Петък, 14 Август 2020
09
март
51
 

Д-р Илко Семерджиев за предложението споразумение от медсестрите:

Това е „реформата“ на БСП – разрушителна за държавата и за настоящият ни статус на страна-членка на ЕС

Понеделник, 09 Март 2020 | 09:25:40
51

Бившият здравен минситър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев коментира споразумението, което барикадиралите се медицински специалисти в бившия Партиен дом предложиха на Правителството да подпише, но бе отхвърлено. Ето целият коментар, публикуван

Бившият здравен минситър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев коментира споразумението, което барикадиралите се медицински специалисти в бившия Партиен дом предложиха на Правителството да подпише, но бе отхвърлено.

Ето целият коментар, публикуван във фейсбук:

 Кратък коментар на СПОРАЗУМЕНИЕ-то, което Мая Манолова предложи на правителството от името на петте медицински сестри окупирали сградата на Народно събрание_2

 От няколко години БСП и лично г-жа Корнелия Нинова повтарят един и същ рефрен по отношение на лекарите – „вън търговците от здравеопазването“. Този „вирус“ насаждат навсякъде, а г-жа Мая Манолова от самото начало на похода си към властта го взе на въоръжение, "зарази" с него въпросните пет медицински сестри и опита да принуди правителството да подпише споразумение с тях, в което се изисква „Премахване на търговските дружества“ (т. 5). Ангажиментът на окупиралите сградата на Народно събрание_2 се изчерпва единствено с това „да напуснат зала №130 в Народното събрание след подписване на настоящото споразумение“.

 Широката публика, заблудена от уж синдикалното искане за повишаване на „стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи в размер на 2 /две/ минимални работни заплати“ така и не отчете факта, че въпросните госпожи не са национално представителен синдикат и нямат правото да поставят такива ултиматуми на правителството, при това извън законоустановения ред. Заваляха призиви – вдигнете им заплатите, с което манипулацията набра скорост, а "каузата" бе представена за приемлива от всички.

 Истинската цел на занятието обаче бе друга и шоуто с окупацията и подскачането по первазите на прозорците имаше задачата да афектира обществото, и под натиск да се подпише между другото и т. 5 - „Премахване на търговските дружества“. Точно това е политическото искане, което може да събори правителството чрез разрушаване на здравната система.

 Прицелът на БСП в случая е точен, макар и зловещ – Търговският закон дава икономическата свобода на всяка пазарна икономика, а българската поне нормативно вече е такава. БСП всъщност предлага да се върнем в социализма, но не в онзи, под егидата на СССР, а в размитата хибридна зависимост, в която пребивава например Сърбия под геополитическото управление на Русия извън ЕС. БСП и Мая Манолова отлично знаят, че връщането на цялото здравеопазване към модела "Семашко" ще разстрои тотално здравеопазването защото, ако болниците регистрирани като юридически лица по ТЗ са само 315, то в извънболничния сектор те са над 15 000. Ликвидацията им, ако беше прието това споразумение, щеше да продължи с години, ренационализацията ще изгони лекарите в чужбина, а ведомствения характер на здравната инфраструктура ще направи здравното осигуряване и НЗОК излишни.

 Това е „реформата“ на БСП – разрушителна за държавата и за настоящият ни статус на страна-членка на ЕС. Колкото до обвинението, че здравната система търгувала със здравето – то е абсолютно манипулативно. Казвал съм го и преди – стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на ТЗ, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални. По темата може да се пише много, но ще спра до тук.

 В заключение – г-жа Мая Манолова и БСП употребиха т.н. „медицински сестри“ като проксита в името на разрушителните си политически си амбиции и обществото би трябвало да разбира това. В противен случай ще страда и то много. Ажиотажите им покрай еврото, падането на санкциите относно Русия, които наскоро предложиха в НС, русофилските изстъпления и пр. обслужват същата цел и голямата картина следва да се вижда макар, че здравеопазването е само малка част от нея. Атаката е мащабна, а инструментализирането точно на здравеопазването е зловещо.

