:06:56 Полина Тодорова
22

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които биха могли да се подпомогнат общинските болници. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в парламентарната здр

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които биха могли да се подпомогнат общинските болници. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия.

В отговор на въпрос за състоянието на общинските лечебни заведения и предприетите мерки в тази насока той обясни, че е поел ангажимент да се направи анализ „дейност по дейност“ в ресорното ведомство с цел да се изясни дали има възможност за икономии, които да бъдат включени в специалната методика за подпомагане на този тип лечебни заведения. Той припомни, че за тази година по нея са предвидени 28, млн. лв.

Ананиев разказа подробно за срещата си с представители на общинските лечебни заведения и набелязаните от тях проблеми. Основният е финансирането на общинското здравеопазване и кадровото обезпечаване. Той съобщи, че е поел ангажимент заедно със своя заместник и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева когато се водят преговори с Българския лекарски съюз да се обърне сериозно внимание на клиничните пътеки, по които работят основно общинските болници и да се обсъди евентуално тяхно увеличение. Именно това по думите му ще даде възможност за стабилизиране на общинските болници и най-вече за увеличаване на възнагражденията там.

Той изтъкна още, че по време на срещата е обсъден и големият проект за модернизация на Спешна помощ, който ще бъде реализиран на 237 места у нас и с който според Ананиев също ще може да се облекчи работата на общинските лечебни заведения.

Министърът коментира и старо свое изказване, свързано с идеята за преструктуриране на общински болници в ДКЦ-та, като поясни, че е нямал предвид тази идея да засегне всички общински структури и допълни, че тази промяна би могла да се реализира само на конкретни места и то след решение на общинските съвети.

Според здравния министър като цяло е време да започнем да говорим за финансиране на качество на медицинската дейност наместо финансиране на структури.

Здравният министър напомни, че ресорното министерство е извършило задълбочен анализ на болниците с 50 и над 50% държавно участие. Той поясни, че заложените въз основа на него мерки ще бъдат предложени като модел за стабилизиране и на общинските болници. В тази връзка той разказа на депутатите и за проведената по-рано днес среща с представители на болницата във Враца.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tDGQ

Гост 19.01.2018 08:21:50

Тука твърде много разбирачи са се изказали. Чудя се, защо ли приналичието на толкова много компетентни хора здравната ни система затъва с ускоряваща се скорост.

Гост 19.01.2018 20:21:06

Защото разбирачите си работят лекарската професия , а не си дават задника на политическите лекета, нито на келавия пролетариат ламтящ за незаплащани здравни грижи.

Отворко 19.01.2018 14:31:22

Защото, на бодлива крава Господ рога не дава!

Гост 18.01.2018 22:12:01

Ловеч около 2 ма администратори на всеки лекар - обаче лекарите не виждат проблема и изтъкват недофинансирането . Явно лекарското съсловие е заблуждавано по един или друг начин - сравнявайки се с Европа , набивайки на очи неосигурените и други мениджърски трикове . Вдигала се минималната заплата !!!!!!! Ами ДА , като сте наели стотици излишни служители още на 150 лв и сега вече на 500 да им дигате заплатата - тежко е няма спор . Съгласен - от минималната е . Редно е министъра да публикува административния персонал във всички болници .

pedoatrabulgara 20.01.2018 16:15:52

Никога не съм била и няма да бъда, както се пее в песента комунистка, но безспорно раздутата администрация гълта твърде много финанси, които би трябвало да се разпределят между лекарите и сестрите! Що за наглост е това - архивар и на архиваря поставена секретарка?!? А приходите идват от НЗОК, въз основа на преминалите през болницата пациенти! Говоря за друга, пак общинска болница, във втория по големина град в България. Ако сме богата държава - както и да е, ама при тази мизерия?!

Dr_Doolittle 19.01.2018 20:30:47

Само тъпи комунета не искат да чуват ,че здравната система в кочинката им е 22 пъти по-ниско финансирана от европейските стандарти. Да, съкратете 90% от административния персонал И ПАК ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ. Хвърляйте още димни гранати. Националната Здравна Служба на Обединеното Кралство (NHS), което е най-големия работодател в света след Индийските Железници и Китайската Армия като осигурява бюджетни заплати на 1 282 900 души от които медицински персонал (109 000 лекари и 386 400 медицински сестри) както останалите са санитарни, спомагателни служби и администрация. Както виждате болниците там не могат без администрация и поддържащи служби (а вие неграмотно наричате всички тези администрация, макар че не вие утре ще поправите хемодиализния апарат , лекарите ли да се занимават с това ? Да, не искаме раздута администрация, НО ТОВА НЕ Е СЪЩИНАТА НА ПРОБЛЕМА, престанете с изкривяването и прикриването на проблемите другарки и другари. СИСТЕМАТА Е ТЕЖКО НЕФИНАНСИРАНА И НЯМА ЛЕКАРИ ДА КАРАТ ЛИНЕЙКИТЕ В ОПИТИТЕ ВИ ДА ЗАМАЖЕТЕ ПРОБЛЕМА И УВЕЛИЧИТЕ СЪКРАЩЕНИЯТА за да плюска електоратът евтини здравни услуги.

Гост 18.01.2018 22:20:36

дължите го нса БГ лекар и още повече на мед . сестри , които работят за минимална заплата

Гост 18.01.2018 21:55:40

Сега пътеките на общинските. Ново лоби, или просто протест. Едн път се вдигат пътеките за университетските, после тези на Генчо, после на областните, после на онко-лекарственото лоби, сега обещание за общинските. Ще ви вдигна пътеките, ама друг път. Когато Генчо започне да работи по тях, тогава.

