!
Сряда, 17 Април 2024
23
март
38
 

Три модела за управление на сектора подготвя МЗ

Петък, 23 Март 2018 | 13:58:00
38

До края на май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. Това съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и рабо

До края на май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. Това съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата, обясни той, цитиран от информационни агенции. 

„Във всеки от трите модела пациентът ще има важна роля в процеса. За здравно неосигурените ще създадем механизъм с различни подходи в зависимост от причината да нямат осигуровки. За тези, които нямат възможност, по всяка вероятност ще създадем социален фонд, с който да покрием тези разходи“, допълни той.

"Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами“, добави министърът.

Ананиев съобщи още, че задълженията на болниците у нас  са около 500 млн. лева са и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. До края на следващата седмица ще бъдат готови общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници. Те ще бъдат предложени и на общините, ако преценят да ги използват с оглед подобряване финансово им състояние.

73 млн. лева от дълговете на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година, а останалите ще бъдат чистени разсрочено догодина, разясни Ананиев.

По думите му до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#mPT

Гост 27.03.2018 00:10:27

Предполагаме че в новия модел няма да участват хора като бившата главна партийна секретарка на НЗОК Д.Гайдарова, която и досега не разбра къде работи и какво прави.Иначе нейните подлоги в човешки ресурси и инспектората на НЗОК я благославят като човек който даде хранилка на хора, които и хал хабер си нямат какво работят.Нека да се направи проверка какво работят тези хора. Самата бивша главна партийна секретарка е специалист по изкупуването на ползвана хартия от МС - това тя го признава с гордост - и това наистина е върхът, до който е стигнала.Жената това може и това прави. Иначе нейните подлоги в НЗОК с радост пишат глупости как тя е установила някакви далавери в НЗОК - ами да ги представи, а не да занимава целия български народ каква и била процедурата по заминаването й в МС.Искала - заминала.Ако не е искала да е останала.Нейните хора да направят едно интервю със служителите на НЗОК, за да научат какво е представлявала тази женица.Ще се умопромачат.Тази женица, която се държа като партийна секретарка от близкото минало, създаде режим на служебни взаимоотношения, които са идентични на всичко лошо, което познаваме от комунистическия режим.Инфантилна, нарцистична и параноидна личност - съчетание от най-зловещите качества за един управленец, който като щастливото момче -овчарче (Калитко) е заел мениджърска позиция без да си е мръднала пръста да направи нещо креативно.

НЗОК 27.03.2018 10:43:38

Бажке, стига си писала глупости. Гледай си пенсията и се радвай на внуците. Не съм адвокат на Гайдарова, но поне направи жената нещо хубаво, че те махна от хранилката. Ако беше останала още малко и други памперси и боклуци щяха да те последват, но и за тях ще дойде Видов ден ! Хайде сполай ти и по-малко злоба, че ще се набръчкаш още повече !

Разгеле 26.03.2018 14:22:12

Три модела, три весёли друга - экипаж машини боевой! Модель имени товарища Семашко, Николай Александровича,советский партийный и государственный деятель, врач, один из организаторов системы здравоохранения в СССР. Академик АМН СССР (1944) и АПН РСФСР (1945)

Гост 26.03.2018 13:21:02

Управлявайте като и с когото искате.Само плащайте на лекарите по европейски.Иначе няма и да помиришете европейско здравеопазване.

Гост 26.03.2018 12:46:20

Три модела, три весёли друга - экипаж на Евиния плаж

watmark 26.03.2018 10:53:45

никога, ама никога не оставяйте управление в ръцете на лекари....