 А иначе и аз съм за увеличаването на заплатите на медицинските сестри и въобще има ли някой, който не е?Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JUWX

futurehealth 20.04.2020 10:41:48

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Да,наистина! 19.04.2020 18:16:18

Докога ще виждаме най-напред това? Не е ли крайно време вече да махнете статията с този образ?!

Гост 22.03.2020 09:31:45

Знае ли някой, кой е Министъра, разрушил клиниката на Олег Хинков?

Гост 24.03.2020 21:15:17

Гайдарски

Гост 22.03.2020 18:45:26

Май е Виткова.

Гост 11.03.2020 13:39:50

crocodile 09.03.2020 19:27:27 Това с честото използване на израза "ватници" в изказа ви си е направо натрапчивост и израз на омраза! От 10 години работя в Западна Европа като Oberarzt и мога да посоча следното: всички здравни системи в Евросъюза са социално ориентирани, състрадание и грижа за пациента на всички нива. Здравната система на Албиона е комунистическа - пациента не плаща е едно пени в болницата. В Германия и Австрия има вискои здравни осигуровки, но доплащането е само ако искаш да те лекува професор или да не чакаш. В България се вихри див капитализъм, където пациента ако няма пари да си плати умира! Колко пъти и да го обясня на мои колеги на Запад, не могат да проумеят че подобна здравна система съществува в България! Като прибавим и факта, че 15-20% от българските лекари вземат 3 до 5 пъти повече пари / официално или под масата/ от своите колеги в Германия или Англия, плащат само 10% ДОД и не могат реално да докажат откъде са парите за колите им, картинката става гротескна! И това го направиха именно хора като Семерджиев!

Саманта 14.03.2020 09:38:52

Глупости...Защо тогава, като сме толкоз добре уредени лекарите в "капиталистическа" България, всеки който може да си позволи - заминава без грам съжаление да работи в "социалистическите" системи на Западна Европа и Острова? Колкото до данъците, лекарите на трудов договор плащат като всички останали хора и данъчната тежест в България е съвсем съпоставима с тази в другите европейски страни, друг е въпросът, че непреките данъци са повече от преките. Така, че "логиката" ви издиша, като покосена от коронавирус ....;-)) Ама това, ватниците се познавате не по ватенката...по акъла!

Гост 10.03.2020 02:12:10

Някой ще ме осветли ли какви са отношенията на този сатовчански левент с красавицата социален министър на Бохо?

до Гост 19.04.2020 18:17:28

Сатовчанският левент докога ще му гледаме противната муцуна???

Гост 10.03.2020 16:56:44

Много нежни

Elf 10.03.2020 09:34:24

Mhm, i koi sa prikritite pecalbi na koi politici zad ,,targovskite bardaci,,narecheni koi znae zasht,,bolnici,,?

Лекар 09.03.2020 23:24:23

Фармамафията Глупако!!! Там е заровено кучето!!! Те финансират основно Корнелия и Мая !!!

Гост 09.03.2020 18:07:11

От този човек можете само да се учите.

Гост 09.03.2020 18:57:13

На измами и високомерно поведение - ДА

Гост 09.03.2020 19:42:48

На его и егоизъм - категорично да. Един от най-самовлюбените герои на новото време

Гост 10.03.2020 13:16:51

Учете се и как се купува фалшива диплома за здравен мениджмънт, а пък после удобно пропускаш да узакониш регистър на осигурените лица, въртиш си далавери с ДОМ "Здраве" и бизнес-аутсорсване ---> https://www.burgaslargo.com/displaynewsbg/3848

Един малоумник 10.03.2020 08:10:43

Тоя лаф за високата топка си е Илков. По-горе пише защо

Малоумнициии 09.03.2020 22:49:55

Висока топка е той, а на вас гроздето ви е кисело, посредственици.

