!
Събота, 27 Юли 2024
07
окт
3
 

Топ американски обучители преподаваха на парамедици в МУ-Пловдив

Събота, 07 Октомври 2023 | 10:56:23
3

Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ проведоха едноседмично обучение по медицинските спешности в денталната медицина на студенти по дентална медицина в 6-ти курс, дентални асистенти от Центъра за профе

Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ проведоха едноседмично обучение по медицинските спешности в денталната медицина на студенти по дентална медицина в 6-ти курс, дентални асистенти от Центъра за професионално обучение и преподаватели от Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

Доц. д-р Радосвета Митова-Уелс – директор на специализираната програма по спешна медицина в Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ, заедно със своите колеги д-р Ръсел Бейкър и г-н Брайън Уилсън обучиха студенти на протоколи за поведение при медицински спешности.

Доц. Радосвета Уелс посвещава живота си на обучението на спешни медици. В продължение на 20 години тя работи в Ел Пасо, Тексас. Мечтата ѝ е да се върне в България и да предаде тук богатия си опит. Доц. Уелс избира да сподели най-добрите практики в спешната медицинска помощ в Медицински университет – Пловдив. В това начинание тя увлича и колегите си д-р Ръсел Бейкър и д-р Браян Уилсън. Доц. Радосвета Уелс става част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на Университета.

Екипът идва за втори път в България, за да даде своя принос в обучението на толкова необходимите на обществото ни парамедици. Обучението по доболнична спешна медицинска помощ, съгласно съвременните световни тенденции, се провежда в Медицинския симулационен тренировъчен център, където се използваха високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.

В края на курса д-р Уелс лично връчи поименни сертификати на успешно преминалите това уникално симулационно обучение. Д-р Браян Уилсън поздрави студентите и им призна: „Ако припадна по улиците в Пловдив и като се свестя видя лицето на някой от вас, ще съм спокоен, че съм в сигурни ръце.“

Най-добрата атестация за обучителите е желанието на обучаващите се да надграждат обучението си при същите преподаватели.

Специален гост на Университета беше Президентът на Тексаския технологичен университет д-р Ричърд Ланг. Той се срещна с ръководството на МУ-Пловдив, както и със студенти и преподаватели.

На срещата с ректорското ръководство екипът от Тексаския технологичен университет сподели своето възхищение от модерната инфраструктура и прекрасната академична атмосфера. Дискутираха се възможностите за обмен на студенти, докторанти и специализанти по линия на споразумение за сътрудничество с Тексаския технологичен университет. Обсъдиха се възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество.

Д-р Радосвета Уелс сподели, че това е нейната сбъдната мечта и че обменът на знания е двустранен, защото тя и нейните колеги също се учат от опита на преподавателите от Медицински университет – Пловдив.

Д-р Ланг даде много висока оценка на Медицински университет – Пловдив и на Центъра за професионално обучение. Той благодари на проф. Мурджева за поканата и топлото гостоприемство, на проф. Маринов за невероятните възможности да обучават в Симулационния център и на доц. Стефанова за всеотдайността и подкрепата. Д-р Ланг заяви, че ще бъде горд да бъде продължена съвместната дейност.

Д-р Ричърд Ланг изнесе публична лекция на тема: “Бъдещето на медицинското образование” с фокус върху ролята на симулационното и междупрофесионалното обучение за по-добро медицинско образование. В лекцията си д-р Ланг представи последните тенденции в тази сфера. Лекцията беше истинско вдъхновение и стимул за преподаватели и студенти. След нея се проведе дискусия върху предизвикателствата на нашето съвремие и тенденциите в обучението.

Екипът от Тексаския технологичен университет направи дарение за Центъра за професионално обучение под формата на обучителни материали за парамедици на обща стойност 500 долара.

Проф. д-р Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и директор на Медицинския симулационен тренировъчен център, изрази възхищението си от благородството на гост-лекторите да дарят от времето си на хора, които не познават и да оставят част от себе си в една далечна страна: „Най-ценното дарение е нематериалното. – каза той. – Преподавателите от Тексаския технологичен университет оставиха при нас времето, усилията и учебните си програми в името на здравето и живота на хората от страна, за която повечето американци може да не са чували. Всичко това ми напомня на Рабиндранат Тагор и неговото кредо – „Този, който сади дървета, знаейки, че никога няма да седи под тяхната сянка, поне е започнал да разбира смисълът на живота.“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fGPn

kokso 07.10.2023 19:48:54

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

МНЕНИЕ 07.10.2023 16:43:48

1."Екипът от Тексаския технологичен университет направи дарение за Центъра за професионално обучение под формата на обучителни материали за парамедици на обща стойност 500 долара." АМЕРИКАНЦИТЕ СА СЕ СКЪСАЛИ!!! МИЗЕРНОСТТА НА ДАРЕНИЕТО И НАХАЛНОТО МУ РЕКЛАМИРАНЕ СА ПО-СКОРО ОБИДНА ПОДИГРАВКА, ГОВОРЕЩА ЗА ВИСОКОМЕРИЕ И АРОГАНТНОСТ! МУРДЖЕВА, АКО ИМАШЕ ДОСТОЙНТВО, БИ ОТКАЗАЛА ЖАЛКОТО ПОДАЯНИЕ! ОТВРАТ! 2."Д-р Браян Уилсън поздрави студентите и им призна: „Ако припадна по улиците в Пловдив и като се свестя видя лицето на някой от вас, ще съм спокоен, че съм в сигурни ръце.“ ДОКТОР БРАЯН УИЛСЪН ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И ДА НЕ ПРИПАДА НИТО В ПЛОВДИВ НИТО В ТЕКСАС, ЗАЩОТО ДАЛИ ЩЕ СЕ СВЕСТИ ЗАВИСИ ИЗЦЯЛО ОТ БОЖИИТЕ РЪЦЕ!

Гост 08.10.2023 08:00:40

Материалите в този сайт взеха читателите съвсем за "слънчасали". То бива, то може, ама... Явно като PR-ки работят други ....-ки, които творят компромати с лекота и увереност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...