Петък, 17 Септември 2021
11
септ
4
 

С пълно единодушие депутатите решиха на първо четене надлимитната дейност да бъде платена (Обновена)

ОП и ДПС искат отпадане на лимитите

Петък, 11 Септември 2020 | 10:38:53 Надежда Ненова
4

С пълно единодушие - 132 гласа „за“, беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 г. и 2016 г. Средствата са в размер до 75 млн. лв.

С пълно единодушие - 132 гласа „за“, беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 г. и 2016 г. Средствата са в размер до 75 млн. лв.

Съгласно обобщените в национален мащаб данни в информационната система на НЗОК стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности за 2015 г. е в размер на 50 253 000 лв., като стойността на неизплатените средства за главници по заведени дела срещу НЗОК е в размер на 22 443 000 лв. За 2016 г. - 28 627 000 лв. и главници 15 476 000 лв., а за 2017 г. - 50 182 000 лв., съответно - 48 922 000 лв. Към 31 март 2018 г. стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности възлиза на 6 392 000 лв., като за тази стойност няма данни за изплатени средства от НЗОК за главници по заведени дела.

Предвижда се неразплатените средства за отчетена и извършена дейност, в случай че проверките не са приключили, да се превеждат по сметка за чужди средства на НЗОК, които да послужат като източник на финансиране през 2020 г. или 2021 г.

Час и половина продължиха дебатите по предложеното изменение, като изказванията се разпростряха по цялата система на здравеопазването и нужните изменения, които трябва да бъдат направени в нея.

„Дискусията около актуализацията на бюджета е интересна с факта, че тази промяна е подкрепена единодушно.

Най-често актуализацията е съпроводена със скандали

и оставката на управителя на НЗОК. Притесняваме се обаче, че многобройните кредитори на лечебните заведения ще се активизират като чуят за парите, а знаем, че дълговете на болниците са огромни. Подкрепяме тази промяна с надеждата, че ще парите отидат при персонала, а не при кредиторите и защото се надяваме, че в бъдеще ще отпаднат лимитите и в болничната, и в извънболничната помощ“, каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

„Ние подкрепяме предложението за актуализацията, на бюджета, но у нас възникват три въпроса. Дали това решение на управляващите не е признание за грешките които допуснахте с надлимитната дейност? Едва ли, защото вие не признавате, че сте направили грешка. Дали причината за решението не е в многото заведени дела, повечето от които вече са спечелени от лечебните заведения или е в протестите и опитите да спечелите любовта на съсловието? Не е ясно и колко освен главниците са натрупаните лихви и съдебните разходи по заведените дела. В предложеното решение, ние не виждаме нищо друго освен опит да се постигне извънсъдебно споразумение. Въпросът е кой ще покрие щетите от разходите по делата срещу  НЗОК. Над 155 млн. лв. общо са дължимите средства, а с тях нарастват разходите за адвокатски хонорари, които ще останат за сметка на лечебните заведения. Искам да отправя призив и към ръководителите на болници - тези средства, които гласуваме днес, да отидат за повишение на заплатите на медицинските специалисти, а не за кредиторите“, каза колегата му от групата на ДПС д-р Нигяр Джафер и отново подчерта, че трябва да има дебат дали ще има лимити и в бъдеще и какво е това „надлимитна дейност“.

Проф. Георги Михайлов от групата на БСП подчерта, че се солидаризира със 70% от изказването на д-р Джафер. „Според нас тези 75 млн. няма как да отидат за заплати, тъй като първото задължение на лечебните заведения е да се обърнат към своите кредитори. Това, което се прави в момента е само, за да се потисне част от напрежението, но това няма да се случи. Още повече, че средствата изобщо няма да стигнат за оправяне на печалното състояние на болниците.

Ние обаче ще подкрепим това решение, защото се дават пари“,

каза проф. Михайлов.

„Да, грешки са допускани. Опитваме се да избягаме от тях и да се поучим. Неразплатените средства се разплащат сега наполовина. Не се решават промени на парче, защото се увеличават и цените на клиничните пътеки. Като главен пропуск отчитаме липсата към момента на Единна електронна система“, репликира депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов.

