Неделя, 05 Юли 2020
30
май
1
 

С 50% увеличават парите за спешни пациенти

Целта е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за преминал и отчетен пациент

Четвъртък, 30 Май 2019 | 11:06:01 Надежда Ненова
1

С близо 50% се увеличава стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща за преминали и отчетени пациенти със спешни състояния, преминали през спешни отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение. Това става ясно от проек

С близо 50% се увеличава стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща за преминали и отчетени пациенти със спешни състояния, преминали през спешни отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение. Това става ясно от проекта на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, публикуван на сайта на Министерството за обществено обсъждане.

Досега МЗ плащаше за преминали и отчетени спешни пациенти 30 лв., а с изменението на Наредбата е предвидено да се плащат по 44 лв. на преминал пациент.

Предвижда се допълнителните средства

да бъдат разпределени между 43 лечебни заведения

за болнична помощ. От тях 8 болници със 100 на сто държавна собственост и 26 болници с над 50 на сто държавно участие в капитала. Това са лечебните заведения, сключили договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочените дейности, става ясно от мотивите на министъра към проекта.

Увеличение има и на стойностите на медицинските дейности, касаещи лечение на пациенти с активна туберкулоза, обхващане на контактни на пациенти с туберкулоза, лица с латентна туберкулозна инфекция и суспектните за туберкулоза лица, амбулаторно проследяване (диспансеризация) на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с неспецифични белодробни заболявания.

Така сумата, плащана за леглоден лечение без мултилекарствена резистентност в клиники/ отделения с III ниво на компетентност се увеличава от 53 на 68 лв., за леглоден лечение в клиники/ отделения с II ниво на компетентност – от 43 на 58 лв., а за леглоден лечение с мултилекарствена резистентност в клиники/отделения с III ниво на компетентност – от 58 на 73 лв.

За извършен и отчетен преглед ежемесечно за пациенти с поставена диагноза

„латентна туберкулозна инфекция“ вече ще се плаща 20 лв., а не 17 лв.

Цената на прегледа на диспансеризирани пациенти с туберкулоза се увеличава от 35 лв. на 40 лв., за ежедневно провеждане на пряко наблюдавано лечение и проследяване на пациент с активна туберкулоза – от 4 на 6 лв., за ежемесечно провеждане на лечение и проследяване в амбулаторни условия на пациент с активна туберкулоза – от 55 на 60 лв., а за продължително лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза – от 28 на 34 лв.

Средствата за дейността са разпределени за 28 лечебни заведения, от които 10 специализирани болници за активно лечение на пнемвофтизиатрични заболявания и пнемвофтизиатрични отделения към държавни и общински болници на база леглоден.

Увеличени са и стойностите на медицинските дейности, касаещи лечение на пациенти с психични заболявания на стационарно лечение с непрекъснат 24- часов престой, вкл. за дейности по рехабилитация чрез трудотерапия; спешно стационарно лечение до 24 часа на пациенти с психични заболявания с висок риск, спешни състояния и изразена психомоторна възбуда, които не се хоспитализират в същото лечебно заведение и дневно стационарно лечение на пациенти с психични заболявания.

Така леглоден в структура с III-то ниво на компетентност вече ще се плаща по 46 лв., вместо досегашните 40, във II-ро ниво на компетентност – 42 лв. вместо 36 лв., а в I-во ниво на компетентност  - увеличението е от 30 на 35 лв.

Средствата за дейността се разпределят за 12 центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници на база проведен леглоден лечение.

В мотивите на министъра е записано, че за целите на преразпределението на допълнително предоставените финансови средства по бюджета на министерството за субсидирани дейности е разгледана информацията от лечебните заведения за осъществените дейности в рамките на първия период от действието на договорите за субсидиране, сключени през 2019 г. Разгледани са и постъпилите в рамките на общественото обсъждане на проекта на Наредба № 3 предложения относно

стойността на субсидиране по отделните дейности

(тогава отхвърлени поради липса на конкретика и обосновка на формирането им и поради липса на средства по бюджета на Министерството на здравеопазването).

„Установена е трайна тенденция на увеличение на разходите, в т.ч. разходите за персонал, разходите за лекарствени продукти и медикаменти, както и оперативните разходи. Това от своя страна води до нарастване на стойността на един преминал болен, средния разход на едно легло и средния разход на леглоден. Наблюдава се тенденция на нарастване на използваемостта на легловия фонд“, пише в мотивите към проекта.

„На тази база са определени нивата на увеличение на субсидирането за дейностите, за които установените тенденции са най-силно изразени. Целта е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за преминал и отчетен пациент, поради тенденция за формиране на разлика между субсидията, която се предоставя и реално извършените разходи от лечебните заведения“, пише още в мотивите.

Пълният текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*X4v

провинциален лекар 11.06.2019 06:31:47

Изглежда разходите растат само в държавните болници! Общинските болници, които са всъщност единствената алтернатива на хората в тези райони по отношение на спешната помощ, са с постоянни разходи от 2000 г насам, според МЗ. Такава дискриминация на населението много напомня близкото минало. Всъщност доста, а и все повече неща ми напомнят близкото минало.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията
05.07.2020 10:03:49 Невена Попова

Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията

Д-р Васил Трайков завършва медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. След дипломирането с ...

180 са новозаразените с COVID-19
05.07.2020 08:41:02

180 са новозаразените с COVID-19

180 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...