Събота, 25 Май 2024
06
февр
3
 

С текста в НРД семейните лекари вече могат да отписват агресивни пациенти

Над 90% от българските пациенти уважават лекарите и им имат доверие, смята д-р Иван Маджаров

Четвъртък, 06 Февруари 2020 | 16:00:01
3

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Текстът, записан в

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Текстът, записан в НРД 2020-2022 е поредната мярка срещу агресивните пациенти и обхваща личните лекари, специалистите, болничните лекари, но изключва спешните и животозастрашаващите състояния, уточни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

„Така, както ние не обичаме да генерализирате лекарите, така и ние не генерализираме всички пациенти. За щастие в България българското общество, българските пациенти в огромния си процент, над 90%, смятам, уважават лекарите и им имат доверие. Този текст се отнася за случаите, в които пациентът няма доверие, отказва да изпълнява съветите на лекаря, отказва да бъде лекуван. Тогава лекарят не би трябвало да носи отговорност за това. И случаите, в които пациент многократно периодично се среща с този лекар, дори в инцидентна среща, уврежда или нанася, накърнява личното и професионалното достойнство на лекаря“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че в етичната норма между лекар и пациент на първо място пред лекаря стои задължението да не вреди на пациента, на второ – да му помогне и чак на трето стои опазването на личното достойнство на самия лекар. „Досега то беше леко пренебрегвано. Лекарите също са хора и не могат да бъдат поставяни в положението на жертва на определени индивиди от обществото, които си позволяват да накърняват достойнството им“, каза председателят на БЛС.

„В началото на реформата се записа една норма, че общопрактикуващ лекар не може да отказва, ако някой пожелае да се запише при него, и в същото време не може и да отписва пациент. Поставихме го в положение, в което той реално се превръща в заложник на пациента, който го е избрал. Държавата осигури по този начин абсолютно всички пациенти да имат лични лекари. За сметка на индивидуалната несигурност на отделните лекари. Би трябвало за такива случаи, в които лекарят има различни причини, по които има несъвместимост, да речем в характерите, или хроничен периодичен тормоз, постоянен, да може да го отписва. И НЗОК да му осигурява служебен лекар“, допълни още д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u8vz

Гост 07.02.2020 11:12:19

Единственият начин всъщност да разкараш нагъл пациент е да си ритнеш договора за безплатно обслужване с НЗОК и да заработиш частно с пазарни цени започващи от 80 лв за преглед. Гарантирано работи, но овчедушието на съсловието все още е трудно за раздвижване и всички в това съсловие си ритат личния интерес в полза на хора ,които не го заслужават , нито даже Мерси няма да ти кажат.

чукча 07.02.2020 09:53:31

Отказването на мед. помощ не е отписване - този ялов вариант си го има от край време в етичния кодекс, чл. 12 мисля, и е абсолютно неработещ и в конфликт със законовите норми.

БЛС-Въоръжено Крило 06.02.2020 16:33:40

Това твърдение изобщо не е вярно. Отказването на медицинска помощ на нагъл пациент не значи ,че е уреден механизъм и за отписването на пациенти от пациентската листа. Това не е направено и в този НРД. Ако се очаква ,че като му се откаже веднъж медицинска помощ на даден пациент , той ще се отпише сам е доста наивно -стоят си в практиката и продължават да наглеят това наблюдаваме.


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...