„Днес с този закон ще бъде разплатена половината от сумата, която се дължи и която е натрупана основно от големите държавни болници, които не могат да върнат пациенти. Всичко това е направено през последните 20 години и не може да бъде обвинявано за всичко това правителство. Трябваше ли обаче  да дойдекорона-кризата, за да се реши този проблем?! Болницата в Плевен, в която работя, ще получи сега 1 млн. лв., но чака още 1,5 млн. лв. Затова сме категорични, че в рамките на оставащото време на парламента е да се обмисли отпадането на лимитите“, каза депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски.

„Ако не насочим вниманието си към ранната диагностика, навременно откриване на болестите и навременното им лекуване, ще водим такива дебати. Парите за здравеопазване в никоя държава не достигат.

Докато не се научим да управляваме болестта, парите нямат да достигат

В следващия бюджет, това да е приоритета за да бъде евтино за държавата, евтино за пациента и хората да живеят 10 години повече“, каза колегата му от ОП Георги Колев.  

„Средната възраст на лекарите в една голяма болница е 59 години. Това не е ли предмет на национална сигурност? Къде ни е здравната култура, здравното възпитание? Призовавам всички да седнем на една маса да помогнем на МЗ, НЗОК, пациентите, медицинските специалисти да направим пътна карта на целия лечебен процес“, каза още Колев.

„Във всички бюджети на НЗОК, ДПС предлага през всичките години това, а вие ги отхвърляте. Ако смятате, че това е правилно, просто подкрепете нашите предложения“, отвърна му д-р Адемов.

Д-р Калин Поповски отново повдигна въпроса за увеличаване на здравната вноска. „В момента тя е 8% и с толкова можем да платим 5 млрд. лв. за здравеопазването. Общият бюджет с доплащането е 10 млрд. лв. заради лекарствата. С тази вноска обаче не можем да си позволим лекарствата да са безплатни за пациентите. Системата вече е напълно прозрачна, няма нищо под масата, доплащането е напълно регламентирано, но

прекалено либералната система ни доведе до тази ситуация днес“,

каза той.

„Говорим за доплащане, наистина. С това доплащане се нареждаме сред страните в ЕС, в които се разходват най-много средства, но въпросът е за ефективността. В България плащаме най-високата цена за лекарства, спрямо общия разход. Това трябва да бъде коригирано и балансирано. Искрено се надявам, че тези средства, които гласуваме днес, ще достигнат до лечебните заведение. Едва ли COVID трябва да е причина да се сетим, че има проблеми в системата. Ще го подкрепим промяната с оглед да сме коректни към лечебните заведения, работещите в системата и доставчиците. Тогава надлимитната дейност беше представена като положителна, даже бяха представени като спестявания“, каза депутатът от ДПС д-р Джевдет Чакъров.

Зам.-председателят на бюджетната комисия проф. Румен Гечев заяви, че има разминаване между данните представени от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в неговата комисия и данните, представени от управителя на НЗОК проф. Петко Салчев в здравна комисия с 20 млн. лв. за 2015 г. Според докладите на комисиите обаче такова разминаване няма, а проф. Гечев не успя да уточни защо открива такова. Депутатите се разбраха числата да бъдат напълно уточнени между първо и второ четене на законопроекта. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9HQF

Лекар 13.09.2020 03:58:20

Какво стана през последните 5 години с това единодушие? Изглежда главната тиква е получила катарзис.

Гост 12.09.2020 11:23:25

с пълно бездушие..

ИАМН 11.09.2020 17:17:01

Най после в НЗОК потриват ръце ще има по високи заплати. Въпреки че те са едни КАЛИНКИ на ГЕРБ и ДПС.

Гост 11.09.2020 21:11:37

Така е. Директорите на РЗОК са с по 5000 лв. заплата. За какво им е да стават депутати, като заплатите са им по-големи, а и рушветите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Димитър Петров: До две седмици COVID зоните ще бъдат 150
17.09.2021 11:03:29

Д-р Димитър Петров: До две седмици COVID зоните ще бъдат 150

Има ясна регламентация за работата на COVID зоните, така че не може да има проблем с тях. Това за ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...