Гост 26.03.2018 23:28:27

Ама то в момента в ръцете на помпиер, счетоводител , химичка и физкултурник. Паааааааааааааайййййй сееееееееееее

Компетентен модел 24.03.2018 12:21:40

1. Разделяне на медицинските дейности на 2 пакета 2. Основен пакет - финансиран от 8 % здравна вноска , чрез НЗОК солидарно , напълно безплатен за осигурените . Изпълнители в рамките на стриктна здравна карта - 200 болници , но също и граничен брой практики , специалисти . Конкуренция в рамките на здравната карта . 3. Допълнителен пакет , финансиран с допълнителни вноски / застраховки - чрез напр. допълнително 4-5 % здравна вноска . Предмет на частно застраховане . Доброволен . Така общата здрана вноска стига европейските и световни стандарти - 12-15 % . 4. Национална програма за изкупуване на активите / бизнеса на отпадналите частни болници , вкл. инвестиционна за преобурудването им в бардаци и хотели .

Гост 25.03.2018 00:20:12

Основният пакет , с таи здравна вноска е един профилактичен преглед ГОДИШНО с изследвания и ТОЛКОЗ. Така ,че други неща по първата ти точка НЯМА ,евентуално при други нива на осигуряване , тогаз. Освен това след като допълнителния пакетт е доброволен ,това означава плащане КЕШ по свободни цени за всички които нямат допълнително осигуряване , а не сълзи и сополи Аз как сега да плащам А последното 4. се чудя да ли си пиян или имаш перверзно чувство за хумор. Отпаданалите частни болноци ха-ха-ха Другарююююю те ше си работят частно ,тогава вече останалите частни болници ще живнат -като набуташ раята в една две държавни болници по здравна карта на НЗОК , то тогава останалите (според теб отпаднали) болници нямащи договори с НЗОК - ЧАК ТОГАВА ЩЕ ЖИВНАТ КЕШ - когато няма да има наводнена среда със здравни заведения работещи по смешните разценки на НЗОК.

Дзен по български 24.03.2018 09:24:02

Мисълта е безформена. Ако я налееш в чаша ще има форма на чаша. Ако я налееш в бутилка ще приеме форма на бутилка. Ти ще ми заплатиш приложените дози лекарства, аз трябва да намеря купувач за остатъка от флакона, в противен случай ще фалирам. Мога да продам точния остатък, но мога да продам и повече. Изливаш мисълта ми в грозна форма!

Компетентен 24.03.2018 12:24:10

Въпрос - в коя държава има подобен модел ? Индивидуални здравни партиди , предмет на натрупване и унаследяване ?

Лекар 24.03.2018 07:50:57

Модел 4: 1. Лична здравна партида, която се унаследява. 2. Държавните служители се осигуряват сами, т.е. всеки се осигурява сам. 3. Потребителска такса се плаща от всички, т.е. няма освободени, нито в ИБМП, нито в болницата, за всеки ден болничен престой. 4. Премахване на клиничните пътеки. Лечението се остойностява според направените разходи-цена на лекарства, изследвания и ТРУД. 5. Солидарен модел само за онкологичните заболявания. 6. Премахване на лимитите. 7. За да не фалират сега държавните болници, да се плати "надлимитната" дейност и да се възстановят сумите за "пръстовите отпечатъци ". 8. Да се върне системата за специализация в областните болници. 9. Цената на труда в болницата да е равна или по-висока от СИМП. 10. Мечти, мечти.

Компетентен 24.03.2018 12:24:56

чети оДгоре

Гост 24.03.2018 11:30:45

BRAVO ! 6 + ! Дано тъпия министър прочете писанията тук, все пак копетентни хора трябва да реформират, от комунисти ни се повръща ! КомунизЪма унищожава всичко !

Гост 24.03.2018 17:45:28

Абе първо да прочете какво е казал !

