Сряда, 14 Април 2021
22
март
 

Три нови продукта за лечение на редки болести са включени в ПЛС през 2020 г.

Лечението за онкологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, се заплаща до приключване на лечението

Понеделник, 22 Март 2021 | 17:12:07


През 2020 г. в Позитивния лекарствен списък са включени три нови лекарствени продукта, предназначени за лечение на редки заболявания, които се използват в терапевтичните алгоритми както за възрастни, така и за деца. Това са Translama, предназначена за

През 2020 г. в Позитивния лекарствен списък са включени три нови лекарствени продукта, предназначени за лечение на редки заболявания, които се използват в терапевтичните алгоритми както за възрастни, така и за деца. Това са Translama, предназначена за лечение на мускулна дистрофия тип Duchenne, причинена от безсмислена (nonsense) мутация в дистрофиновия ген, при пациенти, на възраст 2 години и повече, способни да ходят; Vpriv, предназначен за дългосрочна ензимозаместваща терапия (ЕЗТ) при пациенти с болест на Гоше тип 1 и Galafold, предназначен за продължително лечение на възрастни и юноши на възраст 16 години и по-големи с потвърдена диагноза болест на Fabry (дефицит на а- галактозидаза), които имат мутация, която отговаря на лечение.

Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно политиката на МЗ по осигуряване на лекарствени продукти за лечение на здравноосигурени български граждани с редки заболявания, като продължение на лечението след навършване на 18-годишна възраст и наличието на дискриминация към тези граждани на основата на признак „възраст“.

Министърът уточнява, че

възрастовата група, за която се определя заплащането на даден лекарствен продукт,

е в пряка зависимост от волята на притежателя на разрешението за употреба, заявена чрез вписване на терапевтичното показание при кандидатстването.

„Законодателството е предвидило възможността за разширяване на възрастовата група, за която се реимбурсира даден лекарствен продукт. Такъв е случаят с лекарствения продукт с международно непатентно наименование Nusinersen предназначен за лечение на спинална мускулна атрофия, който първоначално е включен в ПЛС с ограничение за лица до 18- годишна възраст, а от 2021 г. се заплаща и за пациенти над 18-годишна възраст“, пише проф. Ангелов.

Към момента от включените в Приложение № 1 на ПЛС лекарствени продукти, 185 са предназначени за редки болести и биват заплащани от НЗОК за домашно лечение на пациенти, уточнява още той.

По отношение на лечението с лекарствени продукти за редки заболявалия, които нямат валидно разрешение за употреба, министърът подчертава, че то може да се осигури чрез

доставка по специална поръчка на лечебно заведение за болнична помощ

по реда на Наредба № 10 за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„По отношение на лечението с неразрешени лекарствени продукти, обръщаме внимание, че към лечение е такива продукти се пристъпва само в случаите, когато лечението с разрешените за употреба в Република България лекарствени продукти е невъзможно или е без резултат, (т.е. са изчерпани всички останали терапевтични възможности за конкретния пациент, обстоятелство определено от лекуващия лекар специалист). В тези случаи е осигурено финансирането на горепосочените продукти за лица до 18- годишна възраст. Лечението за онкологични и онкохематологични заболявалия, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението. В Наредба № 2 от 27 март 2019г. е посочен обхватът на услугите при лицата над 18-годишна възраст, които се финансират със средства от държавния бюджет извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, казва министърът.

Той уточнява, че освен трансплантацията на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина, там се осъществява и лечението извън трансплантацията, чрез необходим за конкретния пациент метод, който не е приложим в България, и което не е включено в обхвата на задължителното здравно осигуряване, но

само когато този метод се прилага в чужбина и е с доказана ефективност

на лечението в световната медицинска практика.

Министър Ангелов припомня, че във връзка със създалата се ситуация, свързана с коронавирусната пандемия, се е извършила и нормативна промяна в Наредба № 2 от 2019 г., която цели осигуряване на адекватно лечение за българските граждани, нуждаещи се от трансплантацня на органи, когато това лечение е животоподдържащо и/или животоспасяващо за заболяването, налагащо трансплантацията и когато този вид трансплантацня не може да се извърши своевременно.

„В този конкретен случай разходите за услугите, предоставени по реда на Наредбата се заплащат от НЗОК, като разходите за лекарствените продукти се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на Министерството на здравеопазването“, допълва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X4bx


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)
13.04.2021 17:58:50

САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)

Федералните здравни агенции призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронави ...

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях
13.04.2021 17:21:27 Надежда Ненова

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях

Съветът на Европа подкрепя рестрикцията на употребата на AstraZeneca, но няма да я забрани. Моето ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...