Гост 09.03.2020 16:36:33

Логиката болниците като търговски дружества беше проста: който работи повече и по-качествено, получава повече пари. Обратно, който работи по-малко и некачествено, постепенно фалира. Какво се получава на практика? И да работиш повече, имаш лимит (т.е. няма как да растеш). От друга страна, и малко да работиш не фалираш (не те закриват), защото си единствената болница в региона и никой не смее да те пипне. В този тюрлю-гювеч подправките са частните болници, които си разкриват каквито им е изгодно отделения, приемат който си подберат и работят по каквито си искат клинични пътеки. Така че в момента системата е нещо като "капиталистически Семашко" - уж пазарна, ама с лимити; уж с равнопоставеност между държавни, общински и частни болници пред НЗОК, ама с неравнопоставени функции.

До Малоумницииииии 19.04.2020 18:19:28

Нарцис Брадат! Повярвал си на себе си, ама лошото е, че другите не ти вярват и те имат за нищо и никакво! Пукай се от яд! Не ти щем гроздето, като ти знаем лозето!!!

До Гост 10.03.2020 21:47:04

Много точно казано!!! Комплименти!

Гост 10.03.2020 00:55:31

Пълни глупости, в държавните болници се наливат тонове пари, а източника на финансиране е един и същ, има държавни болници които получават средства от няколко министерства, освен от касата, получават от общините средства за здравно неосигурени!!! Кой дава пари на частните болници за апаратура, ремонти и т.н, коя община плаща на частна болница за здравно неосигурени пациенти ? Що се отнася до общинските, въпреки не толкова се дават пари за да не потъват и да продължават да работят, независимо че в много общински болници не правят нищо по цял ден- кафета и цигари. Частното не е изгодно няма обществени поръчки, изисква отговорност към пациентите ? Дайте да направим една справка на колко при купуват консумативи и лекарства в държавните и частните болници, каква е разликата в цената при закупуваме на апаратура, а за ремонтите да не говорим !!!

До Лъжлив Гост 10.03.2020 21:53:44

Какви тонове пари се наливат в държавните болници, бе Смешко? Всички се финансираме от НЗОК. Всички сме така наречени търговски дружества. Ти луд ли си, пиян ли си, или си друсан? От никъде не идват пари, освен от изработените клинични пътеки, само че общинските и държавните болници имат строги лимити, а частните нямат чак толкова строги лимити и затова благоденстват. Как да не правят нищо в общинските болници, бе Хахо? Лъжец долнопробен! А за другото... навсякъде има цигари, курвалъци - хайде, в един цирк играем, бе Отвортко, та си знаем номерата! Лъжеш като дърт ром! Така наречените държавни, умишлено се водят към фалит, за да благоденстват негодници като теб!

Гост 10.03.2020 08:16:51

Койчо, че преди да влезеш в кабинет на частната, минаваш задължително през касата. Ако си осигурен - плащаш също, ако не си - два варианта. 1. Имаш пари - плащаш и те започват, 2. Нямаш пари - къде вежливо, къде не - шут в задника и съвет да поемаш в държавната.

лекар 10.03.2020 17:54:15

Инвестирайте няколко милиона и след това работете безплатно!

лекар 10.03.2020 16:57:10

и това защо да е лошо?

Гост 09.03.2020 15:06:56

Ако , някой си мисли , че дори и БСП да има 2/3 мнозинство в Парламента, и даже да може да променя конституцията , че ще вземе да промени нещо в статута на болниците , значи вярва на детски приказки и дядо Коледа . Колкото и да са идиоти, нищо няма да смеят да променят . Просто ще унищожат здравеопазването и на другия ден ще паднат от власт. Няма да остане лекар да работи , само пенсионери , всичко друго или ще се изнесе или ще мине на кешови нелегални плащания .

Д-р Бойко Господинов 09.03.2020 14:17:27

Този господин що не вземе да се скрие?

