!
Четвъртък, 07 Декември 2023
20
дек
12
 

Д-р Венцислав Грозев за надлимитната дейност:

Такъв нонсенс аз не знам да съществува някъде в света

Сряда, 20 Декември 2017 | 11:42:12
12

10 общински болници са застрашени от фалит, а общо всичките 31 лечебни заведения, членуващи в Сдружението на общинските болници, имат 21 млн. задължения, от които 10-11 млн. лв. са в просрочие. Това обявиха преди дни от Сдружентието. "От тези 11 млн. л

10 общински болници са застрашени от фалит, а общо всичките 31 лечебни заведения, членуващи в Сдружението на общинските болници, имат 21 млн. задължения, от които 10-11 млн. лв. са в просрочие. Това обявиха преди дни от Сдружентието. "От тези 11 млн. лв. в просрочие, 5 млн. се дължат от т.нар. надлимитна дейност. С други думи 50% от задълженията в просрочията се дължат от НЗОК като незаплатена дейност на моите колеги. Що за цинизъм е това? Как така?“, коментира данните председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред bTV.

„Ако същото това нещо го екстраполирате в областните и в университетските болници, които са с повече милиони задължения, и частни има такива, които са си свършили работата, на какво прилича това нещо? За тази година са 46.2 млн. в дейност и около 2 млн. и 200-300 хил. е в медицински изделия. Медицински изделия, които са приложени, те са поставени на пациентите – това са съдови протези, ставни протези и най-различни други такива, които се налага да се поставят при лечението на даден вид заболяване, имам предвид предимно хирургични, разбира се“, допълни д-р Грозев.

По думите му след разговор с министър Ананиев и управителя на Здравната каса е станало ясно, че за тях такъв проблем не съществува. „Това е положението. Най-вероятно няма да бъдат платени тази година. С кой широк поглед към оздравяване на здравната система и на нейното реформаторство не мога да разбера“, допълни д-р Грозев.

"Тази надлимитна дейност, която е... има един термин – отчетена, но незаплатена. Такъв нонсенс аз не знам да съществува някъде в света – да извърша някаква работа, но виждате ли, вие с добро чувство и с топли очи ми казвате: не, просто извинявай, ама няма как да ти я платя" каза още председателят на БЛС.

Д-р Грозев коментира и решението за отхвърляне на мораториума върху лекарствата, но оставането на забраната за нови дейности. „За онкологичните лекарства нека да няма мораториум. Не е само терапия обаче начина, по който трябва да се взима – дали ще бъде венозно, или ще бъде през устата лекарственото средство. Обикновено терапията е комплексна на онкологичните заболявания. Тя е хирургия, лъчетерапия и химиотерапия, с други думи лекарства под една или друга форма приложени. Ако има дейност, нова, в лъчетерапията или в хирургично отношение, която да подпомогне лекарствената терапия или лекарствената терапия да подпомогне новата дейност във връзка и с иновативните лекарствени средства, то тази дейност не може да бъде извършена през 2018-та. Обикновено притежателят на нова дейност – било то болница или персонал, наш колега – е носител на тази нова дейност, то той ако е бил в болница Х и отиде в болница Y, тази втора болница не би могла да сключи договор с НЗОК, а болницата, от която той е излязъл притежава разрешителното, но няма да може да извършва, защото колегата го няма. Кому е необходимо това да се случва, защо? И как може, тук малко излиза като мащехата, моето и чуждото, така ли е? Здравеопазването не е притежание на никого. Здравеопазването е надпартийно и общонационална ценност. И хората, които работят в него, са общонационална ценност“, отсече д-р Грозев.

„148 млн. е цялото завишение в болнична помощ за дейности, като увеличение на бюджета, но нямам представа, не мога да кажа точно какви милиони щяха да влязат, но щяхме да влезем в тези 148 млн. Ние сме поели този ангажимент, и както миналата година, така и тази седим на него. И ако се бяха вслушали управляващите в предложенията ни още от юли месец, най-вероятно нямаше да се стигне нито до мораториум за лекарства, нито до мораториум за нови дейности. И нямаше да има актуализация на бюджета“, допълни д-р Венцислав Грозев.

Той заяви и че БЛС е в очакване на началото на преговорите за новия рамков договор, въпреки голямото забавяне. „Ние сме отправили нашите искания както към този състав, така и на предходния. Преговорите можеха да стартират между 15-ти и 20-ти октомври, но видяхте какво се случи. Само че това за мене не е извинителна причина. Никой не е виновен, че някой отнякъде нещо е допускал, сега се виждат нещата какво става, натрупаните проблеми изведнъж ни заливат, въпреки нашите предупреждения от години наред, и в следващия момент, виждате ли, за 2018-та година ще блокираме договорния процес, това ли е целта?“, попита д-р Грозев.  

„От октомври месец над 4 или 5 са писмата с готови предложения, с около 50 стр. текст върху Наредба 2, върху наредбата за диспансеризация, колегите ни експерти като общопрактикуващи лекари, колегите ни експерти от болнична помощ, имам предвид бордовете по специалности. Всичко това е систематизирано и изпратено. И седи и чакаме на някой да му дойде на ум, че трябва да стартираме преговори, които, пак казвам, вече са доста, доста закъснели“, каза д-р Грозев.