... 24.03.2018 09:07:42

Финансовата рамка не е основния проблем на здравеопазването ни. Приходи, разходи и как да се "върже" баланс с най-ниски дефицити. Защо управителите на болниците да се занимават основно с това? Има монопол на една одържавена Каса. Без конкуренция е удобна на всеки с ниски страсти да бъде "източвана". Същите имат полза този монопол да остане завинаги. И си остава проблемът с огромното дофинасиране от джоба на всеки пациент. Манталитет, морал и съвест са преди всичко. Води ли се въобще официална и редовна статистика за смъртността, качеството на леченията и иновациите? Какви са критериите за конкуренция между отделните болници? Само финансови? А къде остават медицинските грижи и качество? Има ли интерес системата да стимулира профилактиката и редовните изследвания на пациентите с цел намаляване на заболяваемостта и лечения в ранен стадий? А оттук и по-ниски разходи вместо половин милиард дефицит, както сега...

СУДЖУЦИТЕ 24.03.2018 06:25:55

Три модела, три весёли друга - экипаж машини боевой! Модель номер 1 - (Имени товарища Семашко, Николай Александровича,советский партийный и государственный деятель, врач, один из организаторов системы здравоохранения в СССР. Академик АМН СССР (1944) и АПН РСФСР (1945)) Модель номер 2.0 - (Имени товарища Семашко, Николай Александровича,советский партийный и государственный деятель, врач, один из организаторов системы здравоохранения в СССР. Академик АМН СССР (1944) и АПН РСФСР (1945)) И Модель номер 3.0 - снова Имени товарища Семашко, Николай Александровича,советский партийный и государственный деятель, врач, один из организаторов системы здравоохранения в СССР. Академик АМН СССР (1944) и АПН РСФСР (1945). ЕТО, ИМА "ПЛУРАЛИЗЪМ" И "СВОБОДЕН" ИЗБОР!

самаделка 23.03.2018 19:56:33

Оставете здравеопазването намира да се развива на спокойствие . Ако нищо не правите вероятността да се подобри е поне 2 пъти по голяма .

Dr_Doolittle 23.03.2018 20:54:19

По-скоро е призивът вече е : Другарки и другари , утрепахте здравеопазването ,оставете поне трупът му неосквернен...

моделка 23.03.2018 19:40:30

С такива капацитети е ясно какви са моделите. Американски бизнес модел: Имате две крави. Продавате едната и пришпорвате другата да дава мляко за четири крави. Изненадани сте, когато кравата пада мъртва. Италиански модел: Имате две крави, но не знаете къде са. Правите кратка почивка, за да обядвате. Руски модел: Имате две крави. Броите ги и установявате, че всъщност са пет крави. Броите ги отново и този път са 42 крави. Пак ги броите и разбирате, че имате 12 крави. Спирате да броите крави и отваряте друга бутилка водка. И както казваше Хайтов: "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш!"

Dr_Doolittle 23.03.2018 20:51:24

Тук моделът е: имате 16000 овце, които работят и ги доят, идва овчарят (от Банкя) и казва ,че овцете са задигнали млякото и назначава някакъв пъдар (със счетоводителско образование) , който да направи такива кошари,че овцете да дават още повече мляко ,ама и да не бягат от кошарата към Терминал 2. За избягалите вече неовце се казва ,че са кошароизменици, търгаши и окрали мялкото на клетата кошара, а за останалите в кошарата овце се казва в селото с мегафони колко са долни и какви са вълци да крадат млякото на колхоза...

Критик 24.03.2018 14:29:10

Уважаеми, когато извадиш някой лев от личния си джоб, но изкаран с честен труд и направиш нещо за това здравеопазване, ще те питам аз тебе, колко овце ще оставиш да те краднат на воля! А така с държавната пара всеки знае, може и присвоява!

Гост 25.03.2018 00:04:10

Глупости. Нищо не си разбрал от примера. Ние лекарите правим всеки ден много за това здравеопазване и то безплатно и незаплатено - СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ , а ти какво си дал за това общество с наглоста си да говориш за изкаран с честен труд . Явно ти комунистическия галфон не оценяваш тези стотици хиляди прегледи , като честен труд. Груюоооо политическата класа е тази ,която краде млякото , а не овцете останали тук да ви работят и които скоро няма да дават вече мляко за тъпия пролетарий....

