!
Четвъртък, 28 Март 2024
11
февр
1
 

Тежки спорове в здравната комисия за имуноглобулините

Четвъртък, 11 Февруари 2021 | 15:04:50 Надежда Ненова
1

НЗОК е против изключването на имуноглобулините от обхвата на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Това стана ясно по време на обсъждането на първо четене в парламентарната здравна комисия на проекта за промяната в Закона за здрав

НЗОК е против изключването на имуноглобулините от обхвата на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Това стана ясно по време на обсъждането на първо четене в парламентарната здравна комисия на проекта за промяната в Закона за здравното осигуряване.

Със законопроекта се предлага по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на Механизма. Според вносителя д-р Даниела Дариткова при пациенти с първични имунни дефицити и дефицит на имуноглобулини, заместителната терапия със субкутанен или интравенозен имуноглобулин е животоспасяваща. В условията на епидемията, причинена от коронавирусната инфекция SARS-CoV-2, рискът за настъпване на усложнения, по-тежко протичане на заболяването и дори летален изход при тези пациенти е по-висок, смята д-р Дариткова. По думите й посочените лекарствени продукти се прилагат и при лица с онкологични заболявания, с хематологични, автоимунни и септични заболявания.

„Съгласно Механизма притежателите на разрешения за употреба на тези лекарствени продукти са задължени да възстановяват на НЗОК надлимитните разходи за тях. С оглед на това, че цените на лекарствените продукти от човешка плазма или от човешка кръв - имуноглобулини са най-ниските в Европа, при прилагането на механизма, цените на тези продукти ще паднат под разходите за производството им и за производителите оставането им на българския пазар

е с тенденция на неатрактивност и икономическа неизгодност“,

аргументира предложението д-р Дариткова.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев изрази категорично несъгласие с предложението. „Предложението е необосновано и би породило неясноти, спорове и проблеми при прилагането на механизма за останалите лекарствени продукти. От друга страна, временното изключване на плазмените имуноглобулини от приложното поле на механизма носи потенциал от несправедливо увеличаване на финансовата тежест при прилагането му за останалите притежатели на разрешения за употреба в съответните основни групи лекарствени продукти“, категоричен беше той.

„Принципно

не подкрепяме законодателен подход на изключване на едни или други групи лекарствени продукти,

заплащани от НЗОК, от приложното поле на механизма. Подобен подход би нарушил философията и принципите на самия механизъм, а именно споделяне на риска от преразход на бюджета на НЗОК между всички притежатели на разрешения за употреба и пропорционално тяхно участие във възстановяване на превишените средства съобразно разходите на НЗОК за собствените им лекарствени продукти. Компрометира се и целта на въвеждане на механизма в ЗЗО като финансова мярка с цел спазване на бюджетна дисциплина и фискална стабилност“, подчерта още проф. Салчев.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обаче заяви, че МЗ изразява принципна подкрепа по законопроекта, тъй като от страна ще позволи да се гарантира достъпът на нуждаещите се пациенти до животоподдържаща терапия, а от друга - да се анализират процесите, свързани с мерките за недопускане увеличение на разходите за лекарствени продукти, заплащани от НЗОК извън законово определения бюджет, като при необходимост те биха могли да бъдат оптимизирани.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев припомни, че асоциацията многократно е заявявала, че изискването цените на производител да са не по- високи от най-ниската цена за същия лекарствен продукт в определен брой референтни държави и изискването за минимум 10% отстъпка към НЗОК за продуктите, които са сами в група, може да доведе до

формиране на ефективна цена на доставка за определени продукти, която е отрицателна величина

„Списъкът на лекарствените продукти, за които подобно развитие е възможно, далеч не се изчерпва с лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв - имуноглобулини. Въпреки неоспоримите дефекти на системата на ценообразуване, отстъпки и компенсации за лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, категорично възразяваме срещу предложението определени лекарствени продукти да бъдат изключени от приложното поле на механизма в рамките на текущата бюджетна година“, каза той.  По думите му сигурността на лекарственото снабдяване в България до голяма степен зависи от гарантирането на правната сигурност, която дава възможност фармацевтичните компании да планират дейността си в страната.

Д-р Евгени Тасовски от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) заяви, че Механизмът е един

спорен, до голяма степен необективен и несправедлив бюджетен инструмент,

свързан с много неясноти относно правилата му и тяхното приложение, който и до момента не подлежи на контрол и не дава възможност за възражения от страна на притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти. „Административната форма на натиск от страна на НЗОК към производителите и доставчиците на лекарства, каквато е и Механизмът, е в разрез с принципите на съвременната правова държава, особено ако не съществува наистина ефективен контрол и прозрачност при прилагането му“, каза той.

„Разчетите на разходите за лекарства по бюджетите на НЗОК за 2020 и 2021 г, са изготвени на исторически принцип и не отговарят на действителните разходи за настоящата структура на заболеваемостта, промененото потребление на различните групи лекарства, което води до неточно изчисление на средствата за възстановяване. Тази практика поражда напрежение в индустрията и създава усещането за непропорционално разпределяне на тежестта на разходите за лекарствените продукти между НЗОК и притежателите на разрешения за употреба“, каза още д-р Тасовски.

Той припомни, че БГФармА многократно е настоявала за изключване на генеричните и биоподобните лекарствени продукти от прилагане на Механизма, защото те се включват в Позитивния лекарствен списък с

намаляване на цените съответно с 30% и 20% и формират най-ниската референтна стойност

в съответните групи, което води до общо намаляване на разходите на НЗОК за лекарствени продукти. „Това становище и до момента не е взето предвид от органите на управление на НЗОК, а писменото предложение на доц. д-р Лъчезар Иванов и група народни представители за изключване на генеричните медикаменти от Механизма бе осуетено от становището на НЗОК и мълчанието от страна на Министерството на здравеопазването при обсъждането и приемането на гореспоменатия ЗИД на ЗЛПХМ“, заяви д-р Тасовски. Според него всички аргументи, изложени в мотивите към разглеждания законопроект, в подкрепа на отпадане на механизма за имуноглобулините, с пълна сила важат и за генеричните лекарствени продукти, които са в основата на домашното и болнично лечение на редица заболявания.

Българската асоциация за закрила на пациентите (БАПЗ) категорично подкрепя изключването на имуноглобулините от Механизма за периода на извънредната обстановка.

„Проф. Салчев е напълно прав, че има български производител на имуноглобулини и тези лекарствени продукти няма опасност да изчезнат от пазара. Бихме подкрепили предложението, ако то е мотивирано, защитено и да защитава интереса на държавата, но категорично

не сме съгласни чуждите производители да бъдат поставяни в привилигеровано положение“,

каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Според социалиста доц. Георги Йорданов в условията на COVID можем да си позволим такова изключение, но трябва да се прецени дали това няма да се отрази на приходната и съответно на разходната част на бюджета на Касата.

Промените в Закона за здравното осигуряване ще бъдат гласувани утре в парламентарна зала.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ejev

Лекар 12.02.2021 04:46:44

Най-накрая Боко с неговата безмерна мъдрост ще се намеси и ще реши спора.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...