Събота, 26 Септември 2020
06
февр
3
 

С текста в НРД семейните лекари вече могат да отписват агресивни пациенти

Над 90% от българските пациенти уважават лекарите и им имат доверие, смята д-р Иван Маджаров

Четвъртък, 06 Февруари 2020 | 16:00:01
3

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Текстът, записан в

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Текстът, записан в НРД 2020-2022 е поредната мярка срещу агресивните пациенти и обхваща личните лекари, специалистите, болничните лекари, но изключва спешните и животозастрашаващите състояния, уточни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

„Така, както ние не обичаме да генерализирате лекарите, така и ние не генерализираме всички пациенти. За щастие в България българското общество, българските пациенти в огромния си процент, над 90%, смятам, уважават лекарите и им имат доверие. Този текст се отнася за случаите, в които пациентът няма доверие, отказва да изпълнява съветите на лекаря, отказва да бъде лекуван. Тогава лекарят не би трябвало да носи отговорност за това. И случаите, в които пациент многократно периодично се среща с този лекар, дори в инцидентна среща, уврежда или нанася, накърнява личното и професионалното достойнство на лекаря“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че в етичната норма между лекар и пациент на първо място пред лекаря стои задължението да не вреди на пациента, на второ – да му помогне и чак на трето стои опазването на личното достойнство на самия лекар. „Досега то беше леко пренебрегвано. Лекарите също са хора и не могат да бъдат поставяни в положението на жертва на определени индивиди от обществото, които си позволяват да накърняват достойнството им“, каза председателят на БЛС.

„В началото на реформата се записа една норма, че общопрактикуващ лекар не може да отказва, ако някой пожелае да се запише при него, и в същото време не може и да отписва пациент. Поставихме го в положение, в което той реално се превръща в заложник на пациента, който го е избрал. Държавата осигури по този начин абсолютно всички пациенти да имат лични лекари. За сметка на индивидуалната несигурност на отделните лекари. Би трябвало за такива случаи, в които лекарят има различни причини, по които има несъвместимост, да речем в характерите, или хроничен периодичен тормоз, постоянен, да може да го отписва. И НЗОК да му осигурява служебен лекар“, допълни още д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CMGn

Гост 07.02.2020 11:12:19

Единственият начин всъщност да разкараш нагъл пациент е да си ритнеш договора за безплатно обслужване с НЗОК и да заработиш частно с пазарни цени започващи от 80 лв за преглед. Гарантирано работи, но овчедушието на съсловието все още е трудно за раздвижване и всички в това съсловие си ритат личния интерес в полза на хора ,които не го заслужават , нито даже 'Мерси няма да ти кажат.

чукча 07.02.2020 09:53:31

Отказването на мед. помощ не е отписване - този ялов вариант си го има от край време в етичния кодекс, чл. 12 мисля, и е абсолютно неработещ и в конфликт със законовите норми.

БЛС-Въоръжено Крило 06.02.2020 16:33:40

Това твърдение изобщо не е вярно. Отказването на медицинска помощ на нагъл пациент не значи ,че е уреден механизъм и за отписването на пациенти от пациентската листа. Това не е направено и в този НРД. Ако се очаква ,че като му се откаже веднъж медицинска помощ на даден пациент , той ще се отпише сам е доста наивно -стоят си в практиката и продължават да наглеят това наблюдаваме.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
COVID-19: 16 нови случая на заразени медици
26.09.2020 09:27:50

COVID-19: 16 нови случая на заразени медици

255 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. 5047 са PCR т ...

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...