Гост 09.03.2020 13:00:04

В резултат на реформата на Семерджиев България е на последно място по всички здравни показатели в ЕС, въпреки че за здраве у нас се дават сумарно над 9% от БВП, което е над средната стойност за ЕС. Толкоз за философските напъни на специалиста по всичкология. Доволни от него са единствено стоматолозите. Но това за сметка на отчайващия дентален статус на българите.

Истината 10.03.2020 00:50:44

Недейте да разпространявате фалшиви новини по последни данни на евростат, които бяха написани и тук България е на дъното по процент от БВП.

До измислената истина 10.03.2020 12:26:17

По процент на публичните средства е от последните, но пък по доплащания-официални и под масата е на първо. Та като се съберат, картинката излиза съвсем друга. Та измислена истино, лъжливите нови са при теб.

Гост 09.03.2020 15:09:01

Ако не беше реформата на Костов и Семерджиев, сега въобще нямаше да има здравеопазване .

Гост 09.03.2020 18:58:56

Добре, че бързо ги изметоха, защото нямаше да има ни едно инфекциозно отделение, ако бяха изкарали още един мандат.

Леле 09.03.2020 11:39:53

Баси, тва лекари ли сте дето пишете в този форум? Мязате ми на клошари.

друг стар доктор 09.03.2020 10:48:24

Искам да попитам лицето по-горе за това защо той като бе министър се пуснаха търговците в храма на медицината. Сигурно за да защити интересите на част от своите колеги зъболекарите но не иза да защити обществения интерес.

Гост 09.03.2020 12:30:39

Абе ватници поради 'защитата на обществените интереси' тоест на пролетарската кочина да не плаща за здравеопазване, та заради това хиляди лекари се изнесоха в чужбина и останахте само дъртите доктори комунисти. И утре иронията е ,че дори вие няма да имате здравно обслужване ,а ще си слагате урокатетрите сами, ако не сте чички от РЗИ с двете ръце в отзад . Глупави чугуни, Ако въобще сте доктори ,а не тролетарии , които не знаят как се живее с унизителни заплати за квалификацията която имаш

crocodile 09.03.2020 19:27:27

Това с честото използване на израза "ватници" в изказа ви си е направо натрапчивост и израз на омраза! От 10 години работя в Западна Европа като Oberarzt и мога да посоча следното: всички здравни системи в Евросъюза са социално ориентирани, състрадание и грижа за пациента на всички нива. Здравната система на Албиона е комунистическа - пациента не плаща е едно пени в болницата. В Германия и Австрия има вискои здравни осигуровки, но доплащането е само ако искаш да те лекува професор или да не чакаш. В България се вихри див капитализъм, където пациента ако няма пари да си плати умира! Колко пъти и да го обясня на мои колеги на Запад, не могат да проумеят че подобна здравна система съществува в България! Като прибавим и факта, че 15-20% от българските лекари вземат 3 до 5 пъти повече пари / официално или под масата/ от своите колеги в Германия или Англия, плащат само 10% ДОД и не могат реално да докажат откъде са парите за колите им, картинката става гротескна! И това го направиха именно хора като Семерджиев!

Гост 09.03.2020 20:30:10

Много точно написано! Жалко, че наглед интелигентен човек като Семерджиев, не може да проумее, че изпълнението на идеите му е типично ганьовско.

стар доктор 09.03.2020 10:44:05

Тези с епитетите и квалификациите срещу истината никога няма да спрят! Аз никога през живота си не съм гласувал за безочливите лъжци и пладнешки крадци от БСП и сие и никога няма и да гласувам, но също смятам че начина на протест на медицинските сестри за малко нестандартен. Въпреки това считам че голямата част от техните искания са напълно оправдани и изпълними. Абсурдни са твърденията на някои че ако болниците престанат да бъдат търговски дружества с право да формират печалба след като са скпючили договор с обществен фонд, това ще доведе до деструкция на системата. Такова нещо като болница=търговско дружество няма никъде другаде в Европа. Т нар „ частни болници“ в чужбина са на „фондации с нестопанска цел“, каквото и да означава това.