Ревизоро 18.01.2018 20:43:08

Я да провери Министъра, колко сигнала са подадени в МЗ от началото на 2017 за кражби на директори от затънали държавни болници и колко проверки е извършил поверения му Инспекторат?

Мунчо 18.01.2018 20:29:08

Назовавайте ги по имена тези крадливи, корумпирани буклуци - "Директори на болници"!

Очакване 18.01.2018 19:52:18

Необходима е незабавна смяна на директорите на затъналите във финансово отношение болници, извършване на истински ревизии и търсене на строга отговорност. Всичко друго е имитация на дейност.

Гост 18.01.2018 20:44:11

Алоо ако имаше само злоупотреби щяха да са две-три болници , а те са 30-40 . ОТПУШЕТЕ СИ КЛЕЯСАЛИТЕ УШИ-НЗОК НЕ ЗАПЛАЩА РЕАЛНО РАЗХОДИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ , затова цялата здравна система е фалирала, не се крияйте зад глупостите тиражирани от политическата класа.

гост 2 18.01.2018 21:59:18

като имате финансовите разчети тогава правете изводи - не бързайте да вярвате на теории за недофинансиране , неосигурени ............

За този над мен. 18.01.2018 21:55:13

Редното е когато, директорите на тези 30-40 болници, за които пише този над мен, да си подадат сами оставката, когато виждат че, НЗОК не заплаща изцяло дейностите. Ама няма нито един да се е оттеглил. Защо ли?

гост 2 18.01.2018 21:52:13

Не виждате ли че просите не за себе си или за пациентите , а за чужди интереси - така се получава - при комунизма се поддържаше всичко и на всяка цена - това което искате е комунизъм !

Гост 18.01.2018 19:23:37

Поради зверското крадене от директорите на болници и всякакви клики около тях ,за лекари и сестри остава среден пръст.Единсте но то което им се позволява е да изнудват за собствена сметка пациентите и да си докарват за тяхна сметка странични доходи.Няма операция под 1000 лв.кеш за лекаря ,фирмите връщат комисионни от пирони , консумативи ,стендове,протези и други ДИРЕКТОРИТЕ МАРОДЕРСТВАТ ЛЕКАРИТЕ А ЛЕКАРИТЕ МАРОДЕРСТВАТ ПАЦИЕНТИТЕ.И ТОВА Е ВСЕИЗВЕСТНО.ДА СЕ ДАВАТ ОЩЕ ПАРИ НА ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ НАРЕЧЕНИ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ Е РАВНОСИЛНО НА СЪУЧАСТИЕ В ПРЕСТЪПИЯ ИМ ГРАБЕЖ.ДА НЕ СПОМЕНАВАМ И КЛИНИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ -ЛЕСНИ ПАРИ ВЪРХУ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЦИЕНТ ,А ДИРЕКТОРИТЕ ВЗЕМАТ ПРОЦЕНТ И ОТ ТАМ ,НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО В ПЛИКЧЕТА.

Гост 18.01.2018 19:09:14

Колкото се краде и разхищава в бедното българско здравеопазване никой не може да изчисли. Всекипа директор на болница краде от :храната на пациентите ,от консумативи -спринцовки ,системи марли бинтове абокати разтвори и всичко дето купува болницата ,хем е некачествено хем е на висока цена .Всяко лекарство купено за аптеката на болницата носи не по-малко от10-15 %за директорската клика.Всеки направен ремонт в болницата е между 30 и 50%чист рушвет от стойността на поръчката.Всеки закупен апарат ,особено -по скъпите носи около20-40%чиста печалба за директора на болницата,като сложим и някоя фиктивна щатна бройка може да докараме че месечно се отклоняват пари от болницата в размер между 20 и30%от това което се изкарва от лекарите.И никакви тъпи свине дето пишат тука не могат да го отрекат това ,защото е очебиен факт и се знае от всички.

Гост 18.01.2018 20:40:53

Затова да ви закриват болниците и да мрете комунета прости .Говори се с имена и факти , а не теоретично и клеветнически

БЛС-Въоръжено Крило 18.01.2018 18:41:25

Тези киртаци в момента са с най-бедното здравеопазване в света и ще правят ОЩЕ ИКОНОМИИ ?!?!?!?!? И даже с тези икономии ще финансирали КАЧЕСТВО ?!?!?!? Такива фантасмагории не би могъл да измисли и авторът на Барон Мюнхаузен. Хем са нагли, хем са смешни, хем са жалки изобщо де е Киро на кирия както се пее в песента

Гост 18.01.2018 19:27:38

От кой свят падаш ти бе , идиот нещатен. То се краде и присвоява като за последно ти ми говориш че малко били парите .Ами малко ще са като поне една трета се присвоява.Не повече пари а уволнение на всички директори на болници и направо в затвора да ги вкарват и да им огнева всичко каквото имат .

Гост 18.01.2018 20:38:15

Какво се присвоява бе, тъпанар ? Точно така е както го е написал. Докога ще повтаряте неща за които не сте извадили никакви доказателства . Нещастен лизач и лапач на политически пишки.

До горния отворко 18.01.2018 23:18:06

Редното е когато, директорите на потъващите във финансово отношение държавни болници видят че, НЗОК не заплаща изцяло дейностите да си подадат оставките. Ама няма нито един да се е оттеглил. Защо ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...