Петък, 24 Май 2024
02
авг
1
 

Председателят на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева:

Тестът за проф. Плочев ще са клиничните пътеки

И в цените, и в алгоритмите им има лобизъм

Сряда, 02 Август 2017 | 14:20:16 Полина Тодорова
1

Д-р Савчева, какви са впечатленията Ви от представената от проф. Камен Плочев визия за управление на НЗОК? На първо място искам  да кажа, че ако сме нормално мислещи хора и сме загрижени за системата, би трябвало да дадем

Д-р Савчева, какви са впечатленията Ви от представената от проф. Камен Плочев визия за управление на НЗОК?

На първо място искам  да кажа, че ако сме нормално мислещи хора и сме загрижени за системата, би трябвало да дадем срок от време на един човек, който отива на ново работно място и то свързано с толкова много отговорности. Само така ще можем да видим и действията след прокламираните желания и намерения. Има неща, които определено ми харесват като намерения, има и други, които ми звучат много добре, но дори не мога да си помисля, че биха се реализирали, защото знам, че за тях се изисква много време и не зависят само от лични желания и намерения.

Кои са конкретните неща сред набелязаните от него, които одобрявате?

По отношение на лекарствата и най-вече идеите му, свързани с прогенеричната политика – разбира се, че това е добро намерение. По отношение на заявеното намерение да има много строга и рестриктивна политика спрямо лечебните заведения, ще отбележа, че ние винаги сме били подложени на контрол. Ще дам пример и с нашата болница, в която има и онкология – с по-късното заплащане на медикаментите, контролът е ежемесечен, така че това не е нещо, което може да ни притесни.

В представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия проф. Плочев обаче не спести критики и към болничните директори, като ги оприличи  на малки деца, които „плачат за пари“ с чести писма към Надзорния съвет на НЗОК.

Това е нещо, което ме притесни. Ако правилата се променят на три месеца и има неща, с които един директор не е съгласен, няма сила, която да го спре да пише до Надзорния съвет. Има и нещо друго – аз съм изпълнителен директор вече осем години и до този момент официален отговор от Надзорния съвет не съм получавала. Все пак те са институция. В същото време отговорностите на проф. Плочев са прекалено големи, а персоналните му възможности за действия и реакции са много малко. От позицията на опита, който имам, мисля, че каквито и да са действията на проф. Плочев, позитивите от един такъв пост ще са малко, а негативите  - много. Така че аз мога само да стисна ръка на проф. Плочев за куража и смелостта, защото мисля, че все по-малко ще бъдат хората с опит, ерудиция и възможности, които ще оставят пряката си работа на лекари, за да се занимават с управление, било на лечебни заведения или на институции.

Проф. Плочев обяви своеобразна война на лобизма в системата, както и преразглеждане на клиничните пътеки, за което ще разчита на експертни бордове. Ще се справи ли в тази битка според Вас?

Аз като началник на детско отделение, като председател на сдружението на областните болници, като човек с доста дълга професионална биография, във времето съм участвала в изработването на някои алгоритми. На практика и сега е така – те са направени от най-уважаваните специалисти, но цените на клиничните пътеки и алгоритмите на клиничните пътеки са пълни с лобизъм. И ако проф. Плочев иска да се справи с лобизма, това ще бъде тестът към него – да се справи първо с клиничните пътеки. Някои от клиничните пътеки са написани така, че да се изпълняват в клиниката на този, който е имал решаващата роля в създаването им, а всички останали да се чудим, когато дойде пациент в животозастрашаващо състояние и не отговаряме на стандарта и нямаме договор по тази клинична пътека, какво трябва да направим – да оставим болният да умре по време на път или да се погрижим за него, защото имаме човешкия ресурс, необходимата апаратура и необходимите медикаменти. Това е нещо, което е изключително важно. Хубавите неща в здравеопазването трябва да се случват много бързо, защото колегите вече са крайно демотивирани – при нас средствата са крайно недостатъчни и ми се струва, че ако отлагаме каквото и да е било за утре, за следващата година, това би било фатално за всички болници.

Успешна ли ще е формулата на екип начело на здравеопазването у нас, в който влизат лекари от една и съща болница – в случая ВМА?

Окуражаващото в случая е, че проф. Плочев и здравният министър проф. Петров произхождат от едно лечебно заведение, което значи, че досега са работили в екип и се надявам това да продължи, защото до момента сме били свидетели на воюващ срещу шеф на касата министър или обратното, тоест на неразбирателство - по скрит или явен начин. За мен фактите, че проф. Плочев е уважаван учен с впечатляваща професионална кариера и човек, който е добре познат от проф. Петров и той му се е доверил, са окуражаващи. Във всеки случай, аз му пожелавам да изкара един мандат, защото ние не можем да съдим човек по едно действие и за работата му само през един месец или една година. Във всеки случай само заради професионалната му безупречна биография трябва да му гласуваме доверие и да го оставим да свърши това, което е намислил.

Ще настоявате ли за среща с проф. Плочев, на която да представите проблемите на областните болници?

При всички случаи ще искаме среща с него, но преди това мисля, че е добре да му дадем време да влезе в институцията и да се запознае отблизо със ситуацията в нея. Най-вероятно добър вариант би било тази среща да случи през септември. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9FD7

Лекар 17.08.2017 09:46:28

Това "светило" в медицината, което е интервюирано, ме плаши с некомпетентността си.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...