Пропаганда 10.03.2020 00:59:23

Абсолютна лъжа и пропаганда - навсякъде в чужбина болниците са търговски дружества, има много малко държави, при които някои болници са регистрирани като фондации.

Гост 09.03.2020 10:32:09

Премахване на всякави каси и неплащане на здравни осигуровки т.е. ако ти трябва лекар търсиш читав и плащаш !Тогава и отговорноста към личното здраве ще е по-голямата!

Да да 09.03.2020 10:14:10

Д-р Семерджиев и д-р Тодоров от Русе са компетентни по всяка тема и от всичко разбират. Да вземат да се спрат малко с изказванията.

БЛС-Въоръжено Крило 09.03.2020 10:13:08

връщането на цялото здравеопазване към модела "Семашко".. Комунетата всъщност ще ги познаете ,че непрекъснато внушават ,че това в момента не е Семашко.. Да не би прегледите на ОПЛ за които пациентът дори не плаща потребителска такса и НЗОК също не заплаща този преглед да не е КОМУНИЗЪМ. Да не би да някое комуне смята ,че да се плаща на тесен специалист някакви 18-20 лева е РЕАЛНА ЦЕНА на медицински преглед и не е КОМУНИЗЪМ ?!?!. Престанете с манипулациите ,че това не е Семашковия модел леко ударен с баданарката .Кого лъжете ? Тези ,които са избягали от Семашко ли или тези които продължават да работят в Семашко и са наясно с портфейлите си? И с какво Тиквата е по-добър от Мая Манолова или с какво фалшивите десни са по-различни от комунистите когато правите здравна система ограбваща лекаря точно по същия съветски модел, но лъжете лицемерно ,че това не било Семашако ? И ще ни плашите с връшането разбираш ли на Семашко .Алооо чички ние работим в условията на Семашко. Хилядите лекари и медсестри напуснали вашата политическа кочина са доказателството.. 30 години никакви реални реформи както от 19890 ,така и опт 200 г с политическото недоносче НЗОК основана за да граби трудът на лекарите и затова и политическата класа (без значение цветът на комунетата) си я държи МОНОПОЛНА ,МОНОПСОНИЧНА и с унизителни дъмпингови цени далеч под реалната стойност на медицинската услуга. Не пробутвайте на лекари евтини митингови крясъци за пред примитивната ви тълпа пускачи на бюлетини

d-r 04.04.2020 12:56:27

Много добър коментар! Обаче, питам аз, къде е БЛС да защити интересите на лекарите- на всички, не само на избрани наши хора?

I 11.03.2020 23:15:22

Ма си нагъл, че си и вярваш...

tint 09.03.2020 16:51:00

браво за коментара!

Гост 09.03.2020 10:02:52

Е как да не се изкаже, другарят мислител.

Гост 09.03.2020 10:04:05

д-р Тодоров от Русе и д-р Семерджиев имат мнение по всяка възможна тема.

Гост 10.03.2020 16:58:13

И Симидчиев

Гост 22.03.2020 18:48:03

На Симидчиев на малкия пръст не можете да се закачите.

Гост 17.03.2020 09:45:49

Да “световния топ специалист по пулмология”, който е топфармафирмажия и псевдо клиницист. Симидчиев.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Таблов: Медицината е изкуство, но трябва да има рамка
13.08.2020 17:18:20 Надежда Ненова

Д-р Таблов: Медицината е изкуство, но трябва да има рамка

Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Завършил е медицина в П ...

Анестезиолози подкрепят колегите си от МОБАЛ - В. Търново по казуса с починалия младеж
13.08.2020 16:44:39

Анестезиолози подкрепят колегите си от МОБАЛ - В. Търново по казуса с починалия младеж

Лекарите от Отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Анна" - Варна  с ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...