лъзгав кат о`люв 24.03.2018 12:26:59

Пъдар ли?! Един от вълците в ролята на овчарското куче!

Зло куче 24.03.2018 14:19:56

И си пази киселата джанка!

Гост 24.03.2018 09:29:19

Ха-ха-ха,кошароизменници. Изкефи ме,Дулитъл.

... 23.03.2018 22:52:46

И какво правят тези 16000? Заучена безпомощност. Урок по овче търпение. Експериментът по Селигман. Е, при такива експерименти винаги има контролна група, която продължава да бяга от кошарата към Терминал 2. Това решава личния проблем, но не и обществения. А здравеопазването ни? В реактивна депресия. И кога останалите тук ще си вземат изпита за следващия урок? Да вдигнат глава и прескочат бариерата, да прогледнат, че си имаме земя Рай (защо да се бяга цял живот от проблемите?), но се иска достойнство, смелост и характер, обединение за принципи и кауза да се променят нещата?

... (към Гост 25.03.2018 00:08:31) 25.03.2018 09:29:19

Добро утро! В публичен форум толкова - само думи. Точно така е за "другарите", "назначени" в управлението и зависими от ченгета от ДС. Те продължават с фирми на свързани лица, "калинки", роднини, деца да източват НЗОК... на солидарен принцип. А вие медиците, които останахте със съвестта си извън тази кал, страдате и плащате с обезценения си труд и нерви. Ние, данъкоплатците и частници, извън здравеопазването, също им плащаме краденето. Докато не разберем, че трябва да обединим интересите си и да си почистим кочината, няма как да се променят нещата. И, разбира се, всеки има свободна воля да напусне тази кочина. Въпрос на принципи!

Гост 25.03.2018 00:08:31

С лицемерни фрази не можеш да затвориш ПОРТАЛА ТЕРМИНАЛ 2. А какво направихте вие другарите комунисти за обществения интерес да си цените , уважавате и задържите лекарите и да не си унищожите здравеопазването ? С мазни слова за достойнство, смелост и характер, обединение за принципи а ?

Гост 23.03.2018 19:14:19

Да ти се завие свят от модели

Гост 23.03.2018 19:11:40

Aaaaaaaaa то не било нов модел на здравеопазване , а 3 модела на контрол. Тоест не е анулиране на келавата комунистическа здравна система, а бягане пак от европейския здравен модел с повече милиционерщина, икономии, лимити, пропаганда, флирт с пролетариата и очакване докторите да работят повече с по-малко средства. Добре Киро, много поздрави на майка ти и на леля ти !

агент-провокатор 23.03.2018 17:18:11

много вероятно е тези три модела да ги бистрят все същите капацитети, които придвижиха здравеопазването в настоящото му състояние. защото не съм видял/чул/чел някой от практиката да е ангажиран в писането на стратегия или модел. при всички случаи ще е любопитно...

Гост 23.03.2018 18:23:21

Няма нужда от коментар . Защо ги четете тия статии . Те на практика са без съдържавие .

Гост 23.03.2018 20:56:55

Със съдържание са ,със съдържание. Друг е въпросът защо си тровим нервите с тези боклуци в управлението след като не са способни на нищо читаво...

Компетентен 23.03.2018 15:21:28

По-добре късно отколкото никога , във всеки случай. Добре е да се обсъждат повече варианти, само не е ясно какво точно се случва. Не виждам защо трябва такава секретност да се съблюдава. Да не се окаже че и трите варианта са негодни ?

Неканен гост 23.03.2018 14:39:48

Не един ,а три модела? ! Тръпнем в очакване. Остойностяване на труда ще има ли или това е предвидено за след още 20 години?

Доктора 23.03.2018 16:23:19

Чакай друг да остойности труда ти,чакай,дано дочакаш!:)

Гост 23.03.2018 14:35:24

дрън-дрън


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...