"По силата на Закона за здравното осигуряване, на 28-ми февруари ние трябва да подпишем или не подпишем рамков договор. Ето, представете си в каква ситуация се намираме в момента. След два дена е Коледа. Ние реално погледнато, ако тръгнем да заработим в рамков договор, реално нещата са 2-3 януари. От 2-3 януари нямаме и 40 дни работни, в които да седнем и да водим преговорен процес. Преговорен процес, който ще определи съдбата на здравната ни система за 18-а година. Но тя не определя толкова съдбата на здравната ни система, тя определя съдбата на български лекари, сестри и най-вече на българските пациенти. И затова е виновен БЛС? И трябва да си посипваме главата с пепел? Няма да стане това“, отсече още тойКоментари по темата

Правила на форума за коментари
$MZk

лекар 28.12.2017 09:19:50

Грозев и Райчинов закопаха БЛС

999 21.12.2017 08:50:24

Що не вземете да свикате събора по-рано и да дадете възможност на нов УС, с ясен нов мандат да започне преговорите. Добре е да видим какво са предложили бордовете по специалности и какви позиции ще отстояват преговарящите. Отговорността на УС не може да се крие зад бордовете, защото те нямат никаква представителност, освен за специалностите с 50-100 лекари в цялата страна. С поведението си до тук не убеждавате никого, че знаете какво да правите. Водени от вас, преговорите създават сериозни рискове за новия НРД.

злати 21.12.2017 02:27:50

елате в кюстендил да видите как се пазарува от аптеката на жената на шефа на болницата медицински изделия.попитайте на кой дават процент та да не ги хване ИАМОто

Информиран 21.12.2017 00:49:21

Кой е В.Г? Къде работи щерка му? Каква е връзката на шефката на щерката с втория в ПП Г--Б??? Ха-ха-ха. Наивници. Как да защитава лекарите като иновативните лекарства трябва да се продават?

Патриот-майтапчия 20.12.2017 19:19:55

"Млади хора, останете в България – камъкът си тежи на мястото!" Вервайте, вервайте...вервайте още на доносници и червено-кафяви фатмаци!

Гост 20.12.2017 19:15:31

От утре отивайте в магазина и на бензиностанциите на Златю Валев, пазарувайте и наливайте догоре бензин и като ви поискат да платите с невинен поглед ги пращайте при бузестия кадесар да си оправят сметките с него!

Гост 20.12.2017 16:36:42

Болниците се прекараха с мисълта,че някой ще им плати труда със зор ама ще ги плати както предишни години. Да ,ама не , онова леке Москов така извъртя нещата последните 2 години, че всички комуняги могат да му завидят на гениалноста в гадостта така да направиш административно нещата ,че да ти работят безплатно и да не плащаш. Не само не беше остойностен труда, не само ня бяха актуализирани плащанията по медицинските дейности, ами намериха начин да формулират отвратителното поятие надлимитна дейност . ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ при това , не за берачи на краставици. Браво другарки и другари пед ераси червени. А 2017 да е урок на всички - надлимитната медицинска дейност ТРЯБВА ДА Е КЕШ и нищо друго освен кеш плащания взети от пациента след като държавното прасе НЗОК не ще да плаща труда.

празни приказки 20.12.2017 16:36:39

"екстраполиране в областните и в университетските болници" на финансовото състояние на общинските болници е несъстоятелно. Общинските болници осъществяват не много на брой дейности (повечето от тях едвам "закачат" 2-ро ниво на компетентност по някоя специалност), повечето от които с по-ниски единични стойности и същевременно не получават "субсидиране" от държавата - било то за апаратура, било за интензивно лечение (нали си давате сметка, че към всяка хирургия, била тя и с първо ниво има интензивно, но финансиране по клинични процедури сключват само големите структури със спешно и с диализа). При областните и университетските определено доброто финансово състояние и наличието на просрочени вземания са в зависимост от мениджмънта... Повече подробности на среща в хоремага

999 20.12.2017 14:49:18

Защо БЛС не излез със тановище по предъвкваните мораториуми? Нали притежава целия експертен потенциал на съсловието. На каква подкрепа разчита УС, след като не предприема никакви действия и не заявява ясни позиции. Това за надлимитната дейност го знаем, но има ли потенциал този УС да наложи волята си над управляващите по този въпрос? Когато загубиш доверието на членовете си, не може да очакваш институциите да те приемат на сериозно, защото властта знае дали някой стои зад теб или не.

Док 20.12.2017 14:03:07

Извинявай,ама кога свършва театъра? Таз пиеса я гледаме редовно и ни става скучно вече.

срещу 20.12.2017 13:10:49

само констатации,Грозев, заучени цифри. Къде спа до сега БЛС? Ако можеш да изредиш поне 3 конкретни неща,които вие направихте, за да не случи това - ще ти кажа евала Но конкретни - не само приказки! Обаче няма как, вие предадохте изцяло интересите на съсловието.За разлика от собствените си интереси, тях добре ги защитавате, особено онова недоразумение от Варна дето чувам даже,че и защита прави при Цеко Воденичаров, слагача на всички времена и правителства. Да сте живи и драви за Коледа,ти ще си прибереш 5-те бона, другите по 3-4 , а нас кучетата ни яли....жалък си.Ама то има видов ден,нали знаеш!!!!

Гост 20.12.2017 12:04:35

Ако болниците имаха 500 милиона надлимитна дейност - това щеше 100 % от техните задължения . А хахаха ...... пълно недоразумение . Еквилибристиката ни идва в повече .


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...